Size gemi makineleri işletme mühendisliği mezunu bir arkadaşınız olarak söyleyeyim, denizcilikte eskisi gibi bir ayrıcalık yok. 1 - 2 yıl önceydi sanırım, Norveç'te kaptansız gemi üretildi. Bu gemilerde ilk aşamalarda makine zabitleri bulunacak fakat teknolojinin ilerlemesiyle muhtemelen onlarda kalmayacak. Benim görüşümce tek bir elektrik zabiti geminin çoğu işini kendi başına halledecek.
Bundan 10 yıl önceyi baz alırsak, bir 3. mühendisin maaşı karadaki çoğu kişiden kat ve kat fazlaydı. 6 ay çalışsa da, karada 12 ay çalışan çoğu meslekten fazla kazanıyordu. Şu an öyle bir durum yok, herhangi bir sanayi ustası, elektrik ustası, inşaat ustası yıllık oranda 3. mühendisten daha fazla kazanıyor.
Bunun yanında denizcilere verilen değer de belli. Çoğu şirket elinde imkan olmasına rağmen gemi personeline sınırsız interneti dahi çok görüyor.
Ben çok görüyorum, internette 4 - 5 bin dolar başlangıç maaşını görünce bu mesleğe yönelen arkadaşlarımızı fakat o 4 - 5 bin doların her kuruşunu sizden alıyorlar. Çoğu zaman yaptığınız iş aldığınız maaşla kıyaslanamayacak ölçüde oluyor.
Denizcilik zaten şu anda eskiye göre bitmiş seviyede neredeyse, benim tahminimce bundan 10 yıl sonra daha da kötü hale gelecek. Denizcilik hakkında çok umutlu değilim.