Deprem uygulamaları depremin şiddetini tahmin edebiliyor mu?

Daha fazla  
6 şubat depremini yaşadıktan sonra deprem ağı uygulamasını kullanmaya başladım ve o deprem nedeniyle bulunduğum ilin altındaki fay hatlarına çok fazla enerji transfer olduğu için oturduğum yere yakın yerlerde çok fazla deprem oldu. Bu depremlerin bitmesine yakın bir zamanda deprem ağı uygulamasını keşfettim ve indirdim.
Bu uygulama bildiğiniz gibi depremin merkez üssü size uzaksa önceden haber vermeye yarıyor bende zemin kata çok yakın olduğum için hemen kaçarım düşüncesiyle indirdim. En son Adana'da 5 civarı büyüklüğünde deprem olmuştu ve bana 15-20 saniyeden önce uyarı gelmişti fakat uyuduğum için son 5-6 saniye kala gördüm. Uygulamada beklenen şiddet: Ortalama yazdığı için evden çıkmama kararı aldım biraz sallandıktan sonra durdu zaten.
Sorum şu ki, bu deprem ağı uygulaması depremin şiddetini tahmin edebiliyor mu, yani ilk sallantıyı hissettikten sonra mesafeyi falan ölçüp bize bildirim mi atıyor yoksa bir şekilde depremin ne kadar büyük olabileceğini hesaplıyor mu? İlk sallantıya göre hesaplama yapıyorsa bu bir işe yaramaz bence. Çünkü büyük depremlerin çoğu küçük depremlerle başlıyor (öncü depremleri demiyorum büyük sallantıdan önce olan birkaç saniyelik sallantıyı diyorum).

Yüklü telefonlar üzerinden ve kullanıcı geribildirimleri üzerinden şiddet tahmini yapıyor ama Google'ın uyarısı kadar isabetli değil.

Millet en ufak sarsıntıyı 9.9 olarak işaretlediği için hatalı olabiliyor anlık uyarılar. Ama erken haber verebiliyor gerçekten. Birkaç dakika sonra da kandilliden falan ölçümler ekrana düşüyor.

Yüklü telefonlar üzerinden ve kullanıcı geribildirimleri üzerinden şiddet tahmini yapıyor ama Google'ın uyarısı kadar isabetli değil.

Millet en ufak sarsıntıyı 9.9 olarak işaretlediği için hatalı olabiliyor anlık uyarılar. Ama erken haber verebiliyor gerçekten. Birkaç dakika sonra da kandilliden falan ölçümler ekrana düşüyor.
Hayır dediğim bildirim o değil. Deprem oluştuğunu saniyesinde gönderdiği uyarıyı kastediyorum ben. 1 saniyede insanlar uygulamadan rapor veremez ki. Demek ki uygulama tahmin etmeye çalışıyor ama bunu nasıl yapıyor?

Hayır dediğim bildirim o değil. Deprem oluştuğunu saniyesinde gönderdiği uyarıyı kastediyorum ben. 1 saniyede insanlar uygulamadan rapor veremez ki. Demek ki uygulama tahmin etmeye çalışıyor ama bunu nasıl yapıyor?
Hocam uygulamanın yüklü olduğu telefonların accelerometer sensörünü kullanarak anlık veri topluyor. Google da aynı şekilde uyarı yolluyor ama tüm android telefonları kullandığı için sonuçları daha isabetli oluyor.

Deprem üssü zaten sizin evin altı değil, kim bilir kaç km ötede olduğu için arada zaman farkı var, bazen 30sn fark olabiliyor. Merkez üssündekilerin geribildirim gönderecek zamanları olabiliyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı