[Cumartesi Anketi] hangi yarı iletken cihazsınız?

Hangi yarıiletken cihazsınız?


  • Oy verenlerin toplamı
    46

cengover_ekin

Kilopat
Katılım
6 Temmuz 2020
Mesajlar
5.316
Makaleler
1
Çözümler
46
Merhaba arkadaşlar. Geleneksel 12. haftalık anketimize hoş geldiniz. Gününüz hayırlı ve bereketli olsun. Yoğunluktan ötürü uzun zamandır yapamamıştım, sizlerden özür diliyorum şimdiden.

Daha önceki anketlerimize ulaşmak için arama kısmına [Cumartesi Anketi] yazıp ve sadece başlıklarda ara seçeneğini işaretleyerek arama yapmanız yeterlidir. Bu gönderinin son kısmında da eski anketlerimizin bağlantısı yer alıyor.

Anketimizin sorusu basit: Hangi yarıiletken cihazsınız? Yorumlarınızla birlikte cevaplarınızı bekliyorum.

Not: Tüm yarıiletken cihazları koymam pek mümkün değil. Bu sebeple çok bilinenleri koyuyorum ankete. Bilmeyenler için de bu cihazlar hakkında kısa bilgiler vereceğim, onları inceleyebilirsiniz.

Diyot: En temel yarıiletken cihazlardandır. İki uçlu bir devre elemanıdır. Temel görevi, bir yönde akıp geçirip diğer yönde geçirmemektir. Ancak ayrıntısı bundan daha karmaşık tabi ki. Daha fazla bilgi edinmek için: Diode - Wikipedia.

LED (ışık yayan diyot): Çalışmasının sonucunda gözle görülebilir bir etki oluşturduğu için en çok tercih edilen elemanlardan birisidir. İki uçlu bir elemandır. Yapısı normal diyota benzer ancak LED'in üzerinden akım geçtiğinde etrafa ışık verir. Daha fazla bilgi edinmek için: Light-emitting diode - Wikipedia.

Zener diyot: Normal diyota benzer ancak önemli bir farkı vardır. Normal diyot ile benzer yönü, üzerinden uygun yönde akım geçirildiğinde sorunsuz bir şekilde bu akımı akıtır. Farklı yön ise ters akım geçirildiğinde normal diyottan farklı olarak yine akıtır. Ancak bu ters akım olduğunda sabit bir gerilim verecek şekilde akıtır. Bu özelliği ile doğrultucu gibi aygıtlarda kullanılır. İki uçlu bir elemandır. Daha fazla bilgi edinmek için: Zener diode - Wikipedia.

BJT (bipolar junction transistor): Bu elemanın Türkçe karşılığı pek kullanılmaz ancak çift kutuplu eklemli transistör şeklinde çevrilebilir. Üç uçlu bir elemandır. En basit haliyle anlatmak gerekirse; bir ucundan düşük bir akım verilerek diğer iki uç arasında akım akması sağlanır. Bir ucundan hiçbir akım verilmezse, diğer uçlarından akım akamaz. Bu anlatım çok fazla basitleştirilmiştir. Gerçekte bundan daha karmaşıktır. Genellikle analog devrelerde yükseltici olarak kullanılır. Daha fazla bilgi edinmek için: Bipolar junction transistor - Wikipedia.

FET (field-effect transistor): Bu elemanın Türkçe karşılığı olarak alan etkili transistör kullanılır. Üç uçlu bir elemandır. BJT şeklinde bir çalışması vardır denebilir. Bu grubun en önemli elemanlarından birisi MOSFET (metal–oxide–semiconductor field-effect transistor) elemanıdır. Genellikle dijital devrelerde kullanılır. Daha fazla bilgi edinmek için: Field-effect transistor - Wikipedia.

IGBT (insulated-gate bipolar transistor): Bu elemanın da Türkçe karşılığı pek kullanılmaz ancak izole kapılı bipolar transistör olarak çevrilebilir. Üç uçlu bir elemandır. BJT ve MOSFET elemanının karışımı gibidir ve genellikle güç devrelerinde kullanılır. 1000V ve 500A üstü değerlerde kullanılabilirler. Daha fazla bilgi edinmek için: Insulated-gate bipolar transistor - Wikipedia.

Tristör: Bu eleman da üç uçlu bir elemandır. Çok yüksek gerilim ve akım değerlerinde anahtarla işlemi için kullanılır genellikle. Daha fazla bilgi edinmek için: Thyristor - Wikipedia.

Gününüz hayırlı ve bereketli olsun.



Geleneksel 1. anketimiz.

Geleneksel 2. anketimiz.

Geleneksel 3. anketimiz.

Geleneksel 4. anketimiz.

Geleneksel 5. anketimiz.

Geleneksel 6. anketimiz.

Geleneksel 7. anketimiz.

Geleneksel 8. anketimiz.

Geleneksel 9. anketimiz.

Geleneksel 10. anketimiz.

Geleneksel 11 anketimiz.
 
Diğer. Diyak çift yönlü tetikleme diyotu.
 
lGBT

Siz anladınız.

Edit: Düzeltme kardeşim neden ayıp ayıp şeylere çeviriyorsun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı