Cyberpunk 2077 bittikten sonraki görüşlerim ve incelemem

Palamutkafali

Hectopat
Katılım
20 Nisan 2020
Mesajlar
1.015
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Organizasyon sorunlusu
Herkese selamlar. Bu yazıda spoiler vardır. Oyunu bitirmiş bulunmaktayım ve düşüncelerimi dile getirmek istedim. Oyunu tam olarak 37 saat oynadım. Seçtiğim yol ise sokak çocuğuydu.

-Şöyle başlayayım oyunu oynarken bir yan göreve gidiyordum ve yolumun üstünde bir ana görev vardı bende dedim ki gitmeden bari şunu yapayım. Bir de ne göreyim oyun bana dedi ki "hop kardeş bak bu görevin geri dönüşü yok yan görevler falan iptal oyun bitiyor hazır ol". Şok oldum bir anda çünkü oyunun daha 28. saatindeydim ve bu 28 saatin 2 saati nereden baksanız araba detayları çok hoş olduğu için şehirde sadece boş boş araba sürdüm. 4-5 saati ise yan görev yaptım. 22 saatte falan bitti yani oyun. Bu yapımcının bize sunduğu vaatten çok çok daha az. Oyunu en iyi sonla bitirdim benim karakterim arasakanın içinden geçti ve Afterlife'ın patronu olarak night City'nin en ünlü en zengin insanlarından biri oldu kısaca efsane olmayı başardım. Oyun harika başladı harika devam etti. Maalesef ki çok erken ve tatmin edemeden bitti. Sanki bu 7 yılın 1 yılını sadece hikayeye ayırmışlar gibi. Öyle ki Witcher 3'ün çeyreği etmiyor oyunun ana hikayesi uzunluk bakımından. Müthiş atmosfer, harika çevre, güzel tasarlanmış içi dolu karakterler, müthiş sohbetler. Uzatsana abi oyunu ne diye kesiyorsun ya.

-Fakat şöyle bir sıkıntı var oyun resmen yetişmemiş ve eksik olduğunu bas bas bağırıyor ya. Oyunun başında jackieyle yarım sene sonrasını gösteren bir ara sahne vardı. O ara sahne resmen hani "aslında burayı size oynatacaktık ama yetişmedi" der gibi olmuş ve jackie inanılmaz kısa bir sürede oldu üstelik çok da güzel yazılmış bir karakterdi. Buna rağmen CD projekt öldüktan sonra da Jackie'yi size anlatmaya devam ediyor cenazesine katılıyorsunuz falan sevdirmeyi, öldüğüne üzülmemizi sağlıyor ama tatmin etmiyor maalesef. Oyunun sonu aslında güzel bitmesine rağmen çok kısa sürdüğü için tatmin olamadım. En sonunda kendi kontrolümü johnny Silverhand'e verdim arasakayı düşürmesi için ve tam bir resital yaptı.

-Oyunda 6 farklı son var ve diğer sonlarda V'nin intihar etmesi, Johnny'nin V'nin vücudunu alması, V'nin panam ile kaçıp 6 aylık kalan ömrünü onunla geçirmesi gibi şeyler var. Benim bitirdiğim sonda ise tam bir şehir efsanesi oldum fakat son sahnede v uzaya doğru yola gidiyor ve uzayda yanılmıyorsam arasakanın bir üssü var. Ama bununla ilgili hiçbir şey anlatmıyor oyun. Oraya giderken suratını birden intikam ifadesi bürüyor ve pat creditse gelmiş bulunmaktayız. Özetleyecek olursak harika ama aynı zamanda eksik yazılmış tamamlanmamış bir ana hikaye var.

-Johnny silverhand yani Keanu Reeves müthiş yazılmış bir karakter bildiğin John Wick tarzında ben aşırı sevdim. Hatta oyunun sonunda johnny ile yaşama çipi kaldırmama gibi bir seçenek olsaydı kesinlikle onu seçerdim ama maalesef.

-Yan karakterlere gelecek olursak hepsi çok detaylı ve üzerinde düşünülerek yazılmış benim beğenmediğim bir yan karakter daha olmadı.

-Oynanış bakımından oyun çok iyi kimse kusura bakmasın. Araba sürüş dinamiği kötü diyen arkadaşlar gitsin Forza falan oynasın o zaman. GTA'dan çok daha iyi sürüş dinamikleri en azından aracın amortisörleri olduğunu hissediyorsunuz be. Arabalar inanılmaz detaylı hazırlanmış bazen sadece araba alıp şehirde trafikte normal normal sürüp milleti solluyordum o kadar keyif verdi bana. Vuruş hissi ise birçok oyundan çok çok daha iyi silahların sesleri, düşmanların tepkileri, merminin bıraktığı izi falan gayet güzel. CS 1.6'dan hallice diyen arkadaşlar bir daha oyun oynamasın mümkünse. Tamamıyla oyunu karalamaya çalışan insanlar bunlar ben objektif bir biçimde fikirlerimi dile getiriyorum. Şu oyunun vuruş hissi Cyberpunk'tan daha iyi diyebilirsiniz buna okeyim ama kesinlikle kötü değil. Aynı şeyiyakın dövüş için söyleyemeyeceğim ama kılıcı ya da Z bıçaklarını salladığınızda boşluğa vuruyosunuz sanki.

-Açık dünyada gırla yan görev ve yapılacak iş var çoğu da sinematikli ve üzerinde düşünülmüş yan görevler bazıları bayağı ilgi çekici.

-Yapay zeka feci kötü. Saklan vur resmen olayı. Ki aşağıdaki örnekte oyunun en tehlikeli bossu adam Smasher'ı nasıl doğradığımı görebilirsiniz.

-Oyundaki diğer sorunum da bazı düşman karakterlerin potansiyelinin harcanmış olması örneğin adam smasher. Fena korkutucu bayağı kasvetli bir karakter ve inanılmaz havalı. Oyunun sonunda arasakayı basarken karşıma çıktı. Oyunu zorda oynuyordum ve elimde katana vardı. Şaka gibi gelecek ama o her yanı çelik olan dev gibi tanka benzeyen adam smasherı 8 katana vuruşuyla indirdim. Parça pincik oldu be adam. Tüm o kasveti söndü resmen. Adam tepki bile vermedi ben katana ile geçiriyorum herif suratıma bakıp "bittin oğlum sen, yedim seni" diyor resmen. Kaçmıyor bile sağa sola. Kaçsana arkadaşım birkaç kendine can falan bas. "Dobarlan bıragma kendini".

-Teknik açıdan söyleyeceklerim ise vallahi oyunda evet buglar fazla ama ben daha herhangi bir görevi engelleyen ya da oyunu kıran bir bug görmedim genelde gördüğüm buglar dümdüz vücudu kıpırdamadan hareket eden insanlar, sağa sola döndüğümde aniden spawn olan insanlar falandı. Bir de son yerde adam smasherın silahını alıyorsunuz fakat silah gözükmüyor. Siz silahı tutuyorsunuz sıktığınızda ne sesi geliyor ne görüntüsü çok kötü olmuş bu ya. Oyundaki buglar kesinlikle bir bethesda oyunundaki kadar değil onlar resmen çıldırtıyordu insanı. Fakat üstüne bir de bu kadar feci bir optimizasyon sorunu eklenince durumu eşitliyor maalesef.

-Optimizasyon kısmına gelecek olursak durum bayağı vahim. Ben RX 580 ile yerel gölge kalitesi ve hacimsel gölge kalitesi orta ayarlarda gerisi Ultra ayarlarda 35-50 FPS arası oynadım. Yer yer 30U da gördüm ama 30'un altına inmedi hiç. Şöyle bir sıkıntı var şehrin ortasında sabit duruyorum FPS 45 mesela kamerayı 1 milim hareket ettiriyorum FPS 35'lere düşüyor durunca tekrar 40-45 oluyor. Koşmaya başladığımda, arabaya bindiğimde de bu durum aynı. 2-3 aydan önce düzeltileceğini sanmıyorum.

-Oyunun grafiklerine ve atmosferine gelecek olursak. Şimdiye kadar gördüğüm en güzel gözüken dünya Cyberpunk'ın dünyası oldu fakat burada da şöyle bir sıkıntı var bazı yerler bayağı üzerine düşünülmeden yapılmış, üstünkörü geçilmiş. RTX 3090, 5900XT işlemci ile oynayana da baktım sonuç aynı. Bazı yerlerde dokular detaylı çizilmemiş bazı bölgelerin nasıl diyeyim grafik detayları olmamış. Mesela badlands bölgesinde bunlardan çok var. Night City sanki yeni nesil grafiklerle hazırlanmış badlands ise 2018 grafikleri falan öyle bir fark var. Bazı binalar resmen "bana bak ben harika gözüküyorum derken" bazıları da "beni pek iplemediler sen diğer mahalleye devam et" diyor sanki. Bir beğenmediğim noktada çizim mesafesiydi. Özellikle yine Badlands'de uzaktaki dağlarda otlar falan yanına gelince yükleniyor. RDR 2'de karlı dağın tepesindeki ağacı görüyordum mesela.

-RPG kısmı ise çok karışık. İyi mi desem kötü mü desem bilemiyorum fakat kesin bir şey var ki hala en detaylı ve kendi hikayenizi en güzel oluşturabildiğiniz oyun Fallout New Vegas. Cyberpunk'ta bazı görevlerde göreve tamamen etki edebiliyorsunuz, sonunu değiştirebiliyorsunuz ve bunların sayısı az maalesef. Bazılarında ise evet seçimler var ama neyi seçerseniz seçin sonu aynı oluyor sadece gittiğiniz yol farklı oluyor. Yetenek ağacı ise gerçekten abartmıyorum güvenin bana AC Valhalla'nın ki daha güzeldi. Sebebi ise AC Valhalla'da açtığınız yetenekler oynanışı değiştiriyordu bunda ise açtığınız 6-7 farklı yetenek sadece oynanış üzerinde etki gösteriyor. Gerisi sadece silahların 5 damage daha fazla vuracak, kritik şans %10 daha fazla, hacklerken bir RAM geri kazanırsın ya da saniyesi düşer falan olmuş yani. Craft ve silah geliştirme menüsünü kullanmadım bile oyunda hiç ihtiyacım olmadı RPG oyunu yapıyoruz diye koyulmuşlar resmen. Öyle her görevi istediğini şekilde bitiremiyorsunuz. Mesela istersem patır kütür, istersem diplomasi, istersem gizli, gibi olmuyor. Bazı görevler sizi aksiyona, bazıları gizliliğe, çok az bir miktarını diplomasi ile oynayabiliyorsunuz. Bu üzüldüğüm bir noktaydı.

-Oyundaki kıyafet çeşitliliği ise beni bayağı üzdü. İlk 5 saatte bir ton kıyafet buldum ve adamımı sürekli farklı şekilde kombin ediyordum dedim ki "evet işte bu be" bir süre sonra çıkan itemler hep aynı olmaya başladı tıpkı The Division 2'de olduğu gibi. Aynı item çıkıyor sadece zırhı daha yüksek oluyor.

-Ana karakterimiz bir RPG oyununda en çok bağ kurabildiğim ve en çok sevdiğim RPG oyun karakteri oldu ki hikayenin kısa olması üzüntüm bundandır zaten. V bayağı eğlenceli tarzına, konuşmalarına hükmedebildiğiniz, siz ne istiyorsanız onu yansıtabildiğiniz bir karakter ve seslendirmesi harika.

-Son olarak şehire gelelim. Şehir gerçekten yaşıyor gibi hissettiriyor. Durup bir arka planı dinlediğinizde herkesin farklı dertlerini duyabiliyorsunuz ve bazılarıyla etkileşime geçebiliyorsunuz dediğim gibi haritada olmayan fakat yolda karşınıza çıkabilen hikayeli ek görevler de var. Bazen etkileşime geçemediğiniz ama kendi aralarında konuşan NPC'ler var ve anlattıkları bayağı komik, ciddi, anlamsız olabiliyor ve şehire can veriyor resmen. Aynısını trafik yapay zekası için söyleyemeceğim. Resmen fiyasko ya. Bazı zamanlar arabayı alıp şehrin atmosferinin tadını çıkartayım diyorum malum yansımalar, dumanlar, atmosfer harika. Sürerken bir bakıyorum kırmızı ışıkta önde giden araba duruyor bir daha da hareket etmiyor bu durumu çok yaşadım. Ne oldu arkadaş öldün mü? Mesela şöyle yaşadığım bir olayı anlatayım. Yolda gidiyorum şehrin yoğun bölgesinde. Bir araba kaza yaptı ve yolun ortasında kaldı. Diğer arkasından gelen araçlar ise sanki hiç kaza olmamış gibi sürmeye devam ettiler ve kaza yapan araca çarpmaya başladılar. Oturdum izledim abartmıyorum tam 16 tane araç kaza yapan araca çarptı bir kaçı buglardan dolayı iç içe girdi ve bir anda hepsi patladı. Hepsi patlayınca insanlar kaçmaya başladı yola falan atladılar bu sefer de diğer araçlar, bu araçların patlamasından dolayı sürmeye başladı ve onlar da iç içe girip çatapat gibi patır patır patlamaya başladı. Bayağı kahkaha atmıştım ama sürüşüm de yarım kalmıştı :(

Fikirlerim bu şekilde arkadaşlar şimdi oyuna baştan nomad olarak başlayıp yan görevleriyle beraber her şeyi bitirip daha sonra aynısını corpo başlayıp yapacağım. Özetleyecek olursak bu yıl oynadığım en iyi ve en harika yapımdı(tlou 2'yi oynamadım PlayStation'um yok) çok daha iyilerini oynamıştım tabii ki ve hala benim için şuana kadar oynadığım en iyi yapım Red Dead Redemption 2. oynadığım en iyi RPG oyunu olarak Cyberpunk'ı sayabilirim. Grafik, atmosfer, oynanış gibi unsurlarla bence diğer RPG oyunlarını, hikayesini ve RPG unsurlarını ne kadar eleştirsem de geri de bırakıyor fakat dediğim gibi asla bir Skyrim ya da Fallout New Vegas kadar oyuna müdahale edemiyorsunuz. Bethesda RPG konusunun mentoru olduğunu bir kez daha oturduğu yerden kanıtlamış oldu aslında. Sürekli kıyas yapanlar için konuşacak olursam da. Oyun GTA'yı kesinlikle geçemez. Şahsi fikrim elder scrols 6 çıktığında Cyberpunk mazide güzel bir anı olarak kalır. Online çıktığında GTA'yı geçeceğini yine düşünmüyorum çünkü singleplayer oyunu bu kadar sorunlu çıkan bir oyunun Online platforma adım atması çok büyük ve risklidir arkadaşlar. Son olarak 100 üzerinden değerlendirecek olsam benim puanım kesinlikle 90 olur ve hakettiğini düşünüyorum. Yine kıyaslama yapacak olan arkadaşlar için yazıyorum Red Dead Redemption 2'ye puanım 100 üzerinden 98, GTA 5'e ise 94 olmuştur. Aşağı yukarı oyun dünyasında Enis Kirazoğlu ile düşüncelerim hep aynı olmuştur oyun zevkimiz birebir aynı adamla. Her attığı videoda "ya ben bu adamlar resmen aynı düşünüyorum" diyorum kendi kendime. Onun da oyun zevkinizi birazcık anladıysam üç aşağı beş yukarı aynı düşüneceğini sanıyorum.

Ekstra olarak CD Projekt'e ne kadar görmiceklerini bilsem de iki çift lafım var. Artık oyunda da sürekli bahsettiğin gibi devler ligindesin. Bu saatten sonra çıkartacağın her oyun büyük beklentiler ve tartışmalar yaratacak. Her oyun çıkardığında oyuncular tepki gösterdi diye oyunu tam çıkarmak yerine sorunlu çıkartacaksan(özellikle PS4 ve Xbox One sürümleri rezalet) kendi ayağına sıkarsın ve önümüzdeki 5 yılın Ubisoft'u sen olursun. Artık Rockstar ve Sony'nin oyunları hariç neredeyse sorunsuz oyun çıkmıyor hepsi sorunlu oluyor. Bundan dolayı oyuncuların da sabrı ve toleransı kalmıyor bu duruma haklı olarak. Para verdiğin bir oyunun iyi olmasından önce oyunu sorunsuz oynayabilmek önemli. Lütfen bundan sonraki oyunlarınızı ne kadar tepki görseniz de tam pişmiş bir şekilde piyasaya sürün. Bence Cyberpunk'ta yaşadığınız olayların hepsi yararınıza olacak bir tecrübe. Çok güzel bir esere imza atmışsınız, hatalarınızdan ders alıp önünüze bakmak yapacağınız en mantıklı hareket olur. Witcher 4'ü çıkartacağınızı da herkes biliyor. Şayet onda da burada yaptığınız hataları yapmak net ve kesin olarak sonunuz olur :)

Sağlıcakla kalın ve fikirlerinizi belirmeyi unutmayın.
 
@Palamutkafali savunabilirsiniz tabii. Ben "tesbitimi" yazdım.
Bu da benim fikrim değil mi ayrıca? Böyle bir şey yazamazmışım gibi konuşmuşsunuz ayrıca.

Beğendiğiniz bazı kısımlarda oyun firmasını sevdiğinizi ve biraz da bu sevginin vermiş olduğu birliktelik ile bazı şeylerin üstüne çok gitmediğini veya hiç belirtmediğinizi söyledim.

Neyse, elinize sağlık.
 
Hocam bırakın 37 saati, ortalama 20-25 saat sürüyor. Konu sahibi arkadaş, bol yan görev yapmış. Açık dünyada da vakit geçirmiş. Yoksa bu oyun Witcher 3 kadar derin değil. Üstelik 60 Dolar etiket basılan bir ürün ve vaad edilenin gerçekleştirilmemesi.
Hocam 37 saatde bitiyorsa neden alalım ki oyunu?
 

Geri
Yukarı