DDR5'e geçiş sistem tavsiyesi

BurakSancak

Megapat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Elektrik Elektronik Mühendisi
Merhaba arkadaşlar,
Geçen forumda bir konu açmıştım, paylaşmıştım. M2 SSD, M.2 SSD'yi aldım ancak anakarta uymadığını fark ettim. Bayağı hevesli bir şekilde aldığım için iade etmeye içim elvermedi ve sonunda PC yükseltme işine girişmeye karar verdim. Şimdi parçaları dikkatlice seçiyorum, ancak bazı konularda kararsız kaldım ve önerilerinizi almak istiyorum.
Şu an almayı düşündüğüm parçalar ve elimdeki mevcut donanım şu şekilde:
  • RAM: Crucial CT8G48C40U5 - 8 GB DDR5-4800 (2x8 GB yapmayı düşünüyorum)
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7600.
  • Anakart seçenekleri: Gigabyte B650M S2H veya muadil ürünler (6400 MHz OC desteği var ama daha iyisi var mı?)
Mevcut depolama birimlerim:
  • Western Digital 1TB WD mavi SN580 NVMe.
  • Western Digital Caviar blue 1TB WD10EZEX.
  • Kingston HyperX Fury 3D KC-S44120-6F 120 GB SSD.
Ekran kartım: Şimdilik elimdeki GTX 1050 Ti ile devam edeceğim. Bu kartla kısa vadede bir sıkıntı yaşar mıyım? Yeni sisteme uyumlu olur mu?
  1. Anakart konusunda daha iyi fiyat/performans sunan başka önerileriniz var mı?
  2. Crucial DDR5-4800 RAM iyi bir seçim mi, yoksa farklı bir RAM önerir misiniz?
  3. Sistemde genel uyum ve performans açısından değiştirmemi önerdiğiniz başka parçalar var mı?
  4. Elimdeki PSU 600W 80+ Bronze, yeni sistemi düşünerek upgrade etmem gerekir mi?
Yeni sistemi oyun, iş ve genel kullanım amaçlı düşünüyorum. Şimdiden önerileriniz ve tavsiyeleriniz için çok teşekkürler!

GÜNCELLEME
Ryzen 5 7600 (tray değil soğutucu dahil) işlemciyi ve Kingston 16GB (2x8) Beast Black EXPO 6000MHz CL30 DDR5 RAM’i satın aldım. Depolama tarafı yukarıda yazdığım gibi duruyor, ekstra bir değişiklik yapmadım.
Anakart konusunda hala kararsızım. MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi düşünüyorum. Normalde yukarıda yazdıklarım benim için mantıklı seçeneklerdi fakat şu an kullandığım anakart ve kasa atx. Anakartın küçüklüğünden ziyade seçtiğim bu kartın daha iyi olduğunu düşünüyorum. Bu modeli kullanan ya da daha iyi bir fiyat/performans önerisi olan var mı?
Bir de RAM konusunda bir şey dikkatimi çekti. 4 slot kullanıldığında bazı sistemlerde sorun yaşanabildiğini okudum. Şu an 2x8 mi daha mantıkl, yoksa 16x1 mi alsaydım? İleride 2x16 yapabilmek için şimdi tek modül almak daha mı iyi olurdu?
Bir de eski sistemden kalma Hyper 212 Evo V1 soğutucu var elimde. Bir kit ile birlikte AM5 için kullanılabilir hale geliyor diye bir şey gördüm. Bağlantısı mandallı olan soğutucu tipinden. Uyumlu mu yada mümkünatı var mı yoksa elden çıkarıp yeni almak daha mı mantıklı?
En son bilgisayarı topladığımdan beri piyasadan çok uzağım ve bilmediğim çok fazla şey var.

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar,
Geçen forumda bir konu açmıştım, paylaşmıştım. M2 SSD, M.2 SSD'yi aldım ancak anakarta uymadığını fark ettim. Bayağı hevesli bir şekilde aldığım için iade etmeye içim elvermedi ve sonunda PC yükseltme işine girişmeye karar verdim. Şimdi parçaları dikkatlice seçiyorum, ancak bazı konularda kararsız kaldım ve önerilerinizi almak istiyorum.
Şu an almayı düşündüğüm parçalar ve elimdeki mevcut donanım şu şekilde:
  • RAM: Crucial CT8G48C40U5 - 8 GB DDR5-4800 (2x8 GB yapmayı düşünüyorum)
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7600.
  • Anakart seçenekleri: Gigabyte B650M S2H veya muadil ürünler (6400 MHz OC desteği var ama daha iyisi var mı?)
Mevcut depolama birimlerim:
  • Western Digital 1TB WD mavi SN580 NVMe.
  • Western Digital Caviar blue 1TB WD10EZEX.
  • Kingston HyperX Fury 3D KC-S44120-6F 120 GB SSD.
Ekran kartım: Şimdilik elimdeki GTX 1050 Ti ile devam edeceğim. Bu kartla kısa vadede bir sıkıntı yaşar mıyım? Yeni sisteme uyumlu olur mu?
  1. Anakart konusunda daha iyi fiyat/performans sunan başka önerileriniz var mı?
  2. Crucial DDR5-4800 RAM iyi bir seçim mi, yoksa farklı bir RAM önerir misiniz?
  3. Sistemde genel uyum ve performans açısından değiştirmemi önerdiğiniz başka parçalar var mı?
  4. Elimdeki PSU 600W 80+ Bronze, yeni sistemi düşünerek upgrade etmem gerekir mi?
Yeni sistemi oyun, iş ve genel kullanım amaçlı düşünüyorum. Şimdiden önerileriniz ve tavsiyeleriniz için çok teşekkürler!

güncelleme
Ryzen 5 7600 (tray değil soğutucu dahil) işlemciyi ve Kingston 16 GB (2x8) Beast Black EXPO 6000MHz CL30 DDR5 RAM'i satın aldım. Depolama tarafı yukarıda yazdığım gibi duruyor, ekstra bir değişiklik yapmadım.
Anakart konusunda hala kararsızım. MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi düşünüyorum. Normalde yukarıda yazdıklarım benim için mantıklı seçeneklerdi fakat şu an kullandığım anakart ve kasa ATX. Anakartın küçüklüğünden ziyade seçtiğim bu kartın daha iyi olduğunu düşünüyorum. Bu modeli kullanan ya da daha iyi bir fiyat/performans önerisi olan var mı?
Bir de RAM konusunda bir şey dikkatimi çekti. 4 slot kullanıldığında bazı sistemlerde sorun yaşanabildiğini okudum. Şu an 2x8 mi daha mantıkl, yoksa 16x1 mi alsaydım? İleride 2x16 yapabilmek için şimdi tek modül almak daha mı iyi olurdu?
Bir de eski sistemden kalma Hyper 212 EVO V1 soğutucu var elimde. Bir kit ile birlikte AM5 için kullanılabilir hale geliyor diye bir şey gördüm. Bağlantısı mandallı olan soğutucu tipinden. Uyumlu mu ya da mümkünatı var mı yoksa elden çıkarıp yeni almak daha mı mantıklı?
En son bilgisayarı topladığımdan beri piyasadan çok uzağım ve bilmediğim çok fazla şey var.

32 GB RAM tercih edebilirdin bence dost.

İade edip 32liğe geçebilirim. Tavsiyeniz var mı?
Bunun dışında anakart için B650 Gaming Plus Wi-Fi modeli mi daha iyi yoksa Pro b-650s Wi-Fi mı?

Attığınız RAM çok ucuz olduğu için öneri yapsam bile 3000-4000 TL tutabilir.

B650 Gaming Plus Wi-Fi modelinde ise overclock yapamıyorsunuz fakat Pro b-650s Wi-Fi modelinde overclock yapabiliyorsunuz onun dışında pek fark yok ve Pro b-650s Wi-Fi modeli daha ucuz önerim o olur.

Yeni konular

Geri
Yukarı