Çözüldü CPU LED'i yanıyor ve ekran kartı çalışmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

24Yasindayim

Kilopat
Katılım
24 Nisan 2016
Mesajlar
422
Çözümler
8
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Geçtiğimiz hafta sipariş edeceğim parçalarla ilgili bilgisayar toplama kısmından bolca destek almıştım. Nasibimizde teknik destek kısmından destek almakta varmış. Bir akşamımı tamamen vermeme rağmen sistemi bir türlü doğru düzgün çalıştıramadım. Üniversitem tatilde ve dolayısıyla uyku düzenim bozuk. Şimdi yapabileceğim hiçbir şey olmayan uzun bir gece var önümde.
önce sistemim,
CPU: AMD Ryzen 5 3600
Anakart: MSI B450 Tomahawk Max
RAM: Corsair Vengeance 3200 MHz 16(2x8) GB
GPU: ASUS AMD R9 380
PSU: Gigabyte G750H Yarı modüler 750W güç kaynağı
SSD: XPG S40G 512 GB 3500/1900
Kısaca sorun: Başlıkta belirttiğim gibi, güç tuşuna bastıktan sonra kısa bir süreliğine CPU Debug LED'i yanıyor. Daha sonra LED sönüyor ancak ekran kartı çalışmıyor bile. Fanları dönmüyor. Ekrana herhangi bir görüntü gelmiyor.
Uzunca sorun ve yaşadıklarım: Öncelikle gün içerisinde tek başıma montaja girişmeye cesaret edemedim. Benden bir tık daha bilgi sahibi (Yaşı dolayısıyla, yoksa o arkadaşımında montaj tecrübesi yok) bir arkadaşı bekledim. Akşam saat 5 sularında eski kasayı sökmeye kurulduk. önce eski parçaları özenle söktük ve güvenli olacakları bir yere yerleştirdik. Ardından kasanın içinde bir tek CD ROM ve eski HDD'm kalacak şekilde her şeyi boşalttık. Kısa bir süre boş kasaya saç kurutma makinesi tuttum ki içindeki toz parçaları uçsun.
Ara not: Eski parçalarım çok eski olduğu için sorunla ilgili bu parçaları kullanarak deneme yapmam mümkün değil. Hiçbiri birbiriyle uyumlu değil neredeyse.
Aşama1: İşin montaj kısmı da çok sancılı değildi. Her şey yerine tak oturuyormuş gibi hissettiriyordu. CPU Fan'ı hariç. Fan'ın vidalarının takılacağı soketlerin bağlı olduğu metal plaka ana kartın arkasından düşmüştü. Dolayısıyla kasanın arka kapağını açtık, birimiz eliyle metal plakayı tutarken diğeri üstten CPU fanını vidaladık. önce iki çaprazı yarıya kadar, sonra diğer iki çaprazı yarıya kadar ve ardından önce ilk iki çaprazı sonuna kadar, sonra da diğer iki çaprazı sonuna kadar. Metal plakanın üüzerinde sanki sökülecek gibi bir plastik katman vardı içinde hava baloncukları varmış gibi durduğu için, ancak hiç sökülecek bir şeye benzemiyordu bir yandanda. Dolayısıyla sökmeden bıraktık. Her şeyi taktıktan sonra sisteme güç verdik ve CPU Debug ledinin yanması dışında hiçbir şey olmadı. O an fark ettik ki CPU pinlerini bağlamamışız.
Ek sıkıntı: Kasanın vida yuvalarında eksik vardı. Bizde 9 değil 6 vida taktık köşelere ve 2 tane de ortaya gelecek şekilde. 9 vida takıldığına da emin değilim kasamın kullanım kılavuzunda ATX için 9 vida yuvasının konumu yazıyordu.
Aşama 2: CPU pinlerini bağladık ve bilgisayarı tekrar açmaya çalıştık. Bilgisayar açıldı ve ekranda "maksimum optimizasyon için RAM'leri A1 B1 slotları yerine A2 B2 slotlarına takınız" temalı bir yazı sonrası Windows yazısı geldi, sistem kapandı. Tekrar açıldı kendi kendine, Windows yazısı geldi. Tekrar kapandı. Bu 2 defa daha tekrarlandıktan sonra iyiye işaret olmadığını düşünüp gücü kestim. SSD'yi henüz takmamış olmamızın sebebi kutu içerisinden vida çıkmamasıydı ve vida uyduramamıştık slota. Windows 7'de böyle bir hata alınca SSD'ye Windows 10 kurmanın şart olduğunu düşündüm. SSD'ye bir vida uydurduktan sonra içine Windows 10 kurdum ve açtım.
Aşama 3: Bilgisayar açılıyordu ancak saçmalıklar devam ediyordu. önce CPU Debug LED'i yanıyordu birkaç saniye, sonra o sönüp DRAM Debug LED'i yanıyordu. Sonra bilgisayar açılıyordu, BIOS'a girmek için Del tuşuna basınız zımbırtısı geçiyordu, bilgisayar kapanıyordu ve kendiliğinden yeniden açılıyordu. Bu sefer Debug LED'leri yanmıyor, direkt BIOS'a girmek için zımbırtısı çıkıyor ve Windows açılıyordu. Biraz garip çalışıyordu ancak çalışıyordu. Buradan sonra driverleri yükleyip, BIOS'u güncelleyip sorunları çözebileceğimi düşünmüştüm. Saat akşam 9 saatlerine gelmişti ve arkadaşımın kendi işleri olduğu için o evine dönmüştü. Bu saat olmuştu ancak daha kahvaltı bile yapmamıştım. Ben de IObit'ın "Driver Booster"ını kurup çalıştırıp yemek yemeye odaya gittim. Geri geldiğimde kurulum bitmişti ve bilgisayarı yeniden başlattım. Aynı şekilde başlıyordu yine bilgisayar. CPU Debug LED'i - DRAM Debug LED'i - Açılış - Kapanış - Açılış - Windows.
Aşama 4: Burada ilgimi çeken bir durum daha vardı. Bilgisayar saçma bir şekilde saniyede 10 milisaniye falan kasılıyordu. GPU'mdan kaynaklı kasıldığını fark etmiştim ama nedenini hatırlamıyorum şu an. Driveri güncellemiş olmama rağmen Radeon kontrol paneli gelmemişti. Gittim ve el ile indirip kurdum. Radeon kontrol panelini kurar kurmaz kasılmalar bir anda kesildi. Bilgisayarı yeniden başlattım. Aynı başlatma sorunu devam ediyordu ancak başlıyordu. Bilgisayar açıldığında kasılmaların devam ettiğini gördüm ve masaüstüne sağ tıklayıp Radeon ayarlarını açtım. Radeon ayarları penceresi açılır açılmaz kasılmalar kesiliyordu. Bunu birkaç defa bilgisayarı kapatıp açarak denedim ve aynı şey geçerliydi. Bunu kurulumu tamamlar tamamlamaz araştırmayı kafama not edip Radeon ayarlarımı yapmaya başladım.
Aşama 5: Asla düzgün çalışmayan Radeon ayarları. Uzun uzun uğraşıp ekranımın renk ayarını yapıyordum ancak ekranda hiçbir şey değişmiyordu. Radeon ayarları penceresini kapatıp açıyordum ve yaptığım tüm ayarlar gitmiş oluyordu. Nasıl olduğunu anlamak için en az 10 defa ayarları tekrar yaptım ve sonunda ayarlarım kaydedildi. 7ZIP tarzı open Source kullandığım birkaç uygulama vardı ve onları kurdum ve bilgisayarı yeniden başlattım. Kasılmaların devam edip etmeyeceğini de merak ediyordum. Açılış sorunu devam ediyordu ancak başlangıç kasılmaları kesilmişti. Ama o da ne? Renk ayarlarım yine gitmişti. Radeon ayarlarını açtım, ancak renk ayarlarım orada duruyordu. Sadece çalışmıyorlardı. Ayarları değiştirmeyi denedim. Bu seferde ayarları değiştiremiyordum. Yine en az 10 defa denedim ancak ne eski ayarlarımı değiştirebiliyordum, ne de eski ayarlarımı kullanabiliyordum.
Aşama 6: Renk ayarlarındanda bezmiş bir şekilde açılıştaki sorunu çözmek için webde gezinmeye başladım. BIOS Update'den sonra çözüldüğünü söyleyen insanlar vardı. Hemen anakartımın kullanma kılavuzunu açtım ve BIOS Update'in nasıl yapıldığına baktım. Daha önce hiç yapmamıştım. "MSI Live Update 6" yı indirip BIOS Update kısmından yüklememi söylüyordu. Gayet kolay gözüktü gözüme ve programı indirdim. BIOS Update'i yüklemeyi başlattım. önce indirildi ve daha sonra ekrana "Flash mode'a girilecek" tarzı bir yazı çıktı. Onayladım. Bilgisayar kapandı ve açıldı. önce yeniden başladığını düşünmüştüm ama ekranda hiçbir görüntü yoktu. 15-20 dakika kadar bekledim. Hiçbir şey değişmemişti. Bilgisayarı resetlemeyi denedim açılmıyordu. Gücü kestim tekrar denedim açılmamaya devam ediyordu. "Kısaca sorunum" kısmında yazdığım şey yaşanıyordu. Ekran kartı çalışmıyordu. Ekran kartını söktüm taktım hiçbir şey değişmedi, Pinlere bastırdım hiçbir şey değişmedi.
Son sorun: Güç tuşuna basıyorum, kasanın fanları ve işlemcinin fanları dönmeye başlıyor. Ekran kartında tık yok. CPU Debug LED'i yanıyor. 3-4 saniye böyle kaldıktan sonra CPU Debug LED'i sönüyor ve hiçbir şey değişmiyor. BIOS Update'i denemeden önce en azından bu olay olduktan sonra bilgisayar açılıyordu.
Şu an kasa sökülmüş halde duruyor. Ben kafayı yemek üzereyim. Fikri, bilgisi olan varsa lütfen yardım etsin.
Yazmayı unuttuğum ek sorunlar: Kasamın önünde ve arkasında birer tane fan eski olduğu için ana kartımda soketleri bulunmuyor. Modüler PSU'mda onları takabileceğim modüller bulunuyordu ben de oraya taktım. Çok önemli değil çünkü onlar çalışıyorlar. Tuşa basar basmaz ana karttan önce o fanlar çalışıyor :D
Not: Laptoptan yazıyorum ve bütün bunları yazarken kolum ben farkında olmadan birkaç defa dokunmatik pade temas etti. Yazımı kontrol ettim ancak kelimelerin arasında bir yerde birkaç yanlış harf varsa özür dilerim.
Dipnot: Bu arada kasada da tahmin ettiğimden çok fazla kablo karmaşası oluştu. Son harddiski falan takarken ben bayağı koptum yaptığımız şeylerden. Ancak SSD'den başlattığım için, CD-ROM'u da kullanmadığım için onları yanlış takmış olsak bile böyle bir sonuç çıkartacağını sanmıyorum.

kasa.jpg
 
@24Yasindayim Bu sorun. @MayCrasH farklı bir sistemde böyle bir sorun yaşıyordu. Çözdüyse yardımcı olacaktır. Farklı bir PSU ile dene derim.
Uzun uğraşlar sonucu tüm driverleri MSI Live Update ile tekrar yükledim en güncel sürümlerinde. Radeon renk ayarları sorunu dışında tüm sorunlar çözüldü. Bilgisayar tak diye açılıyor, tak diye kapanıyor. Gece gece sinirden kasayı camdan aşağı atmak üzereyken...
Öncelikle bunalmış (bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak ilk montajımda 4000 lirayı hiç ettiğimi düşünmenin üzerimde yarattığı baskı sayesinde), sinirden ağlamak üzere olan birinin aklına "BIOS pilini çıkart"ı getiren @yusufsuren 'e,
Ardından XMP açıkken neden BIOS güncellememem gerektiğini bana öğreten @Lemi Galip 'e.çok teşekkür ediyorum. Konu kapanmış sorun çözülmüştür.

Günün anlam ve önemini belirten atasözü niteliğinde özlü söz: Driver booster kullanmayın.
Günün dersi: XMP açıkken BIOS update yapmayın.

Okuduğunuz için teşekkürler. Radeon konusunda da farklı bir başlık açayım çünkü bu başlık amacına ulaştı. Bu sorundan müzdarip arkadaşları mesaj sayısıyla korkutmaya gerek olmadığını düşünüyorum. İyi geceler.
 
Hâlâ bana PSU gibi geliyor ama denedim dedin. Arızalı bir kondansatörün yapacağı şey 😂
İkizimin PSU'sunu denedim.

Ayrıca onunla benim anakartım aynı aramazdaki tek fark onun M.2 kullanmıyor olması, geri kalan parçalarımız aynı, belleği farklı fakat belleğini söküp kendi sisteminde denedim.
 
İkizimin PSU'sunu denedim.

Ayrıca onunla benim anakartım aynı aramazdaki tek fark onun M.2 kullanmıyor olması, geri kalan parçalarımız aynı, belleği farklı fakat belleğini söküp kendi sisteminde denedim.
O anakartı kendi sisteminde denedin mi? Sana helal olsun. Ben cok takardım.
 
O anakarta M.2 takıp denemedim, ikizimi ikna edersem takıp deneyeceğim, zaten anakartlar aynı sürücü problemi gibi bir şey söz konusu değil, fakat o kadarda çok takmıyorum açıkçası bilgisayar başladıktan sonra problem yoksa benim için sorunsuz, zaten 10. nesil çıksın direk ona geçeceğim.
 
O anakarta M.2 takıp denemedim, ikizimi ikna edersem takıp deneyeceğim, zaten anakartlar aynı sürücü problemi gibi bir şey söz konusu değil, fakat o kadarda çok takmıyorum açıkçası bilgisayar başladıktan sonra problem yoksa benim için sorunsuz, zaten 10. nesil çıksın direk ona geçeceğim.
10. nesil, ben de merak ediyorum. Iyi geceler dostum.
@24Yasindayim Bu arada çözüldüğüne sevindim. Güle güle kullan sistemini 🤗
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı