Custom Sıvı Soğutma Tanıtım Rehberi

Custom sıvı soğutma için parça tavsiyelerinizi istiyorum. Öncelikle GPU için sıvı soğutma kullanmıycam bunu önceden belirtmek istiyorum. İnternette biraz gezindim ve kafama yatan birkaç parça buldum. Öncelikle sizlere bunları göstermek istiyorum. Eğer yanlış, gereksiz, uyumsuz veya şunu alırsan daha iyi olur dediğiniz birşey var ise bilgi verirseniz sevinirim.

CPU block; XSPC Raystorm CPU Waterblock V3 - Intel by XSPC (Black color)
Rezervuar ve pompayı ayrı ayrı istemiyorum o yüzden bunu seçtim; https://www.amazon.com/Thermaltake-Pacific-Liquid-Cooling-CL-W027-CU00BL/dp/B018B7BRQE/ref=pd_sim_147_4?ie=UTF8&dpID=31oYU4CdRlL&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR160,160_&psc=1&refRID=7GWBZGAK5FNT8ZSNNREE
Tek radyatör kullanmak istiyorum o yüzden 480lik bir seçim yaptım; https://www.amazon.com/Thermaltake-Pacific-Cooling-Radiator-CL-W014-AL00BL/dp/B00ZUPLZH2

Bulduğum parçalar bunlar. Bunlara ek olarak Arklik boru kullanıcam yapım sırasında. Boru olarak hangi ebatları seçmeliyim ? Son olarak rekor olayına kafam hiç basmadı daha doğrusu bu parçaların açıklamalarında kaçlık rekorun uyumlu olduğu yazmadığı için bakamadım. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim. @er36po

@kaA-, o seçtiğiniz radyatör imzanızdaki (Corsair 780T) kasaya sığmaz, ancak 5,25 yuvalarını ve disk yuvalarını iptal ederseniz olur.
Bana soracak olursanız bir tane 360'lık radyatör alıp bi yeri de kesmeden-biçmeden tavana sığdırabilirsiniz.

Siz bana istediğiniz ürünlerin linklerini atın ben size uyumlu olup olmadıklarını yazayım. Kendi kafama göre de size link vermek istemiyorum. Sonuçta sevki ve maliyet gerektiren bir iş.

Ayrıca, 2. linkteki CPU bloğunu almanıza gerek yok. 1. linkteki işinizi fazlasıyla görür. Aralarındaki yaklaşık 30 $ ile de diğer eksikleri alırsınız

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Kasa olarak Thermaltake Core P5 kullanıyorum yani imzam güncel değil. Bu kasaya da yani Core P5'e 480mm uyumlu o yüzden tamamını kullanmak istiyorum kasanın o yüzden 480'lik bir radyatör seçtim. Birazcık görünüşe değer verdiğim için o CPU bloğunu tercih ettim yani kırmızı led olsun diye. Çünkü kasamın teması kırmızı ve siyah. Ben sadece sizden o linklerdeki cpu block, radyatör ve D5 su pompası ve rezervuar için uyumlu rekor ve boru önerisi almak istiyorum. Rekorlarda 1/4 gibi terimler var kafamı onlar karıştırdı. Yani bu CPU bloğunun kaçlık rekorlarla uyumlu olduğunu falan bulamadım. Aynı şekilde boru kalınlığı kaç olmalı 10-12mm gibi değerler var borularda ben kaçlık kullanmalıyım. Önerileriniz nelerdir ?

Anladım.
O zaman size bir liste yapayım.
CPU'yu soğutmak için gerekenler: (İlerde isteseniz GPU bloğu ve 2 adet de rakor ekleyerek, GPU'yu da soğutabilirsiniz. Bu seçtiğim pompa gayet güçlüdür)
  1. Sizin seçtiğiniz CPU Bloğu
  2. Seçtiğiniz Radyatör
  3. 150 mm'lik Rezervuar+ Pompa
  4. 10/12 mm akrilik (Linkteki 1 metredir, size 2 metre yeter ancak acemi olduğunuzdan zayiat vereceksinizdir. O yüzden 3-4 metre almanızı tavsiye ederim.)
  5. G 1/4 sıkmatik rakor ( Normal şartlarda size 6 adet lazım olacak. G 1/4 standart bir ölçüdür. Bu rekor ile pompa ve ya radyatöre bağlanma noktasının ölçüsüdür kısaca. 10/12 olayı da şöyle: 10 mm burunun iç çapı, 12 mm ise burunun dış çapı oluyor. yani burada almanız gereken 12 mm'lik akrilik rakoru olmalı.) Tabi bazı akrilik borular 14/16 şeklinde olabiliyor ki bu borular çok kalın ve çirkin, kaba bir görüntü sunmakta. Bu tabi büyük kasalarda göze hoş gelebilir.
  6. 90 derece rakor
  7. Olmazsa olmaz Buru bükme kordonu
  8. Ve son olarak, akrilik boruları ısıtmaya yarayan alet (Bu aletle boruları ısıtarak bükebilirsiniz ancak.)
Maliyet artmasın diye köşe rakoru eklemedim. Siz zaten boruları bükeceğinizden köşe rakorlarına gerek kalmıyor.

Tabi rakor ve sıvı renk seçimi size kalmış artık.

Size daha kolay anlatabilmem ve ne düşündüğümü size hissettirebilmek için bir şema çizdim. Bu şema üzerinden anlatmak istiyorum. Öncelikle hazırlamış olduğunuz liste için teşekkür ederim. Pompa olarak şunu alacağım; Thermaltake - Pacific PR22-D5 çünkü Almanya'dan bir tanıdığım tatile gelirken bunu getirecek elinde olan bir ürünmüş bu pompa hakkında ne düşünüyorsunuz ? Ayrıca şemaya gelecek olursam; 1,2,4,5, ve 6 numaralı yerlerde 90 derecelik rakor kullanmak istiyorum. 3 numaralı yerde de sizin tavsiye ettiğiniz gibi düz rakor kullanacağım. Son olarakta 7 numaralı rakor için bir musluk taksam ileride bakım yaparken işime yarar mı alacağım radyatörde orada da bir giriş var. Sizi çok yordum farkındayım ancak bu dediklerime göre de bana uygun bir liste yaparsanız çok sevinirim ayrıca parçaları verdiğiniz siteden satın alım yaptığımızda Türkiye İstanbul iline kargolama yapılıyor mu ? Yapılıyor ise gümrük olayları falan yaşanıyor mu kısa bilgi verirseniz sevinirim.

Şunu da eklemek istiyorum; bu seçtiğim rakorlar istediğim düzeneğe uyar mı ? Ayrıca bunların üstüne almam gereken başka birşey kalıyor mu ?

5 adet 90 DERECE: Bitspower Matte Black Enhance Rotary 90-Degree Multi-Link Adapter by Bitspower
1 adet düz rakor: Bitspower G1/4" Matte Black Enhance Multi-Link For Acrylic Tube OD 12MM by Bitspower

Musluk; Bitspower Silver Shining Dual Rotary Mini Valve With G1/4" Extender by Bitspower (Chrome color)

Son düzenleme:
O çok daha iyi ve güzel bir pompa+ rezervuar. Size onun linkini vermedim çünlü diğerine göre yaklaşık 100 $ fark vardı, ki o farka da değmezdi. Ama siz birisinden temin ediyorsanız sıkıntı yok, onu alın tabi.

Şemanız yagüzel ama yanlış. Döngü şöyle olmalı: Pompa> Radyatör> CPU> Rezervuar.
Ve ayrıca, 1 ve 2 noktalara (CPU) 90 dönerli köşe koyamazsınız. Ancak düz rekor, yaklaşık 3 cm boru ve köşe rekor kullanabilirsiniz. Ya da düz rekor ve büküm...

Evet, o seçtiğiniz rekorlar uyar.

Akrilik bükümü yapacak mısınız?
Eğer yapacak, yapabilecek iseniz, pompa çıkışına ve radyatör giriş çıkışına birer 90 düner rakor alın. Ve diğer bağlantı yerlerine de düz ama sıkmatik rakor alın, yani o linkini verdiğim, verdikleriniz sıkmatiklerden.
Yok, eğer büküm işiyle uğraşmayacak iseniz küşe kısımlarına da köşe rakor alın.
Siz burayı yanıtlayın ben ona göre yeni bir liste yapayım.

Ve evet, o linkini verdiklerim Türkiye'ye gönderim yapıyorlar.
Tabi 75 euru üstü olduğu vakit Gümrük %20 alıyor (buna çalıyor da diyebiliriz. Sanki bu işin düccarlığını yapıyoruz da bizden o kadar vergi yürütüyorlar. Benim bu son zamanlarda aldığım ürünlere yaklaşık bin küsür TL vergi ödedim, içim yanıyor valla.
Tabi bir de kargo ücreti çıkacak... Kargo konusunda Amazon kral (çok daha uyguna yolluyor) ancak Amazon da çuğu ürünleri Türkiye'ye yollamıyor. Siz yine de Amazona bakın. Amazonda almak istediğiniz ürünün hemen yanında bulunduğunuz ülkeye gönderimin olum olmayacağıyla ilgili bir uyarı var, ona dikkat edin.

Akrilik bükümü yapıcam. Gerekli olan aletleri sipariş verdim. Şemanıın da doğru olduğunu düşünüyodum şaşırdım yani çünkü internetten örneklere bakarak hazırlamıştım.

Yani şöyle düşündüm; Sıvı pompa ile CPU bloğuna gidicek ve burda ısınıcak. Isınan sıvı radyatöre gelicek radyatörde soğuyan sıvı rezervuara akıcak ve soğumuş olan su tekrar pompa ile cpu bloğuna gidicek ?

Son düzenleme:
O şekilde de olur ancak ilk radyatörden çıkan soğutulmuş sıvının bloğa akması daha avantajlı, iyidir.
Biraz matık yürütelim, kasa içi zaten az ve ya çok ısınmıştır, rezervuara dolan soğuk sıvının da ısınması doğal olur.
Ha, arad çok fark var mıdır diye sıracak olursanız hayır, yok ama 1. seçenek dururken neden 2. seçenek olsun.

Ayrıca, benim dediğim gibi yaptığınızda görüntü daha hoş olacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…