Covid İncelemesi; Pozitif/Temaslı

PPrens

Hectopat
Katılım
6 Kasım 2020
Mesajlar
1.326
Çözümler
1
Arkadaşlar bu konuyla ilgili yazacaklarım Covid hakkında bilinmeyen bazı risklere yönelik olacaktır.
Covid servisinde çalışmış bir sağlıkçıyım. Bugüne kadar yüzlerce Covid hastasına bakım verdim ve durumu yakından inceleme fırsatım oldu. Vereceğim bilgilerin kanıtlanabilirliği değişken olsa da olası bir Pozitiflik durumunda dikkat etmeniz sizin ve aileniz açısından iyi olacaktır. Maksadımız korkutmak değil kurtarmak olacaktır.
Okuyan arkadaşlar için farklı bir bakış açısı oluşması dileğiyle:

1- Ateş, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler herkeste aynı seyretmez. (Hastalarımın %95'inin ateş problemi yok, yaklaşık %20'sinin hiç olmamış). Kiminde ufak bir boğaz ağrısıyla, kiminde mide bulantısıyla, kiminde ise ishal ile veya sırt ağrısıyla başlayabilir yani "bende ana belirtiler yok sadece burnum tıkandı" deyip es geçmeyin ayrıca vücutta genel bir kırgınlık ilk günlerde olmasa da sonradan ortaya çıkabilir.
2- Nefes darlığı ciddi bir problemdir. Genellikle ateşe, bulantıya, öksürüğe çare kolaydır fakat nefes darlığı belirli bir yerden sonra kontrol edilemezse ölümcüldür. Böyle bir belirti varsa Sağlık Merkezine başvurmalısınız.
3- Hastalık sadece yaşlıları değil hiçbir sağlık problemi olmayan gençleri de ağır etkileyebilmektedir. Bünyenize güvenip de ihmal etmeyiniz. Çin'den bizim köye kadar gelen ve önceden ters gözle bakılan maskeli bireylerin artık normal olmasını sağlayan hatta maskesizlere anormal gözle baktıran bu virüsten her şey beklenir.
4- İlk günlerde ağır seyretmediği için hafif atlattığınızı düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz; ilaç kullanılmadığı taktirde geçecekmiş gibi oluyor fakat günlerce geçmiyor. En korkulan günler 7-8 ve 10. günlerdir, bu aralıkta ciğer tutulumu artabilir. Dikkatli olmak gerekir.
5- Hastaneye gitmekten korkmayınız. Eğer durumunuz iyiyse testler sonucunda bunu bildiğiniz için rahatlarsınız ve çabuk iyileşirsiniz, ola ki durumunuz kötüyse de erken tedavi olur yine iyileşirsiniz. Zamanı virüse bırakıp her yere yayıldıktan sonra hastaneye gitmek en zor tablonun oluşmasına yol açabilir.
6- Pozitif olduğunuzu öğrendikten sonra sizi asıl etkileyen şey hastalık değil psikolojinizdir. Sürekli panikleyen bir insanın iyileşmesi çok daha zor olacaktır. Bu hastalık artık herkeste görülebilir ve tedavisi de var, paniklemenin lüzumu yok. Psikolojiye örnek olarak; grip olan birine sen akciğer kanserisin denildiğini farz edin. Gerçekten grip olduğunu bilseydi hastalığın seyri daha iyi olurdu değil mi?
7- "Geçen gün iyi bir üşüttüm o yüzden hastayım moruk Covid ile alakası yok" cümlesi kadar saçma bir cümle yoktur. Covid zaten seni tutabilmek için iyi bir üşütmeni veya strese girmeni kısacası bağışıklığının zayıflamasını dört gözle bekliyor.
8- Covid sadece oksijen yetersizliği ile değil kanın pıhtılaşma faktörlerini bozarak emboli nedeniyle de hastaları etkileyebilir. Bunu görebilmemizi sağlayan bir kan testi vardır ve geç kalındığı zaman oldukça yüksek çıkacaktır. Bu yüzden pozitiflik durumunda doktor önerisiyle kan sulandırıcı kullanılmalıdır.
9- İş yerinde yanı başımda pozitif çıkan bir sürü insan oldu. Beraber yemek yediklerim bile aynı gün pozitif çıktı, böyle durumlarda kesin bulaşacak diye bir şey yok. Boşu boşuna stres yapmayın. Ben her defasında test de verdim inatla negatif geldi. Covid servisinde virüs ülkemize geldiğinden beri çalışıyorum, maske sayesinde bana bulaşmayan virüs ailem aracılığıyla evde bulaştı. Yani maske, riski kayda değer şekilde düşürüyor.
10- Temaslı olduğunuzda aynı gün gidip test vermeyiniz, negatif gelip yanıltıcı olacaktır. Belirtiler çıkana kadar kendinizi ve başkalarını koruyunuz, çıkarsa test veriniz. 10-15 gün boyunca çıkmazsa test vermenize zaten gerek yok.
11- Aşı yan etkileri tartışılıyor olsa da hastanedeki hastalar şunu hep söyler "keşke olsaydım". Hiç şaşmaz.
12- Eğer size veya yakınınıza maske ile veya burundan oksijen tedavisi uygulanıyorsa endişelenmeyin, ömür boyu devam etmeyecek iyileşince çıkacak.
13- Hastaların çoğu özellikle çocuk ve gençlerin büyük bir çoğunluğu farkında olmadan hastalığı atlatabilmektedir. Yaş arttıkça belirginlik de artar.
14- Sigara içenlere bir şey olmuyor hikayesine inanmayınız. Akıl alır gibi değil ayrıca Griple aynı diyenlere de itibar etmeyiniz. Grip, mortalite(ölüm oranı) konusunda Covid'in yanından bile geçemez.
15- Gereksiz yere her gün panik yapıp sağlık merkezine gitmenin de faydası olmayacaktır, sürekli testler verip radyasyon almak uzun vadede sorunlara yol açabilir. Evde de bilinmeyen bitki çaylarını abartılı düzeyde kullanmamalısınız. Örneğin tansiyonunuzu düşürebilir, bulgular covidle karışabilir ve farklı problemler oluşabilir.

Özetle; Pozitif olabilirsiniz veya yaşı ileri olan sevdikleriniz pozitif olabilirler. Fakat uygun hamleler yapıldığında Mortalite oldukça düşecektir. Genelde halkımız en dayanılmayacak düzeye kadar bekler sonrasında başvurur sağlık merkezine ve buna rağmen çoğu da iyileşir. Sakin kalmak ve sabırla, inanarak, verilen ilaçları zamanında ve özenlice kullanmak hastalığı evde atlatmanızı kolaylaştıracaktır.
Sağlıklı günler dilerim..
 
Hocam covit sizde hangi belirtileri göstermişti ? Ayriyeten hastalığı nasıl atlatmıştınız ?
Çok hafif bir boğaz sancısıyla başladı. 3-4 gün sonra burun tıkanıklığı, halsizlik ve gece sıtmaları eklendi. Yer yer kas ağrıları da oluşuyordu. Yaklaşık 1 hafta kadar devam etti sonra yavaşça yok oldu. Son belirtisi öksürüktü. İlaç kullandım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı