Rehber Detaylıca Valorant

Mete One Zero

Femtopat
Katılım
26 Kasım 2020
Mesajlar
80
Yer
İstanbul / Esenyurt
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Merhabalar, Valorant oyununa yeni başlayan birçok kişi terimleri vb. bilmiyor ve bu yüzden oyunu oynarken zorlanıyor. Ben de bu yüzden Valorant ile ilgili bir rehber hazırlamaya karar verdim. Bazıları sadece Valorant'a ait, bazıları birçok rekabetçi oyunda geçerli şeyler.


Peek:

Peek nedir? Peek'in Türkçe hali dikizlemektir. Yapılan eylemden dolayı bu ad veriliyor, peek atarken bazen zıplar, bazen sağa sola kayarsınız. Bazen daha değişik şeyler.
Amaç genellikle bir bölgeden bilgi alabilmektir.

Bazı peek çeşitleri:

Shoulder peek: Vücudunun bir kısmını göstererek bilgi almaya çalışmak ya da rakibinin atışını kaçırmasını sağlamak (bu tarz genelde operator oyuncularının atışlarını kaçırması için kullanılır).

Jiggle peek: Shoulder peek yaparken ateş etmek.

Xantares peek: CS:GO espor oyuncusu olan Xantares'in adının verildiği, onun çıkardığı bir peek türü diyebiliriz. Çok hızlı bir peek.


Oyun bölgeleri:

Oyun bölgelerini harita üzerinden görebilirsiniz, fakat bazı önemli bölgeleri sayacak olursak:

Mid: Middle'ın kısaltması. Haritanın ortasında kalan bölge.

Side: Bomba veya oyundaki adıyla Spike'ın kurulduğu bölge. Tüm haritalarda A ve B şeklindeyken, Haven haritasında A, C ve B şeklinde bölgeler vardır. Bunlar mini haritada işaretli olarak gösterilirler, üstünde adları yazar.

Su: Split haritasında bir su sesi çıkaran, saldıran taraftayken mid bölgesinin en soluna gidip girebileceğiniz, iplerle yukarı çıkabileceğiniz bir bölge.

Short: Oyunda diğer bölgelere göre daha kısa olan giriş bölgeleri.

Long: Oyunda diğer bölgelere göre daha uzun olan giriş bölgeleri.

Hookah: Bind haritasında, B bölgesinde long dışında kalan, pencereli giriş bölgesi.

Hamam: Bind haritasında A bölgesinde short dışında kalan, B Long'dan girilen teleporttan çıkıp sağınızı döndüğünüzde gördüğünüz bölge.

Garden: Ascent haritasında, short bölgesini geçtikten sonra biraz ilerlerseniz bir cam gördüğünüzde içinde bulunduğunuz bölge.

CT: Savunan tarafın başlangıç noktası.

T: Saldıran tarafın başlangıç noktası.


Bazı ek terimler:

Crosshair: Oyunda merminizin nereye gideceğini görüp nişanınızı ayarlayabileceğiniz, ayarlayıp değişik şekillerde kullanabileceğiniz nokta, nişangah.

Aim: Nişan alma yeteneği.

Friendly fire: Takım arkadaşınıza hasar verebilmek, bu yüzden bazı ajanların yeteneklerini kullanırken dikkatli olmalısınız. Takım arkadaşınıza ateş ettiğinizde takım arkadaşınız hasar görmez.

Fast finish / surrender: Teslim olma. Takımın oy birliğiyle yapılır. Kullanıldığında oyun biter ve kaybedersiniz. 5.turdan sonra ESC tuşuna basıp karşılaşma yerinden, teslim ola tıklayıp veya yazılı sohbete /ff yazıp oylama başlatabilirsiniz.

Flash: Rakibi kör etmek için kullanılan, Skye, Phoenix, Breach, Yor gibi ajanlarda bulunan yetenek.

Spray: Rakibi taramak.

Headshot: Rakibe kafadan vuruş yapmak.

Stun: Rakibi sersemletmek için kullanılan, Astra, Breach, Skye gibi ajanlarda bulunan yetenek.

Ulti: Ajanların, çok işe yarayan, açılımı Ultimate olan, nerede nasıl kullanıldığını öğrenmeniz gereken yetenek. Bu yeteneği kullanabilmek için belli sayıda bir bar doldurmanız lazım, bu bara her bir nokta kill aldığınızda, öldüğünüzde vb. verilir. X tuşu ile kullanılır.

İnstalock: Birinin takımla konuşmadan, ajan seçim ekranında doğrudan hızlıca bir ajanı seçmesidir.


Yazılı sohbet nasıl kullanılır?

Takımınıza yazı yazmak için enter tuşuna basın, yazacağınızı yazın ve Enter'e tekrar tıklayın.

Rakibe yazı yazmak için Shift + enter tuşuna basın, yazacağınızı yazın ve Enter'e tıklayın.

Grubunuza yazı yazmak için enter tuşuna basın, /party yazın, yazacağınızı yazdıktan sonra Enter'e tıklayın.

Grubunuza yazı yazdıktan sonra takımınıza yazmak için chate /team yazıp sonrasında normal kullanmaya devam edebilirsiniz.


Sesli sohbet nasıl kullanılır?

Sesli sohbet takım için bas konuş tuşuyla kullanılır. Oyun size otomatik v tuşunu ayarlıyor. İsterseniz değiştirebilirsiniz fakat basma kolaylığı açısından v tuşunda kalmasını tavsiye ederim.

Sesli sohbet grubunuz için ister bas konuş, ister otomatik (Discord'daki ses etkinliği gibi) olarak kullanılabilir. Oyun otomatik U tuşunu konuşma tuşu olarak ayarlar.
İsterseniz tuşu değiştirebilirsiniz.


Yetenekler nasıl kullanılır?

Hangi tuşa bastığınızda ajanınızın hangi yeteneğinin kullanılacağını ekranın alt kısmından görebilir, F1 tuşuna basarak hangi yeteneğin ne işe yaradığına bakabilirsiniz.

Yetenek tuşları E, Q, C ve X'dir.

Yetenekler belli bir fiyata alınılır. Satın alma menüsü b tuşu ile açılır. Çok değerlidirler. Bazen round bile kazandırabilir, bazen kill aldırabilirler. YouTube'dan kullanacağınız ajanın rehber videolarını izlemeniz ve yeteneklerini nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz çok iyi olur, size avantaj sağlar.


Ekipman kuşanma tuşları:

1 tuşuna basarak, tabancalar haricinde kalan ana silahınızı elinize alabilirsiniz.

2 tuşuna basarak, tabancanızı elinize alabilirsiniz.

3 tuşuna basarak, bıçağınızı elinize alabilirsiniz.

4 tuşuna basarak, bombayı yani Spike'ı elinize alabilirsiniz. Sadece saldıran takımdaysanız ve başlangıç bölgesinden Spike'ın üstünden geçip Spike'ı alırsanız çalışır. Eğer bir takım arkadaşınız Spike'ı size verirse, uyarı işareti gözükür. 4+g tuşlarına basarak ona Spike'ı tekrar atabilirsiniz.

Bu tuşların hepsini ayarlar sekmesinde, kontroller bölümünden değiştirebilirsiniz.


Bazı farklı tuşlar:

G: Elinizdeki ekipmanı, silahı doğrudan yere atar. Bıçak yere atılamaz.

T: Uygun bir yerdeyseniz, baktığınız yere koleksiyon kısmında seçili olan grafity'yi sıkar.

R: Merminizi değiştirme tuşudur.

B: Satın alma menüsünü açabileceğiniz tuş.

Shift: Sessiz yürümenizi sağlayan tuş.

ESC: Ayarlar menüsünü açabildiğiniz tuş.

CTRL: Hem eğilmenizi, hem yavaş yürümenizi sağlar.

Tab: Oyununuzdaki bazı istatistikleri (kda, ping, oyuncu adı, oyuncuların ajanları) görmenizi sağlayan bir menü açar. Basılı tutmazsanız doğrudan kapanır.

F1: Ajan yeteneklerini inceleyebildiğiniz tuştur.

Y: Silahınızı inceleyebileceğiniz tuş.

M: Haritaya yakından bakabileceğiniz, basılı tutmanız gerekmeyen tuş.

Caps Lock: Haritaya yakından bakabileceğiniz, basılı tutmanız gereken tuş.


Bu tuşları da ayarlarda, kontrol kısmından değiştirebilirsiniz.

Ateş etme ve yön tuşları:

Yön tuşları, çoğu oyunda olduğu gibi W a s D.

Ateş etme tuşu sol tık iken, sağ tık classic ve bucky silahında üçlü sıkmayı, pompalılar ve tabancalar haricinde kalan silahlarda ise dürbün açmayı sağlar.

Nişangah ayarları nasıl olmalıdır?

Nişangahınızı kendi tarzınıza göre ayarlayabilirsiniz. Tavsiyem hareketli bir nişangah olmaması ve sade olmasıdır. Şahsen iç çizgiler: 1-5-2-0 nişangah kullanıyorum.

Tuş ayarları nasıl olmalıdır?

Rahat ettiğiniz, ellerinizin rahatlıkla erişebileceği tuşlar olmalı.

Aimimi nasıl geliştirebilirim?

Bazı Aim Lab, KovaaK gibi oyunları oynayıp, poligon ve ölüm maçında alıştırma yapıp geliştirebilirsiniz. Aiminizi geliştirmek istiyorsanız sıkı çalışmanız gerekiyor.
YouTube'dan aim geliştirme rehberi videolarını izleyebilirsiniz.

Hangi silahı oynamam gerekiyor?

Oyunda birçok oyuncu tarafından, ekonomi ve tabanca roundları haricinde alınan belli başlı Phantom, Vandal ve operator silahları var. Keskin nişancı silahlarında iyiyseniz operator, kafadan vuruş yapabiliyorsanız Vandal ve genellikle spray atıyorsanız Phantom silahını kullanabilir, eco roundlarda bir tabancayla (Sheriff, Ghost vb.) Oynayabilir ve ilk roundu kazandıysanız Spectre alabilirsiniz. Tabi hangi silahı alacağınız size kalmış. Her silah aldığınızda belli bir kredi ödersiniz. Bu kredilerin nasıl toplandığını b tuşuna basıp sıradaki tur en az yazısının yanındaki işarete tıklayarak anlayabilirsiniz. Her zaman mantıklı harcamalar yapın, kalkan almaya dikkat edin. Sonraki tur silah çekebilmek için ekonomi elleri yapın. Yani daha hafif silahlar alın. Silahların bilgilerine fare imlecini silahın üstüne getirip bakabilirsiniz. Kredi değeri ise altta yazıyor. Ayrıca sizin krediniz almaya yetiyor, sizin silahınız var veya ben bu tur ekonomi turu yaparım, takım arkadaşıma silah alayım diyorsanız silah isteyen arkadaşınız olduğunda b tuşuna basıp o arkadaşınızın altındaki satın ala tıklayarak ona silah alabilirsiniz. Yerde gördüğünüz bir silahı almak için ise silahın üstüne nişangahınızı getirip, F tuşuna basın. Eğer elinizde bir tabanca varsa otomatik olarak oyun üstünden geçtiğiniz silahı alır.

Bazı satın alma terimleri:

Eco round: Ekonomi roundları. Hafif silahlar çekersiniz veya silah çekmezsiniz.

Buy round: Doğrudan ağır silahlar, ağır kalkanlar çektiğiniz round.

Pistol round: Sadece tabancayla oynadığınız round. Eğer bu turu kaybederseniz büyük ihtimalle diğer turu da kaybedersiniz. Eco kaldığınız için.

Half buy round: Hafif bir satın alım yaptığınız round.

Bonus round: İlk 2 eli kazanırsanız ve 2.elde rakibiniz eco round yaparsa, siz büyük ihtimalle (2.roundda ölmediyseniz) Spectre vb. silahlar çektiğiniz (hlaf buy round) silahlar ile devam edeceksiniz. Rakip ise doğrudan bir buy round oynayacak. Bu sizin için bonus round olur, kazanması eco round kazanmak gibi zordur.

Hassasiyet ayarlarım nasıl olmalı?

Rahat ettiğiniz gibi olmalı. Fakat hassasiyetiniz çok yüksek olursa büyük ihtimalle adamın üstüne nişangahınızı getiremeyeceksiniz. Çok az olursa ekran yavaş dönecek, reflex gösteremeden direk öleceksiniz. Bu biraz oyunu kolunuzdan mı yoksa bileğinizden mi oynadığınıza da bağlı. Bilek oyuncuları daha yüksek EDPI (sens*DPI)'a ihtiyaç duyarken, kol oyuncularına daha düşük edpi yetecektir. Ben şahsen bilek oyuncusuyum ve 800 DPI 0.46 sens ayarlarında oynuyorum.

Oyunda ekipman, FPS ve monitör önemli midir?

Elbette. Eğer monitörünüz Hertz değeri yüksek bir monitörse adamları daha temiz görür ve daha rahat vurursunuz. Ekipman tarafında ise, iyi bir kulaklık iyi düzeyde ses kasabilmek, iyi bir mouse daha ince vuruşlar yapabilmek, iyi bir klavye ise bastığınız tuşların daha çabuk algılanması demektir. Ayrıca tepkime süresi az, Hertz değeri yüksek bir monitör ve yüksek bir FPS değerine sahipseniz, rakipleri onun sizi gördüğünden daha hızlı görebilirsiniz. Aynı zamanda tepkime süreniz düşük olursa, ekranınızda daha az bulanıklık olur. Espor oyuncularının yüksek Hertz değerine ve düşük tepkime süresine sahip monitörler, iyi bilgisayarlar ve kaliteli ekipmanları tercih etmesi bunlar yüzündendir.

Evet, rehberimin sonuna geldim. İlk rehberimdi ve umarım sizlere yardımcı olmuştur. Önemli şeyleri elimden geldiğince detaylı anlatmaya çalıştım. Okuduğunuz için teşekkürler. Eksilerimi belirtirseniz sevinirim. Hoşça kalın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Elinize sağlık. Hile sorunları çözülse çok güzel bir FPS oyunu aslında :)
Vanguard iyi bir hile sistemi. Genellikle Plat-Diamond gibi ranklarda hileler geliyor fakat bir çoğu ban yiyor. Gerçekten takım oyunu vesayre gibi konulardan dolayı güzel bir FPS oyunu. Tabi hileler her oyunda olacaktır , önemli olan ne kadar az olduğu ve ceza alıp almadıkları.
İyi bir rehber olmuş eline sağlık.
Teşekkürler.
Okurken ben yoruldum siz yaparken yorulmadınız mı? :D. Güzel olmuş bazı bilmediğim bazı şeyleri öğrendim.
Yoruldum ama değdi. Yardımcı olduysam ne ala.
Yeni başlayanlar için güzel bir rehber, ellerine sağlık.
Teşekkürler.
Elinize emeğinize sağlık hocam.
Teşekkürler.
Gerçekten çok iyi. Ben şu an maçta adamların değişik dediklerini öğrendim. Hak etmişim küfürleri...
Öyle düşünmeyin bilmemek değil öğrenmemek ayıp. Küfür edenlerde hata :D . Yardımcı olabildiysem ne ala.
Çok güzel bir rehber olmuş elinize sağlık.
Teşekkürler.
 

Geri
Yukarı