DDR5 RAM EXPO açınca siyah ekran hatası almak

asbest1

Hectopat
RAM
XPG Lancer 6000MHz CL30
Ekran kartı
Sapphire Pulse RX 9060 XT 16 GB
Anakart
Sapphire Nitro+ B850M Wi-Fi
İşlemci
AMD Ryzen 5 9600X
Arkadaşlar merhaba,
Geçenlerde yeni bir sistem topladım. Sapphire B850M anakart, Ryzen 5 9600X işlemci ve 1x16 GB XPG Lancer 6000MHz CL30 RAM kullandım. RAM, işlemci ve anakart 6000MHz destekliyor diye biliyorum ancak PC'yi ilk açtığımda RAM'in 4800MHz'de çalıştığını fark ettim. Sonrasında anakart BIOS ayarlarından EXPO özelliğini açtım. Herhâlde oldu diye düşünüp bir daha kontrol etmedim. PC de çalışıyordu zaten. Ancak sonra 3000MHz'de çalıştığını gördüm CPU-Z uygulamasından. Tekrar BIOS'a gittim ve EXPO ayarı kendi kendine kapanmıştı. Tekrar açtım ve kaydedip yeniden başlattım. Ancak kontrol ettiğimde yine 3000 olarak gördüm. Sonra AMD'nin Master uygulamasını indirdim belki onun üzerinden yapabilirim diye düşünerek. Uygulamaya girdim RAM yine 3000MHz ve EXPO kapalı görünüyordu. EXPO'yu açtım EXPO1 profiline geçti ve 3000MHz'den 6000MHz'ye çıkaracağını ve yanlış hatırlamıyorsam RAM'i 1.45V'a çıkaracağını söyleyen ekran geldi. "Apply & Restart" seçeneğine tıkladım ve PC bir daha görüntü vermedi. BIOS'a dahi giremiyorum şu an. Anakartı söküp BIOS pilini çıkartıp 10 dk bekledikten sonra tekrar taktım ve denedim ancak yine de görüntü alamadım. Daha sonra CLR_CMOS pinlerini tornavida ile kısa devre yaptırmayı deneyip PC'yi o şekilde açmayı denedim ancak yine de görüntü alamadım. RAM'i söküp başka bir RAM yuvasına takıp çalıştırmayı denedim ancak o da işe yaramadı. Anakartın üzerinde sarı ışık ile DIMM hatası görünüyor. Bu durumda ne yapmam gerekiyor bir akıl verebilecek olan var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı