Depremde telefonların çekmemesi konusunda operatörler haklı mı?

Muhtemelen acil moda geçiş olmuştur. 112’ye ulaşamayan da oldu mu? Tekirdağ’daki tanıdıklarım Turkcell ile sorunsuz iletişim kurabildi. İstanbul gibi bölgelerde yine arama yapan fazla olabilir.

Starlink de uzaydan dalga ile sinyal gönderiyor. Sinyallerin birbirine karışmasını sonsuza kadar engelleyemezsiniz. Operatörler daha fazla yatırım yapabilir fakat İstanbul gibi illerde iş gerçekten zor.
Sinyallerin karışmasını engelleyemeyiz tamam ama en azından deprem olduktan sonra aradığım kişilere ulaşabilirim. Ayrıca full çeken sınırsız internetimde olur. Bunun gibi bir teknolojiyi kullanmak varken cidden turkcell gibi gsmleri kullanmak mantıklı geliyor mu?

Hocam, üniversiteler çok doldu okumayalım.
Üniversiteler zaten doluyor ve okuyamıyorsunuz. Adına kontenjan deniyor. Kapasite sınırsız olsaydı herkes Harvard’a giderdi. Bir odaya 7 milyar kişi koyardık. Evden sandalye getirmenizin bile bir sınırı var.

Bunun gibi bir teknolojiyi kullanmak varken cidden Turkcell gibi GSM'leri kullanmak mantıklı geliyor mu?

Uydudan geldiği için hava durumu gibi birçok etken var. iPhone, uyduya bağlanabiliyor. Acil durumda telefonunuzu uyduya tutarak mesaj gönderebiliyorsunuz fakat uzun sürüyor. Günlük kullanım için ideal değil. Operatörlerin yine de acil durumlar için Taksim tarzı yerlere yatırım yapması gerekli. Mümkün olduğunca da Wi-Fi ağı olabilir.

Türk Telekom veya Turkcell farklı bantlar satın alabilir evet fakat bunun kullanıcı ile yakından uzaktan bir bağı yok.
Turkcell'in bir bölgeye 900 MHz ve 2600 MHz baz istasyonu gibi birden fazla istasyon kurabilmesi kapasiteyi gerçekten çok fazla artırıyor çünkü bazı cihazlar o istasyonlara hiç bağlanmıyor bile. Hatta bazı durumlarda birleştirme ile internet hızı da artabiliyor. Bir bölgeye sadece 900 MHz istasyon koyarsanız elbet kilit bir noktaya ulaşırsınız ve orada kalırsınız. Frekansa göre mesafeler çok değişken oluyor. 3G, 4G ve 5G gibi farklı şebekeler de yardım eder. Ben iPhone'um ile 5G istasyonumdan hizmet alıyorsam ve başkası da 3G kullanıyorsa bir sıkıntı yaşamayız sonuçta.
Aynı bant içinde birden fazla kullanıcı olabilir, çünkü her kullanıcıya bir şifreleme, zamanlama ve/veya frekans kaydırma verilir.
Anlaşılabilir olsun diye iyice detaylı bir şekilde anlatmadım. Belirli aralıklar mevcut. Direkt 900 MHz üzerinden hizmet alınıyor demiyorum zaten. Öyle olsaydı yüz kişiye bile zor hizmet verilirdi. Birçok önlemi mevcut. Mesela, iki adet sinyal çakıştığında birbirini iptal ediyor. Frekansı çeşitli kanallara dağıtıyorlar. Birden fazla taşıyıcı da oldukça yardımcı oluyor.

Son düzenleme:
Bu konudan şunu anlıyorum. Buraya yorum yazan kişilerin çoğunluğu sadece konu başlığını okumuş. İlk depremde telefonlar yine çalışmayacak çünkü herkes gibi siz de yakınlarınızı aramaya çalışacaksınız. Bilinçlenmek adına, böyle durumlarda internet tabanlı uygulamalar kullanmayı öğrenmeniz gerekiyor. Türkiye veya Avrupa ülkeleri fark etmez. Özel indirim günleri, konser vs. gibi çok kalabalık etkinliklerin olduğu bir yere gidin. Telefon yine çekmeyecektir. Fahiş fiyatlı faturalar ödemeniz, maalesef bu konuda sizi haklı çıkarmıyor. İkisi çok başka konular. Ben de kol gibi fatura ödüyorum evet ancak 15 milyon yaşadığı bir yerde, dünyanın hiçbir yerindeki altyapı aniden gelen bu yoğunluğu kaldırmaz. YouTube'da Can Değer kanalının Deprem ve Operatörler başlıklı videosunu izleyin. Demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Son düzenleme:
Çoğunluk fahiş fiyatları bahane edip bir şeyler demiş de yani yaşadığınız ülkenin ekonomisinin berbat olması, telefon alt yapısı denen şeyin belli bir kapasitesi olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Çoğunluk fahiş fiyatları bahane edip bir şeyler demiş de yani yaşadığınız ülkenin ekonomisinin berbat olması, telefon alt yapısı denen şeyin belli bir kapasitesi olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Ülkede de sorun var. 5G gelirse en azından daha rahat olur. Lafı bile geçmiyor, sadece havalimanlarında ve stadyumlarda var. Yalnızca göstermelik yerlere koymuşlar.

Hiçbirimiz fiyatlar, tarifler, çekim gücü, internet hızı gibi sebeplerden dolayı operatörlerden memnun değiliz bunu farkındayım. Ama afet durumlarındaki olay daha farklı bir konu. Deprem veya başka acil durumlardan sonra telefonların çekmemesi konusunda operatörlerin haklılık payı var diye düşünüyorum. GSM ağı yapısı gereği normal kullanımı karşılayacak şekilde altyapı oluşturuluyor ki zaten günlük kullanımda hiçbirimiz aramaların gitmemesi gibi bir sorun yaşamıyoruz. Afet durumunda, örneğin 1000 arama trafiğini destekleyen bir baz istasyonuna anlık olarak 3000 trafik bağlanmaya çalışınca normal olarak aramalar ulaşmıyor. Baz istasyonu sayısını artırsınlar diyebilirsiniz ancak bu sefer de insan sağlığı da dahil olmak üzere farklı sorunlar ortaya çıkıyor. Mesela kalabalık bir AVM veya konser alanında da o alandaki baz istasyonuna normalin çok üstünde telefon bağlanmaya çalıştığı için telefonların çekmediği oluyor. Bu sadece Türkiye için değil, diğer ülkelerde de bu var. Çünkü onlar da GSM alt yapısı kullanıyor. Özetle, kapasitenin çok üstünde bir telefon sayısının aynı anda iletişim kurmaya çalıştığı için hatlarda kesinti olması bana normal gibi geliyor. Sadece, biz ödediğimiz fahiş fiyatlara karşılık böyle durumlarda yeterli hizmeti alamadığımız için bu sorun çok göze batıyor diye düşünüyorum. Sizin fikirleriniz nedir?
Avrupa'nın en pahalı fiyatlandırmasını yapıp en dandik hizmetini sunamazlar. Haklı değiller.

Evet fiyatlar dünya geneline göre pahalı, şebeke de değil VDSL ADSL de de aynı durum, çünkü rekabet yok. Ama burada operatörlerin hiçbir suçu yok suç burada bizim hala eğitim seviyesi düşük milletimizdir. Yani deprem olmuş sen hala şebekeyi meşgul etmemeyi öğrenmedin mi? Büyük İstanbul depreminde de mi aynı şeyi yapacaksın? Geliyorlar bir de bunu Twitter'da manşet ediyorlar bizim ahmak milletimiz ne bilsin. İstanbul'un %10'u birbirini arasa bu saniyede en az 5 milyon (en az!) paket eder. Değil bunu İstanbul'da Avrupa'daki tüm şebekeye dağıtsanız kontrol edemezsiniz siz ne yaşıyorsunuz? Gidin operatörlere kin kusacağınıza internet kullanmayı öğrenin.

Hiçbirimiz fiyatlar, tarifler, çekim gücü, internet hızı gibi sebeplerden dolayı operatörlerden memnun değiliz bunu farkındayım. Ama afet durumlarındaki olay daha farklı bir konu. Deprem veya başka acil durumlardan sonra telefonların çekmemesi konusunda operatörlerin haklılık payı var diye düşünüyorum. GSM ağı yapısı gereği normal kullanımı karşılayacak şekilde altyapı oluşturuluyor ki zaten günlük kullanımda hiçbirimiz aramaların gitmemesi gibi bir sorun yaşamıyoruz. Afet durumunda, örneğin 1000 arama trafiğini destekleyen bir baz istasyonuna anlık olarak 3000 trafik bağlanmaya çalışınca normal olarak aramalar ulaşmıyor. Baz istasyonu sayısını artırsınlar diyebilirsiniz ancak bu sefer de insan sağlığı da dahil olmak üzere farklı sorunlar ortaya çıkıyor. Mesela kalabalık bir AVM veya konser alanında da o alandaki baz istasyonuna normalin çok üstünde telefon bağlanmaya çalıştığı için telefonların çekmediği oluyor. Bu sadece Türkiye için değil, diğer ülkelerde de bu var. Çünkü onlar da GSM alt yapısı kullanıyor. Özetle, kapasitenin çok üstünde bir telefon sayısının aynı anda iletişim kurmaya çalıştığı için hatlarda kesinti olması bana normal gibi geliyor. Sadece, biz ödediğimiz fahiş fiyatlara karşılık böyle durumlarda yeterli hizmeti alamadığımız için bu sorun çok göze batıyor diye düşünüyorum. Sizin fikirleriniz nedir?
7.1'Lik Hatay Maraş depreminden sonra önlem almamaları, o kadar fiyat ödeyip yakınlarımıza ulaşamamak çok saçma. Hani 1 kere başına gelmiş niye tedbir almıyorsun be adam? Oturuyorlar patlamış mısırlarını yiyorlar.

Bu üç büyük firma 5G yerine deprem olduğu gibi çöken altyapılarıyla ilgilensin. Yılların müşterisiydim Turkcell'in ve memnundum ama 10 GB internet paketini 500 TL'ye satmaya çalıştılar. GNÇ paketlere geçeyim ucuz dedim, yeni müşteri şartı var dendi. Vodafone bile 20 GB interneti 208 TL'ye satıyor. Çekim kalitesi olarak belki kötü diyeceksiniz ama İstanbul'da her gittiğim yerde sorunsuz çekiyor. İşin kısacası paraya gelince fazladan alıyorlar ama iş icraata gelince başarısızlıkta üstüne yoklar. Bu saatten sonra fahiş fiyatlara karşı durmalıyız aksi halde bizleri daha da soyup soğana çevirecekler. Hükümet tarafında mesela Murat Kurum'un onlara apaçık destek açıklaması olduğu için hiçbir yaptırım uygulanmayacak olmasına şaşırmıyorum.

7.1'lik hatay maraş depreminden sonra önlem almamaları, o kadar fiyat ödeyip yakınlarımıza ulaşamamak çok saçma. Hani 1 kere başına gelmiş niye tedbir almıyorsun be adam? Oturuyorlar patlamış mısırlarını yiyorlar.

Kardeşim, hiçbir yıkımın olmadığı yerde ne bu hemen yakınlarına ulaşma çabası? Allah korusun yakınların enkaz altında kalsa ve ulaşsan enkazın altında mı çıkarabileceksin? Git internetten mesaj at bu kadar mı zor. Belki senin gibi bilinçsiz insanların hatları meşgul etmesi yüzünden enkaz altında kalıp da telefona bir şekilde ulaşıp yardım isteyecek insanlar isteyemiyor? Bırakın herkes işini yapsın, operatörlerin bu konuda bir gram suçu yok bu operatörlerin sıkıntısı değil teknolojinin sınırı. (kusura bakma öfkemi birazcık sana kusmuş gibi oldum)

Yeni konular

Geri
Yukarı