Dahili bataryaya sahip bilgisayar kasası

Dahili bataryaya sahip kasa fikri nasıl?

• Güzel fikir!

Oy: 16 45,7%
  • Bence gereksiz.

Oy: 19 54,3%

• Oy verenlerin toplamı
    35
Herkes şu yüzden olmaz bu yüzden olmaz demiş hatta binayı çökertebileceğini söylenmiş ama zaten böyle bir bileşen çıkarsa 5 tonluk bir şey olmaz en fazla ortalama bir PSU ağırlığında olabilir o kadar. Adamlar laptop bataryası üretirken nasıl ince ve hafif olmasına dikkat ediyorsa masaüstü sistem için de öyle dikkat edebilirler.

Masaüstü sistemde güç tüketimi laptoplara göre yüksek olduğunu katılıyorum fakat elektriksiz 5 saat cayır cayır oyun oynatmasını iddia etmiyoruz zaten. Elektrik kesintisi olduğunda PC güç tasarrufu moduna geçip "30 DK içinde PC'yi kapatın" uyarısı verebilir bu kadarı kafi. Ayrıca batarya bileşeni çıktığı zaman diğer bileşenler de buna uyumlu üretilmeye başlayabilir.

Zaten böyle bir gelişmenin 10 sene içinde olmasını beklemiyorum lakin uçan arabalar üretilmesinden daha gerçekçi buluyorum.
"Binayı çökeltebilir" bir tür espiriydi. Şimdi şöyle düşün mevcut durumda yani bugün ki kullandığımız şekli ile UPS ve masaüstü bilgisayar kasası ayrı ayrı dediğiniz şeyi zaten yapabiliyor. Bu durumda bahsettiğiniz şey masaüstü bilgisayarlara veya kullanıcılara ne kazandıracak?
Bu arada nispeten daha pahalı UPS modelleri USB veya Ethernet arabirimi ile bilgisayarınızla konuşup yazılımsal olarak ayarlama yapabiliyorsunuz.
Masaüstü bilgisayarlarda öncelik performanstır. Taşınabiliyor olması hiç önemli değildir, çünkü üreticiler masaüstü bilgisayarları kurulup yenisi alınana kadar sabit kalacak diye düşünür. Dizüstü dediğimiz bilgisayarlar ise taşınabiliyor olması için üretilmiştir. Masaüstü bilgisayarlarda donanım üreticileri performansı arttırmaya yönelik AR-GE çalışması yaparker dizüstü bilgisayar için üretilen donanımlarda önceliği güç tüketimi, ağırlık vs alır. Uzun lafın kısası hiçbir firma zaten can çekişmekte olan masaüstü bilgisayar piyasası için görece gereksiz böyle bir projeye tek kuruş para vermez. İnsanlarda böyle bir ürün ile diğeri arasındaki fiyat farkını vermeyecektir. Böyle bir ürünün önümüzdeki 100-200 yıl boyunca çıkmayacağının, çıksa bile kimsenin alıp kullanmayacağına dair garanti verebilirim. Ben kullanırım diye atlamasın kimse bugün içinde bataryalar bulunan PSU çıkarsalar fiyatı 2,000$ dan aşağı olamaz.
Yani şimdi kendinizi donanım üreticisinin yerine koyun. Bilgisayarın şebekeden bağımsız çalışmasını sağlayacak bir ürün geliştirmek için bir bütçe ayıracaksınız.
Dizüstü bilgisayarlar üzerinde mi çalışırsınız yoksa Masaüstü bilgisayarlar için mi?

İllede olsun diyorsanız ilk attığım mesajda mantığı anlattım kendi çaba ve beceriniz ile yapabilirsiniz ama bileşen üreticilerinden böyle bir şey beklemenizin mantığını anlayamadım. Bugün yeterli maddi imkana sahip kaç kişi mecbur kalmadıkça masaüstü bilgisayar kullanıyor ki, ne ben ne de çevremdeki insanlar yüksek performansa ihtiyaç duymadığı sürece her işini laptoplarla hallediyor.

Son düzenleme:
@muhametsafak Makul ağırlığı ve fiyatı olan böyle bir ürünün yakın zamanda ya da şu anda yapılmayacağı ortada ama 100-200 yıl sonra sözü çok çok yanlış. Bırak 200 yılı, son 20 yıldaki değişimlere bir dönüp bakarsan ne kadar hızlı yol aldığımızı anlayabilirsin. 20 yıl önce sokaktan çevirdiğin birine sadece cep telefonu ile bugünkü yapacağı şeyleri söylesen deli damgasını yerdin. Aynı şekilde 20 yıl önceye dönüp, 20 yıl sonra 7 nm üretim teknolojisine geçilecek, bilgisayarlar bugünkünden yüzlerce kat güçlü olacak, herkes 3840x2160 çözünürlükte monitör alabilecek, oyun grafikleri bu kadar gelişmiş olacak deseydin gene benzer bir tepki verilirdi.

Aslında aynı kapasitede çok daha hafif olabilecek (Li-Ion'a göre 1/3.35) bir teknoloji Grapan firmasının 2014 yılındaki çalışmalarından beri var hatta TÜV'ün güvenlik testlerini bile geçti fakat yakın zamanda o kadar büyük firmalar eski pil teknolojisine o kadar büyük yatırımlar yaptılar ki çok yakın bir dönemde "tamamen" grafen pillere geçiş yapılması çok zor. Kalan 2 engel var, birincisi çelik yerine "benzer maliyette", onun kadar dayanıklı ve ondan çok daha hafif bir materyal üretilmesi ve UPS gibi çevre birimlerini de rahatça bağlayabildiğimiz bir harici yapı yerine kullanıcıyı biraz daha uğraştıracak dahili yapının tercih edilmesi için ekstra bir neden yaratılması lazım.

Son düzenleme:
"Binayı çökeltebilir" bir tür espiriydi. Şimdi şöyle düşün mevcut durumda yani bugün ki kullandığımız şekli ile UPS ve masaüstü bilgisayar kasası ayrı ayrı dediğiniz şeyi zaten yapabiliyor. Bu durumda bahsettiğiniz şey masaüstü bilgisayarlara veya kullanıcılara ne kazandıracak?
Bu arada nispeten daha pahalı UPS modelleri USB veya Ethernet arabirimi ile bilgisayarınızla konuşup yazılımsal olarak ayarlama yapabiliyorsunuz.
Masaüstü bilgisayarlarda öncelik performanstır. Taşınabiliyor olması hiç önemli değildir, çünkü üreticiler masaüstü bilgisayarları kurulup yenisi alınana kadar sabit kalacak diye düşünür. Dizüstü dediğimiz bilgisayarlar ise taşınabiliyor olması için üretilmiştir. Masaüstü bilgisayarlarda donanım üreticileri performansı arttırmaya yönelik AR-GE çalışması yaparker dizüstü bilgisayar için üretilen donanımlarda önceliği güç tüketimi, ağırlık vs alır. Uzun lafın kısası hiçbir firma zaten can çekişmekte olan masaüstü bilgisayar piyasası için görece gereksiz böyle bir projeye tek kuruş para vermez. İnsanlarda böyle bir ürün ile diğeri arasındaki fiyat farkını vermeyecektir. Böyle bir ürünün önümüzdeki 100-200 yıl boyunca çıkmayacağının, çıksa bile kimsenin alıp kullanmayacağına dair garanti verebilirim. Ben kullanırım diye atlamasın kimse bugün içinde bataryalar bulunan PSU çıkarsalar fiyatı 2,000$ dan aşağı olamaz.
Yani şimdi kendinizi donanım üreticisinin yerine koyun. Bilgisayarın şebekeden bağımsız çalışmasını sağlayacak bir ürün geliştirmek için bir bütçe ayıracaksınız.
Dizüstü bilgisayarlar üzerinde mi çalışırsınız yoksa Masaüstü bilgisayarlar için mi?

İllede olsun diyorsanız ilk attığım mesajda mantığı anlattım kendi çaba ve beceriniz ile yapabilirsiniz ama bileşen üreticilerinden böyle bir şey beklemenizin mantığını anlayamadım. Bugün yeterli maddi imkana sahip kaç kişi mecbur kalmadıkça masaüstü bilgisayar kullanıyor ki, ne ben ne de çevremdeki insanlar yüksek performansa ihtiyaç duymadığı sürece her işini laptoplarla hallediyor.

Haklı olduğunuz konular da var ama zaman ne gösterir bilinmez. 20 sene önce bugünün teknolojisini hayal edemiyorduk yakında telefonlarda kağıt inceliğinde bataryalar hayatımıza girecek. Aslında bakarsanız HDD varken SSD gereksiz görünüyordu ama hızlı olması sebebiyle listeye ilk yazılan bileşen oldu. Bunu 10 sene önce hayal edebilir miydiniz? bence sanmam. 🙂

@Yararsız Üye tamam ama PSU ya da diğer donanımları üreten şirketler niçin böyle bir şeye zaman ve para harcasın? 200 yıl abartılı değil aslına bakarsanız çünkü böyle bir şeye ihtiyaç bulunmuyor.
Çeşitli batarya teknolojilerinin geliştirildiğini biliyorum ancak daha ucuza üretilebilen daha performanslı bir teknoloji henüz geliştirilebilmiş değil diye biliyorum. Diyelim ki bu teknoloji geliştirildi ve yaygınlaştı. Firmalar bunu telefon ya da laptop gibi ürünlerde kullanmayı ve geliştirmeyi bırakıp niçin masaüstü bilgisayara yönelsin?

Benim dediğim şeyin özeti şu; masaüstü bilgisayarların taşınabiliyor olması önemli değildir. Bu yüzden sabit olarak şebekeden ihtiyacı olan gücü çekebileceği varsayılır. Çekemiyorsa zaten farklı sorunlar vardır; UPS ve Jeneratör gibi çözümler bulunur. Buraya kadar herkes hemfikirdir sanıyorum.

Notebook, telefon gibi ürünler taşınabilir olması için şebekeden bağımsız çalışabilmesi gerekir ve bu yüzden dahili bir bataryaya ihtiyaç duyar. Bu batarya ne kadar güçlü olursa yani cihazı ne kadar açık tutabilirse o kadar iyidir.

Diyelim yarın uyandık ve son dakika; "Daha küçük, daha performanslı ve daha ucuz bir batarya çözümü geliştirildi." diye manşetler var.
Firmalar niçin bunu sabit durması planlanan bir bilgisayarın içine dahil etsin?
Buzdolabı içine dahil etmek bile daha mantıklıdır. Zira bugün buzdolabı dediğimiz alet her ev için kritik bir öneme sahiptir. Gün gelecek insanlar kendini bilgisayarların içine aktaracak ve orada yaşayacak gibi ütopik şeyler var. Öyle bir şey olursa ancak bu dediğiniz şey mantıklı olur.
Tekrar söylüyorum hevesiniz ve merakınız varsa tabi ki bir de beceri; bunu kendiniz yapabilirsiniz ama işte orada da şöyle bir problem var bireysel olarak kaç kişi bunu yapmak ile uğraşır?
UPS alıp koyarsın ve uğraşmazsın dimi? Sen bile ihtiyacın olduğu ve istediğin halde uğraşmıyorsan şirketler niye uğraşsın?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı