KralYolu

Kilopat
Katılım
21 Ocak 2014
Mesajlar
1.541
Makaleler
19
Çözümler
5
Yer
Karabük
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek


cyberpunkinceleme.png


Evet gel bakalım Cyberpunk senin bir güzel içinden geçeyim. İnceleme orta düzeyde detaylı olacak. ⚠️Spoiler yok.


🐞BUGLAR, OPTİMİZASYON PROBLEMLERİ, HATALAR... CYBERBUG MI?​



Öncelikle herkesin malumu olduğu buglar, glitchler ve optimizasyon problemlerinden kısaca bahsedeceğim. Oyunun bu açıdan baktığımda en beğenmediğim kısmı optimizasyonu oldu. Çünkü gerçekten bunların arasından en kötüsü o. GTX 1050 Ti ile maalesef oyunu akıcı oynayamadım ve GeForce Now üzerinden oynayıp bitirdim. Bug ve glitchler az değil ama tadını kaçıracak düzeyde de değil. İlk etapta yaşanan sıkıntılar Hotfixler ile düzelmiş durumda. Benim karşıma çıkan bug ve glitchlerin hepsi anlık yaşanan şeylerdi. Yani oyunun genelini etkilemeyen kısa bir Save load ile geçmişe dönünce düzelen buglardı.

🧐 NE BEKLEDİĞİNİZE GÖRE Cyberpunk 2077 NE VADEDİYOR?​



Bu konuyu geride bıraktığıma göre artık oyuna gelebilirim sanırsam. Oyundan ne beklediğinizi az çok tahmin edebiliyorum ama bu işin üç tarafı var. Bu üç tarafa da ayrı ayrı yorum yapacağım.

1. TARAF: RPG SEVENLER VE AĞIR RPG BEKLEYENLER

Şüphesiz Cyberpunk 2077'nin en yakın olduğu oyun türü bu tür. Oyunda karakter geliştirme ve diyalog çeşitliliği, sürüsüne bereket NPC, RPG tadında yan görevler, açık dünya etkinlikleri gibi alanlarda oyunun hakkını vermek lazım. Gerçekten iyi iş çıkarılmış. Özellikle yerelleştirme yapan firmayı da tebrik ediyorum. Bu konuda iyi iş çıkarmışlar. Ama... Maalesef diyalog çeşitliliği var gibi gözükse de aslında çoğu zaman hepsi bir kapıya çıkıyor. Oyunun son kısımı hariç (ana hikayenin son 1 saati diyebiliriz.) Oyunun sonuna doğru gerçek RPG ortaya çıkıyor. Ağır RPG değil bu anlamda. Yani karakteriniz ister Şirketçi ister Sokak Serserisi isterse Göçebe olsun fark etmeden aslında tek bir V olduğunu söyleyebilirim. Bu anlamda Witcher 3'den farkı olmadığını söylemem lazım. Eğer aradığınız tüm olaylara ve tüm yan görevlere, genel karakter düşüncesine, diyalog seçeneklerine falan etki etmek ise. Üzücü haber, oyun o kadar derin RPG değil. Ama "Bana Witcher 3'de ki kadarı olsa yeter" diyorsanız sizi asla üzmeyecek. Özellikle karakteriniz geliştirmek ve daha yetenekli hale kavuşmak daha çok güçlendikçe daha fazla diyalog seçenekleri çok iyi yapılmış.

2. TARAF: AKSİYON SEVENLER

Oyunun aksiyonunu eleştirecek olursak ne çok iyi ne kötü diyebiliriz. Oyunun aksiyonu alışık olduğumuz FPS aksiyonu temellerine sahip. Mekanik olarak yenilikçi bir şey yok ve yakın dövüş çok zayıf kalmış. Silahlı aksiyon gerçekten iyi, vuruş hissi iyi değil vasat seviyesinde ne iyi ne kötü yani. Ama silahları kullanmak zevkli. Özellikle Skippy ve akıllı silahlara bayılacaksınız. Güçlü ve tok nişancı tüfekleri ve pompalı tüfeklerde çok zevkli. Silahlarınızın hemen hepsini özelleştirip dürbün ve namlu ağızlarını değiştirebiliyorsunuz. Çok seçenek yok ama yine de yeterli.

Yakın dövüş neden kötü derseniz eğer size hiç zevk vermediğini söylemem yeter. Aşırı Basic bırakılmış ve W3 tekinin üzerine neredeyse hiçbir şey konulmadan FPS bakış açısına geçtiğinizi düşünün. Yumruk yumruğa dövüşler çok basit mekaniklere sahip ve dövüşmek zevk vermiyor. Yine de güçlü rakibinizi yere serdiğinizde mutlu oluyorsunuz. Ama yakın dövüşe eğer katana, sopa gibi şeylerle girerseniz aldığınız zevk bir anda 10 katına çıkacak. İnanılmaz zevk verdi bana o katana ile adamları kesmek. Kesinlikle katanayı öneririm.

Genel olarak baktığımızda saf aksiyon için bir oyun arıyorsanız bu oyun sizin oyununuz değil ama ben basit bir aksiyon severim sadece aksiyon olsun bana silah sıktırsın ve zevk alabileyim diyorsanız buyurun satın alın.

3. TARAF: RPG/AKSİYON SEVENLER

Bu oyun tam sizin oyununuz! İki tarafı harmanlayan oyunları seviyorsanız muhtemelen bu zamana kadar yapılmış en iyi işlerden. İki tarafın harmanlanması size büyük zevk verecektir. Oyunu oynarken hem aksiyona girip hem karakterinizi geliştirmek bir taraftan da oyunun gidişatına etkide bulunmak tam size göre. Boşa beklemeyin. Satın alın, teşekkürünüzü sonra alırım.

🕵️‍♂️Gizlilik ne durumda?



Oyunun en sevdiğim kısımlarından birine geldik. Gizlilik. Oyunda aksiyona girmeden bitirmeniz mümkün. Kesinlikle her görevi (zorunlu aksiyon şartları hariç) gizli bir şekilde bitirebilirsiniz. Hackerlık yetenekleriniz ile birlikte harmanlanan gizlilik tam bir Deus Ex yapıyor oyunu. Düşmanları gizlice indirmek Deus Ex kadar haz verici olmasa da gerçekten zevk veriyor. Kameraları devre dışı bırakıp, elektrikleri kesip, düşmanları kutulara saklayıp görevleri tamamlamak gerçekten zevkli. Ama bir düşmanı siperde durup ön tarafından yakalayıp boğma olayı yok. Deus Ex de vardı. Gayet güzel olurdu ama sanırsam FPS bakış açısı olduğu için vazgeçmişler.

🌎Dünya Tasarımı nasıl? Nigh City yaşıyor mu?



Oyununun iyi başardığı işlerden biri daha. NC gerçekten yaşayan bir şehir. Her şeyiyle. Konserler, caddeler, yollar, binalar, mahalleler her yer çok iyi kurgulanmış ve hazırlanmış. Sizi dünyanın içine alması çok vaktini almıyor. NCPD'ler Arasaka şirketçileri, göçebeler, çeteler, iş bitiriciler gibi sürüsüne bereket insan çeşitliliği ile de karakterler arası bağ kurmak kolay oluyor. Bu şehir gerçekten bir insanı yutmakta üstüne yok.

🎵Müzikler, Sinematikler, Hikaye Kurgusu?



Spoiler olmaması için genel anlamda hikayenin konusunda bahsetmeyeceğim. Kurgusu çok iyi değil ama iyi diyebilirim. Görevler iyi kurgulanmış, sizi sıkacak görev bulmak zor olacaktır. Her görevin içeriği ve yapılacak şeyleri de birbirinden farklı (yan görevler hariç) Sinematiklere girmiyorum bile, muazzam olmuş. FPS bakış açısını 10/10 kullanmışlar. Takdir ettim.

Müzikleri ise Witcher 3 kadar vurucu olmasa da siberpunk temasını iyi yansıtan başarılı müzikler, içlerinden birini mutlaka defalarca dinleyeceksiniz. (Oyun dışında da) Radyolar zevkli ama aşırı tekrar ediyor. Şarkıları sevmezseniz muhtemelen OFF duruma getireceksiniz. Atmosferik müzikler olmuş. Gerçekten farklı bir dünyada ve tarihte olduğunuzu hissedebiliyorsunuz.

🧐Yan görevler çok mu yan?



Oyunda ana görevler dışında 3 farklı yan görev var.

1.Taraf ANA YAN GÖREVLER

Evet bu size garip gelmiş olabilir ama bazı yan görevler ana görevlerden farksız. O ipin ucunu ellerinde tutamamışlar. Evet gerçekten yan görevler ama yapmazsanız oyunu bitirmiş sayılmazsınız. Korkmayın bu görevler öyle gizlenmiş şekilde durmuyorlar bir şekilde size ulaşıyorlar. Zaten J tuşuna basıp günlüğe girmezseniz yan mıydı ana mıydı anlamayacağınız türden görevler. Bence ana yan görev yani bunlar. Spoiler değil atıyorum kafadan: Abigail sizi arıyor ve diyor ki "V nasılsın tutuştu hemen gelmen lazım yardımına ihtiyacım var." Ne oldu diyorsunuz. "Acilen gel V ne olur?" Tamam da ne oldu diyorsunuz "Gelince anlatırım, telefonda konuşulacak şeyler değil" diyor. Yani bir şekilde sizi o göreve bağlıyor. Yapımcılar burada bu görevi yaptırtmak için totosunu sıkmış anlayacağınız. Ne olur yapın diyor görev.

Görevlerin içeriğine girmeyeceğim çünkü spoiler olacaktır ama genel olarak her biri iyi kurgulanmış ve zevkli görevler. Sizi karakterlere bağlayan görevler. Mutlaka yapın.

2. Taraf YAN GÖREVLER

Harita da işaretlenmiş yan görevler. Basit konuları var. Çok detayına inmeye gerek yok. Kategorize edilmiş bir şekilde: kimisinde birini kurtarıyorsunuz kimisinde bir veri çalıyorsunuz kimisinde zararlı yazılım yüklüyorsunuz ya da en basitinden birini infaz ediyorsunuz. Kısacası Witcher 3'de ki NPC Quest'leri gibi. Kısa ve öz. Ama W3 kadar detaylandırılmamış arka hikayeleri zayıf görevler bunlar. İş bitiriciler denilen NPC'ler bu görevleri dağıtıyor. Yapması aşırı zevkli değil ama oyunun mekaniklerini en iyi buralarda test edebilirsiniz. Genelde en zorlusu sibersaykolardır. Çünkü birnevi ara boss savaşları döner orada.

3.Taraf AÇIK DÜNYA GÖREVLERİ

Bu yan görevlerin (oyunda "iş"diye geçmekte.) çok daha kısatılmış hikayesinin zerre umrumda olmadığı ve çok sayıda olmasından dolayı muhtemelen sizinde olmayacağınız. Bir TP ve Para kasma görevleri diyebilirim. Bu görevleri oyunun tüm İŞ leri bittikten sonra yapmanızı öneririm. Temizlemek daha kısa sürüyor. Zevkli mi derseniz muhtemelen çok az kişi hepsini yapar. Ben köpeği olduğum için yaptım ama yapılması lazım diyemem.

🖥️Oyun zor mu? Hacklemek nasıl?​



Oyun zorluğu seçilebilir ben Normal zorlukta bitirdim. Boyumdan büyük işlere girmediğim sürece zorlanmadım. (Görevlerin zorluk derecesi oluyor: ÇOK DÜŞÜK / DÜŞÜK / ORTA / YÜKSEK / ÇOK YÜKSEK, ORTA ve aşağısı rahat diyebilirim.)

Hacklemek zevkli tam Deus Ex gibi diyebilirim. Kameraları, dronları, taretleri ve tabii ki düşmanlarınızı hackleyebiliyorsunuz hatta Bossları bile. Bunları genelde aksiyon aşamasında ve gizlilik aşamasında hackliyorsunuz. Bunlar dışında bilgi ve bazı görevler gereği Veri Denetleyicileri, sunucuları, laptopları hackleyebiliyorsunuz. Sıkıcı bulanlar olacağı gibi zevkli bulanlarda olacaktır. Ben zevkli buldum. Düşmanları hackleyip bir yerlere yönlendirebilirsiniz, gözlerini kör edebilir, sinirlerini kızartabilir, virüs bulaştırabilir, ateşler içinde bırakabilirsiniz. Gerçekten bayağı çeşit var. Ama sunucu ve laptop hackleme noktasında çeşitlilik yok. Özellikle bir dünya ekseni etrafında döndüğünüz bir hackleme yöntemi var oyunun başlarından sonra yok oluyor. Neredeyse hiç yok. Orayı anlayamadım.

👥Karakterler



Hepsi mükemmel insanlar, tam bu dünyanın insanları, hemen hemen hepsine en ufak güven duygusu hissetmek ve hisettirmek için totonuz yarılacak. Ama güzeller. Arka planları var her birinin. Yan karakterlerin bile. Çok detayına inmeyeceğim spoiler olmasın. Ama W3'ten hatırladığımız iki karı var seç birini olayının aynısı bu oyunda da var.

🌰Envanter, Karakter Geliştirme, Siber Donanımlar ve diğer eşyalar vs.​



Envanter olayı W3 ile aynı ama zulalama olayı daha kolay. Tek tuşla aracınızı çağırıp istediğinizi yükleyip devam edebilirsiniz. Ama karakterinizi bu ağırlık konusunda mutlaka geliştirin. Özellikle benim gibi ne varsa alıyorsanız durumunuz sakat. Oyunda sağlık kitini toplaya toplaya bayağı bir kullanmama rağmen 420 tane daha vardı. :D

Karakter geliştirmede iyi diyebilirim ama genelde birçok özellik sayısal istatistikleri artırıyor. Yine de birçok özellikte doğrudan oyuna etki ediyor. Bu özelliği biraz kendinizin keşfetmesi daha iyi olur. Genel olarak W3'de ki gibi kısıtlı özellikten kurtardıklarını söyleyebilirim. Oyunda açtığınız her özelliği aynı anda kullanabiliyorsunuz.

Siber donanımlar olayına geleceksek ben yeterince doymadım. Deus Ex kadar yok desem yeridir. Çok daha çeşitli şeyler beklerdim ki ben karakterimi fulledim desem yeridir. Bana açılmadıysa normal bir oyuncuya açılmaz efsanevi siber donanımlar. Çok az üzerinde durulmuş ama oyuna etki açısından bakacak olursak evet hemen hemen birçoğu oyuna etki etmenizi sağlıyor. Yine de oyun siber donanım açısından doyurmadı beni.

Diğer eşyalar kategorisine giysileri ve hurdaları aldım. Giysiler çok anlamsız be abi. Sonuçta FPS bu oyun. Karakterim tüm oyun aynı şeyi giyse de bir şey değişmez. Çıplak gezse de. Bence bu alana fazladan özenilmiş çünkü bayağı bir giysi çeşidi var. Arada bir gördüğünüz aynalara bakmak hoşunuza giderse seversiniz bu olayı ama oyunun sonu dışında sinematiklerde de görünmüyor. Haberiniz ola. Yansımalar falan hikaye yeni. He bir de motor kullanırken falan gözüküyor.

🚗Araçlar ve Kullanımları​



Meh! Seviyesinde. Araçlar çeşit çeşit olsa da kullanım açısında hepsi "hızlı ulaşım aracı" bu kadar. Araba da motorda. Motor daha zevkli geldi. Kullanım açısından çok farkları yok. Fiziklerine gelecek olursak o da meh seviyesinde Watch Dogs serisinin üstünde diyebilirim ama bir GTA 5'de beklemeyin.

💰Parasını hak ediyor mu?​



Evet, ediyor. Bu konuda çok fazla saçma sapan yorum gördüm. Arkadaşlar bu oyun 2020 yılında çıkmış bir oyun ve fiyatı 249 ₺ PC, 468₺ Xbox ile satışta. Bakın diğer AAA oyunlara kaç para? Ben söyleyim en aşağı 399₺. Oyun ucuz değil farkındayım bunun. Ama genel oyun dünyasına baktığımız zaman evet değer. Ama bir oyun 250 TL eder mi? Aslında hiçbir oyun etmez. Ama bunları tartışmaya gerek yok yeterince tartıştık artık alışma aşamasındayız. Alıştığımız fiyatlardan biri bu fiyat.

İnceleme bitti ama şimdilik...

İnceleme bitti ama oyuna gelecek yeni şeyler ve benim eksik bulduğum şeyler oldukça güncelleyeceğim.

Görüşürüz Samuraylar. Asla solup gitmeyeceğiz!

Not: İnceleme Steam hesabımdan yaptığım incelemenin uzun halidir. Steam incelemesine gitmek için tıklayın!
 
Özet geçeceğim. Kaldıran bir bilgisayarınız varsa alın oynayın. PS4 ve Xbox One serisi kullanıyorsanız almayın. Oyun 250TL'yi havada karada hak eder. Güzel oyun, iyi oyun fakat bir başyapıt, bir çıta yükseltici ya da sınır koyucu değil. Teşekkürler.
 
Yaşayan bir şehir yorumuna katılmıyorum evet Night City güzel bir şehir manzaralar ve Punk teması gayet iyi işlenmiş ancak şuan oyunda 40. saatimdeyim fakat NPC ler o kadar berbat ki GTA 3 yapay zekası eminim Cyberpunk 2077 den daha iyidir. Şahsen beni bu konuda çok büyük hayal kırıklığına uğrattı.
 
Güzel noktalara değinilmiş. İnceleme için teşekkürler. Eğer oynayabiliyorsanız kaçırmayın. Cidden çok farklı bir deneyim. Ancak beklenenin altında çıktığı da aşikar.
 
Ayrıca Cyberpunk 2077 bir RPG oyunu değildir yaptığınız seçimlerin oyun gidişatına Final hariç hiçbir etkisi yok, bizim insanlarımız Single Player oyunları çoğunlukla tüketmediği için RPG diyebiliyorlar Witcher 3 bile Cyberpunk 2077'den daha RPG diyebilirim, zaten insanların Reddit'te kandırıldık diye ağlamalarının sebebi bu.
 
evet Night City güzel bir şehir manzaralar ve Punk teması gayet iyi işlenmiş ancak şuan oyunda 40. saatimdeyim fakat NPC ler o kadar berbat ki GTA 3 yapay zekası eminim

Evet aslında orada demek istediğim biraz oydu. NPC'lerin içi boş. Yine de onlarla çok muhatap olmayınca problem olmuyor.
Ayrıca Cyberpunk 2077 bir RPG oyunu değildir yaptığınız seçimlerin oyun gidişatına Final hariç hiçbir etkisi yok, bizim insanlarımız Single Player oyunları çoğunlukla tüketmediği için RPG diyebiliyorlar Witcher 3 bile Cyberpunk 2077'den daha RPG diyebilirim, zaten insanların Reddit'te kandırıldık diye ağlamalarının sebebi bu.
Maalesef beni de üzdü bu konuda.
 
Oyunda yapay zeka gerçekten kötü. Adamlar siper bile almıyor. Dümdüz durup ateş ediyorlar. 80. saatten sonra fantezi yapmaya başladım, 2500 vuran katanam ile Samurai Jack gibi oynadım.
Aynı şeyi yapmışız :D Bir de düşman fark edince yavaşlama siber donanımı almıştım 5 düşmanı aynı anda kesiyordum. Garibanlar hiçbir şey anlamadan kafaları kopuyordu :D
 

Yeni konular

Geri
Yukarı