Çözüldü Devc++ denklem çözdürmek

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

vassa

Hectopat
Merhaba arkadaşlar, okulumda ders gereği c++ öğreniyorum ve hocanın verdiği ödevde programın x=v*t+1/2a*t2 formülünü çözümlemesi gerekiyor fakat t yi yanlız bırakamadım bir türlü ve t'yi hesaplamam gerekiyor. Yardım edebilirseniz sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Olay C++'ta değil ki, olay matematik bilgisinde.
Bildiğiniz ikinci dereceden tek bilinmeyenli denklem bu, normalde nasıl çözülüyorsa öyle çözeceksiniz.
Diskriminant üzerinden giderseniz, programınız önce deltanın 0'dan büyük veya eşit olup olmadığını kontrol etmeli. Ardından denklem bize yüksek ihtimalle iki farklı kök verecektir. Formülü uygulayın:
(-b (+ veya -) kök(b^2 - 4*a*c))/(2*a)
Bu denkleme uygularken de, x'i de karşıya atarak sol tarafta 0 bırakın. 2*a*t^2 + v*t -x olacak denklemimiz.
Ardından diskriminant için uygun değerleri uygun yerlere yerleştirirsek denklemimiz,
(-v (+ veya -) kök(v^2 - 4*2*a*(-x) ))/(2*2*a)
olur.
Buradan gelen -tahmin ediyorum- iki kökten biri pozitif, diğeri negatif olacaktır. Zaman da negatif olamayacağı için pozitif değer sizin sonucunuz olur.
Olay C++'ta değil ki, olay matematik bilgisinde.
Bildiğiniz ikinci dereceden tek bilinmeyenli denklem bu, normalde nasıl çözülüyorsa öyle çözeceksiniz.
Diskriminant üzerinden giderseniz, programınız önce deltanın 0'dan büyük veya eşit olup olmadığını kontrol etmeli. Ardından denklem bize yüksek ihtimalle iki farklı kök verecektir. Formülü uygulayın:
(-b (+ veya -) kök(b^2 - 4*a*c))/(2*a)
Bu denkleme uygularken de, x'i de karşıya atarak sol tarafta 0 bırakın. 2*a*t^2 + v*t -x olacak denklemimiz.
Ardından diskriminant için uygun değerleri uygun yerlere yerleştirirsek denklemimiz,
(-v (+ veya -) kök(v^2 - 4*2*a*(-x) ))/(2*2*a)
olur.
Buradan gelen -tahmin ediyorum- iki kökten biri pozitif, diğeri negatif olacaktır. Zaman da negatif olamayacağı için pozitif değer sizin sonucunuz olur.

Çözüm
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı