CS:GO harici monitörde %40 performans artışı

mstf_zgr

Decapat
Katılım
19 Mart 2020
Mesajlar
151
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Sistem:
Lenovo Ideapad S540.
i7-8565u
GTX1650.
512 M.2 SSD.
2x4GB RAM.

Full HD en yüksek ayarlarda laptopu yüksek performans moduna aldığımda dust II haritasında ortalam 110 FPS alıyorum. Harici Dell monitöre HDMI üzerinden bağlandığımda ortalama 155 FPS alıyorum.
HDMI çıkışı doğrudan harici GPU'ya bağlı olduğunda harici monitör ile %5 kadar performans artışı olduğunu biliyorum. Ancak bendeki artış çok fazla geldi bana. Sorun monitörsüz aldığım FPS'de mi acaba diye düşünüyorum çünkü YouTube'dan baktığımda GTX1650 ile ortalama 150 FPS alındığını gördüm?
GPU kullanımı %97-98'lerde 1500-1600MHz saat hızında, CPU %50'yi geçmiyor ortalama 3.2GHz tüm çekirdekler. Termal throttling yok. Sizce neden olabilir?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözünürlük farkı olabilir. Örnek veriyorum bilgisayarınızın ekranı 2K'dır ama harici bağladığınız 1080p'dir bu yüzden FPS artışı yaşıyorsunuzdur. Böyle bir şey değilse inanın ki bilmiyorum :)
 
Bu maalesef normal ve bunu laptop ekranı üzerinden alamamamızın nedeni de nvidia ile görüntülerin dahi önce entegre karttan geçmesi. (Ayrıca bu yüzden render latency ya da frametime'ı da hesaba katarak laptop ekranı harici monitöre göre daha geç görüntü verir) Eğer desteği olduğunu düşünüyorsanız (mux switch) ve biosta buna dair bir ayar yoksa büyük ihtimalle bu durumu yaşamak zorunda kalacaksınız fakat yine de şansınızı denemek isterseniz benim gibi biosunuzu modlatıp igpuyu kapatmayı deneyebilirsiniz. Bende kesin olarak mux switch yokmuş, öğrenmiş oldum. :')
 
Harici ekran kartının çıkışından monitöre görüntü aktarırsan Optimus'u devre dışı bırakmış olursun. Bu da ekran kartına yük bindirmeyen oyunlarda yüksek performans artışı olarak geri döner. Olay Optimus'u devre dışı bırakmaktan geçiyor. AAA oyunlarda Optimus'ta neredeyse fark olmuyor, ama LoL, CS:GO gibi oyunlarda çok fark oluyor.
 
Cevaplar için çok teşekkürler.
@aliwild517 ve @myanlll arkadaşların cevapları sanırım durumu açıklıyor. Olay Optimus'tan kaynaklanıyor. Ufak bir araştırma yapıp detaylı bir video buldum, oldukça açık ve ayrıntılı olmuş:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı