Depolamanın, bilgisayarın performansına ne etkisi var?

Makaleler
1
Yer
Dünya
Herkes bir yerde "bilgisayarının hafızasını doldurma yavaşlar" lafını duymuştur. Sizce bu gerçekten depolama alanı ile mi ilgili? Yoksa yüklenen uygulamaların arka planda çalışması ile ilgili mi?
Şahsen ben depolama alanı ile performansın bir bağı olmadığına inanıyorum. Ne yüklediğimizi bildiğimiz ve arka plan uygulamalarını kontrol ettiğimiz sürece bilgisayar yavaşlamaz. Sonuçta o dosyalar sadece yüksek boyutlu MP4 videolarda olabilir.
Tabii HDD ve SSD kıyasla HDD'lerde depolama doldukça yavaşlama gibi bir sorunda olabilir. Orasını pek bilemiyorum.

Herkes bir yerde "bilgisayarının hafızasını doldurma yavaşlar" lafını duymuştur. Sizce bu gerçekten depolama alanı ile mi ilgili? Yoksa yüklenen uygulamaların arka planda çalışması ile ilgili mi?
Şahsen ben depolama alanı ile performansın bir bağı olmadığına inanıyorum. Ne yüklediğimizi bildiğimiz ve arka plan uygulamalarını kontrol ettiğimiz sürece bilgisayar yavaşlamaz. Sonuçta o dosyalar sadece yüksek boyutlu MP4 videolarda olabilir.
Tabii HDD ve SSD kıyasla HDD'lerde depolama doldukça yavaşlama gibi bir sorunda olabilir. Orasını pek bilemiyorum.

Şimdi bak mesela sen 500 GB SSD'in var diyelim 430'u dolu olsa performansın düşer çünkü diske çok yük bindirmiş oluyorsun mesela format buna örnek format atınca PC biraz hızlanır.

Sanmam SSD'ler bağımsız hareket ediyorlar. Bu yüzden hızlılar.
Şimdi bilgisayar bir din değildir, neye inandığın fark etmez. SSD'ler sağlıklı çalışmak için %20 boş alana ihtiyaç duyarlar ki kendi içlerinde hafıza bölümlerini rahatça ayarlayabilsinler. Araştırabilirsiniz.

SSD'lerin içinde bulunan NAND çiplere sayılı miktarda yazma/okuma yapılabilir. Bu yüzden sık kullanılan bölümlerin ömrü, az kullanılanlardan hızlı azalır. SSD'nin çabuk ölmesini engellemek için SSD kontrolcüsü sık kullanılan verileri sağlıklı bölümlere taşır, buna wear-leveling denir. SSD çok dolu olduğu zaman wear-leveling performans düşüşlerine neden olabilir.

HDD'lerde böyle bir mekanizmaya ihtiyaç yoktur. Sadece diskin dış kısmına yazılan verilerin iç kısmına yazılanlara göre daha hızlı okunmasından dolayı fark oluşabilir ama normal kullanımda etkisi yoktur.

240 GB bir SSD için 20 GB yeter mi ?
Ne kadar alan gerektiğini bulmanın en güzel yolu deneme yanılmadır fakat tahminimce yeterli olacaktır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı