Deneme Sınavları için Hız Taktiği

Makaleler
18
Daha fazla  
Herkese merhaba.
Dün okulda deneme sınavımız vardı, sınavın içeriğini ve nasıl çözdüğümü anlatayım:

30 Türkçe
30 Sosyal Bilimler
30 Matematik
30 Fen Bilimleri

Süre: 135 dakika

Matematikten başladım. 70 dakikada bitirdim.
Türkçe: 25-30 dakikada bitirdim. Geriye 35 dakika ve 60 soru kalmıştı.
Fen dersini 25-30 dakikada çözdüm.
Geriye 10 dakika civarı sürem ve çıtır sosyal bilimler soruları kalmıştı.
10 dakikada 10 tarih, 4 coğrafya 1 felsefe ve 5 din kültürü sorusu çözdüm. (Sosyal bilimlerde çözdüğüm tüm sorular doğru, sürenin az olmasından dolayı dikkat vb. hata yapmadım.)

Size sorum, sosyali zaten hızlıca yapıyorum, matematikte biraz hızlanabilirsem denemede ikinci turu dönme imkanım olacak. Soruları doğru yapabiliyorum, soruları yapamama veya konu eksiği gibi bir durumum yok. Matematikte hızlanmanın tek yolu daha da fazla soru çözmekten mi geçiyor? Fen dersini de 15 dakikaya düşürmek için uğraşabilirim açıkçası. Soru çözme önerisi gelecek muhtemelen ama hız için ne yapabilirim, sorduğum nokta bu. Yani nasıl çözeyim alıştırma yaparken. Yardımlarınızı bekliyorum, hepinize teşekkür ederim.

Hocam bence bol bol kitap okuyun ve bol bol deneme çözün.
Kitap okumak gerçekten işe yarıyor.
Süre tutmak bana mantıklı geliyor bireysel soru çözerken, bunu önermeyenler de var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

@Vavien. @Alpha Centauri sizin de yardım edebileceğinizi düşünüyorum, rahatsız ettiysem kusura bakmayın.

Süre tutmak bana mantıklı geliyor bireysel soru çözerken, bunu önermeyenler de var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Hocam denemelere ilk başladığımda süre tutmazdım. 10 denemeden sonra falan tutmaya başladım ki sınav havası versin süreye alışayım diye.
Sizin de ilk denemeleriniz değil ise bence süre tutun.
Gine söylüyorum kitap okuyun hocam çünkü yeni sorular artık problem şeklinde ve uzun uzun.

Hocam denemelere ilk başladığımda süre tutmazdım. 10 denemeden sonra falan tutmaya başladım ki sınav havası versin süreye alışayım diye.
Sizin de ilk denemeleriniz değil ise bence süre tutun.
O zaman şöyle diyorum, konunun ilk çözdüğüm sorularında süre tutmayıp konuyu soru tipleri anlamında da kavradığım zaman da hız alıştırmalarına başlamak, herhalde en mantıklı olan bu. Doğru mudur?

O zaman şöyle diyorum, konunun ilk çözdüğüm sorularında süre tutmayıp konuyu soru tipleri anlamında da kavradığım zaman da hız alıştırmalarına başlamak, herhalde en mantıklı olan bu. Doğru mudur?
Yani olabilir hocam. Ben de şöyle yapıyorum.
Önce bir kendime deneme sınavı yapıp kendi eksiklerimi görüyorum. Yaptığım yanlışlar üzerine gidiyorum o konuda eksiğim var ise konuya çalışıyorum ve bol bol soru çözüp konuyu iyice tekrarlıyorum.

...denemede ikinci turu dönme imkanım olacak.
İkinci turdan kastın nedir? Boş bıraktıklarına bakmak mı? Yoksa yaptıklarını konrol etmek mi? İkincisi ise yapmanı tavsiye etmem. Örneğin işlem hatası yapmışsan bunu fark edebilmek için tüm soruyu sıfırdan çözecek kadar vakit ayırman gerekiyor kontrol ederken. Takdir edersin ki o kadar süre yok sınavda.
Soruları doğru yapabiliyorum, soruları yapamama veya konu eksiği gibi bir durumum yok.
Yani tek sorunun süre.
Matematikte hızlanmanın tek yolu daha da fazla soru çözmekten mi geçiyor?
Hayır, en azından direkt değil. Çok fazla bir şey yaparsanız zaten onda hızlanırsınız. Bunun soru çözmeye özel bir şey olmadığını biliyorsunuz. Özellikle geometride sorudaki şekle [şeklin yapısı (üçgen, dörtgen olması...), hangi değerlerinin verildiği vb.] göre neler yapabileceğini öğrenirsen soruda istenen şeye bakmadan bile çözebilecek hale gelebilirsin. Bunun olayı hocada bitiyor. Sana muhtemelen görmeyi öğretmişlerdir. Bunu çevirmesi çok zor.

Ne denemesi bu? TYT mi? Neden 30'ar soru var?
Açıkçası profilinde yazan "16" yaşına ithafen ben bir hızlı okuma kursuna gitmeni öneririm. Hem sınavda hem de hayatın boyunca işine yarar. Onun dışında düzenli kitap okumaya çalış. Günde yarım saat ayır. Onun da etkisini görürsün.
Matematikte ssüre tutarken turlu şekilde tutabiliyorsan tut. En çok hangi soruda/soru tiplerinde zaman harcadığını görürsün.
Bana birisi 30 feni 15 dakikada, 30 matematiği 70 dakika çözüyorum dese ya ölümüne fen çalışmış ya da bir sıkıntısı var derim.

Aslında soru çözmenin kendisi zaman azaltıcı bir pratik. Zamanla ister istemez daha hızlı çözer hale geliyorsun.

Bazıları turlama taktiği vs. diyor, denenebilir ama şahsen ben pek sevmezdim. Dikkat dağıtıcı geliyor bana. Odaklanması daha zor. Yine de kişiye bağlı tabii.

@Vavien. @Alpha Centauri sizin de yardım edebileceğinizi düşünüyorum, rahatsız ettiysem kusura bakmayın.
Rahatsızlık yok, her zaman istediğini sorabilirsin. Ama bu konuda çok bir şey diyemiyorum maalesef, zamanla problem yaşayan biri olarak (üniversite sınavında da bundan bayağı kaybetmiş biri olarak) pek bir şey diyemiyorum ben de. 🙂

İkinci turdan kastın nedir?
İkinci turdan kastım süreden yemektense en son bakarım deyip boş bıraktığım sorular, mesela matematikte 3 soruyu es geçmiştim bahsettiğim denemede.
Yani tek sorunun süre.
Yani, öyle diyebilirim genel anlamda.
Sana muhtemelen görmeyi öğretmişlerdir. Bunu çevirmesi çok zor.
Aynen, dediğiniz gibi, örneğin matematik-geometri sorularında soruya bakınca hangi yoldan gitmem gerektiğini az-çok kestirebiliyorum.
Ne denemesi bu? TYT mi? Neden 30'ar soru var?
Denemenin saçmalığı biraz, sınıf denemesi olarak yapılıyor, 11. sınıfın ilk gördüğümüz konularındandı sınav. Bir sorun da coğrafya dersi görmememize rağmen tüm okullarda yapılan bir deneme olduğundan dolayı bize de coğrafya sorusu sorulması, bunu çok önemsemiyorum, sonuçta AYT'de karşıma çıkmayacak.
Onun dışında düzenli kitap okumaya çalış. Günde yarım saat ayır. Onun da etkisini görürsün.
Kitap okuyorum ama pek alışkanlık gibi değil, bir rutin haline getirmeye çalışacağım.
Bana birisi 30 feni 15 dakikada, 30 matematiği 70 dakika çözüyorum dese ya ölümüne fen çalışmış ya da bir sıkıntısı var derim.
Yani, fen dersini 25 dakikada falan çözdüm, kimya ve biyoloji hemen bitiveriyor zaten de, fizikte işlemlerde biraz zaman harcıyorum. Öyle söyleyeyim.
Matematikte süre tutarken turlu şekilde tutabiliyorsan tut. En çok hangi soruda/soru tiplerinde zaman harcadığını görürsün.
Aslında soru çözmenin kendisi zaman azaltıcı bir pratik. Zamanla ister istemez daha hızlı çözer hale geliyorsun.

Soru çözme konusunda da konuyu işledikten sonraki ilk sorularımı süre tutmadan, ilerleyen dönemlerde ise hız antrenmanı şeklinde yapmaya karar verdim.
Bazıları turlama taktiği vs. diyor, denenebilir ama şahsen ben pek sevmezdim. Dikkat dağıtıcı geliyor bana. Odaklanması daha zor. Yine de kişiye bağlı tabii.
Evet, turlama şeklinde değil de, en sonda yapamayıp atladığım sorulara bakma şeklinde yapıyorum.

@Jon_Snow ve sizlere çok teşekkür ediyorum, ayrıntılı bir şekilde yazdığınız için, yazdıklarınızı ayrı ayrı değerlendireceğim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı