Dar boğaz ne demektir?

Google amcaya yazmak zor mu geldi neyse.

Soruya cevap vermek çok mu zor geldi de Google'da karşına çıkan ilk linki kopyalayıp yapıştırdın ? Başkasını eleştirirken aynı şeyi kendi yapmak. Bu ülkenin adını değiştirip İroni Cumhuriyeti yapmak istiyorum...

Darboğaz nedir ?

Bilgisayar dünyasında darboğaz, bileşenler arası iletişimde bir bileşenin diğer bileşenlerin hızına yetişememesi ve sistemin tamamının yavaşlamasına neden olmasıdır. PC'ler en yavaş bileşenin hızında çalışır genelde. PC'de de en yavaş bileşen sabit disktir. Bu yüzden inanılmaz hızlı bir CPU veya GPU alsan da yavaş bir disk ile PC yavaş açılır.

Bunun oyunlarda kendini gösterdiği durumlar da vardır. Bir oyunu yüksek FPS değeri ile (30 üstü), yani akıcı oynayabilmek için bütün bileşenlerin belli bir hızda olması gerekir. Hızlı bir CPU, hızlı bir GPU ve yeterli bellek burada en önemli kriterdir. 4 çekirdekli güncel bir işlemcin var fakat ekran kartın 64 Bit ise darboğaz sorunu yaşarsın. Bu da oyunlarda performansı düşürür. Hızlı bir CPU ve hızlı bir GPU var elinde ama bellek miktarın yeterli değil, 2 GB diyelim. Yine darboğaz olur ve oyunun performansı düşer. İşlemci, oyunun verilerini işleyebilmek için 2.5 GB belleğe ihtiyaç duyar diyelim. Ama sistemde 2 GB bellek varsa, işlemci yaptığı işleme limit koyar ve oyunu yavaşlatır. Belleğin boşalmasını bekler yeni veri göndermek için.

Peki darboğaz olmaması için ne yapılmalı ?

  • Core i veya AMD FX/Kaveri işlemci
  • 128 Bit, GTX veya HD 77xx üstü bir GPU
  • 4 GB DDR 3 bellek
  • SSD veya 500 GB üstü 7200 RPM HDD
Bu bileşenlerin olduğu bir sistemde darboğaz olmayacaktır.
 
Hdd'nin 7200 rpm olması sadece sistemin yavaş çalışmaması için önemli, değilmi? Oyunlarda loadingler hariç bir etkisi yok. Yani en azından ben öyle biliyorum. Doğrumudur hocam?
 
Hdd'nin 7200 rpm olması sadece sistemin yavaş çalışmaması için önemli, değilmi? Oyunlarda loadingler hariç bir etkisi yok. Yani en azından ben öyle biliyorum. Doğrumudur hocam?

SSD ve Sabit diskin oyunlardaki FPS üstünde (sabit disk bozuk olmadıkça ve titreşmedikçe) bir etkisi yok.
 
Recep Baltaş, peki HDD'nin titreştiğini nasıl anlayabiliriz? Yaklaşık 5-6 yıllık bir HDD kullanıyorum. Kasadan çalışmaya başladıktan bir süre sonra sanki elektrik kaçağı varmış gibi cızırdama benzeri bir ses geliyor. Bunun HDD ile bir ilgisi olabilir mi?
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı