Malum yaz ayına geldik bilgisayarlar fazlaca ısınmaya başladı. Benim de kendime göre bir bilgim olduğu için termal macun değişimi ve toz temizliği yapmak istedim.
Öncelikle bütün parçaları söktüm ve şu görüntüye ulaştım;
Daha sonrasında temizlik ve macun yenileme kısmını hallettim ve fan bloğunu taktım ve şu görüntüye eriştim;
Görseldeki vidayı sıktığım gibi şu kısımdaki vida tak etti ve yerinden çıktı;
Şimdi orası çıkınca bariz bir şekilde fan bloğu işlemciye temas etmiyordu. Bende tamamen söküp termal macunu gene temizledim ve anakartın arkasındaki plakayı inceledim. Vidanın girdiği kısmın %50'si aşınmış ve sadece iyice bastırınca tutuyordu. Yani görseldeki kırmızı aparat olduğu sürece vida sıkılmıyordu. Bende elimde iyice sıkıştırarak orayı sabitledim ama pek de sağlam durmuyordu. Daha sonrasında fan bloğunu taktım lakin bu sefer çıkmaması için %90 oranda sıktım. Yani daha da sıkabilirdim ama gene çıkma ihtimaline karşı tam sıkmadım.
Ben bu temizliği ve yeniliği Minecraft'da CPU'nun 73 dereceyi görmesinden kaynaklanıyordu. Temizliği yaptıktan hemen sonra tekrar oyuna girdim ve aynı ayarlarda aynı açık programlarla 72-68 arasında oynayıp durdu. Yaklaşık 8 aydır temizlenmeyen macunun daha fazla etki göstermesi lazımdı ama pek de bir artısı olmadı.
Soruma gelecek olursak. Kasanın arkasındaki plakanın sıfırını nasıl bulurum? Daha fazla sıksam sorun çözülür mü? Şu anda oynadığım oyunlarda maksimum 75 dereceyi görüyor asla geçmiyor değiştirmeye gerek var mı? Çalışıyorsa karışma mantığıyla bu şekilde mi bırakmalıyım? Başka fikriniz varsa söylerseniz sevinirim.