Custom ROM Deneyimsiz kullanıcılar garantisi bitmiş telefonda Custom ROM kullanmalı mı?

wraxos woo

Centipat
Makaleler
1
Hocam sizce ortalama birisi garantisi bitmiş bir telefonda Custom ROM kullanmalı mıdır? (Bilgi ve tecrübe gerektirir mi yani?)

Son düzenleyen: Moderatör:
Deneyimsiz kullanıcılar kullanamasaydı, hiçbir zaman deneyimli kullanıcılar var olamazdı. Cihazdan cihaza yöntemler değişse de bir cihazda alıştıktan sonra oyuncak gibi gelmeye başlıyor. Risk var mı? Var ama telefonu bozmadığın sürece artısı çok fazla.

Elimde hem garantisi hem de güncelleme desteği bitmiş bir a72q var. One UI 6'da kalmaktansa Lineage'ye geçerek cihazı rahatlattım. Son 5 senedir 2 telefon aynı anda kullanıyorum, Güncelleme desteği devam ederken ana telefonum a72q'ydu ve ben yedek telefonum olan Mi 7'de Custom ROM'larla ilgileniyordum. Şimdi a72q yedek telefonum durumunda ve onun üzerinde Custom ROM'lar deneyerek vakit geçiriyorum. Yıllardır bozulmadı ama elimde yedek olmadan risk almayı sevmiyorum.

Custom ROM kullanmalı mıdır?

Kullanabilir, yenilik arayan kişilerin bakması gerektiğini düşünüyorum. Ben bunu pandemide E Tab 5 ile öğrendim. Canlı ders başlamadan 5 dakika önce tablete rastgele ROM bulup kuruyordum. Kurulum talimatlarında en az %80 şarjı olmalı yazılırdı eskiden, şimdiki cihazlarda bunu göremedim. Tabii ben cihazın şarjı %1 bile olsa yine de ROM kurardım. Can sıkıntısı işte. Alışınca önerilen bazı şeyleri atlayabiliyorsun. Mesela benim telefonum yurt dışından geldi. Eylül ayında süresi dolacağından telefonda yine denemeler yapmaya başlayacağım.

Bilgi ve tecrübe gerektirir mi yani?

ROM'un kurulum talimatları detaylı bir şekilde verilmişse onlarla idare edebilirsin şimdilik. Eğer verilmemişse de bizlerden yardım alabilirsin.

Eskiden rehberler, kılavuzlar ve işlemler çok basitti. Biraz okuma ve sağlam bir SD card ile mucizeler yaratmak mümkündü. Ben bile gün içinde launcher değiştirir gibi ROM değiştiriyordum.
Günümüzde cihazlar için stabil ROM bulmak ayrı dert, bootloader loader kilidi açmak ayrı dert, adam akıllı bir recovery bulmak ayrı dert olmuş. Ayrıca yerli kaynaklar nasıl bilmiyorum ancak yabancı kaynaklarda adam akıllı detaylı bir biçimde yazılmış rehber bulmak bile güç her cihaz ve ROM için.
Bence elinizde artık ROM konusunda ele düşmüş diye tabir edilebilecek bir cihaz yoksa custom ROM işi için biraz altyapı şart.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı