Deve idrarı hadisi gerçek mi?

Hocam şu an tabii ki bunlar bize imkansız ve mantıksız geliyor. Ama bunların üstünde yüzyıllar hatta daha fazlası geçmiş. O zamanlar hakkında hiçbir bilgimiz yok, kimdi nasıl insanlardı? Neler yapılıyordu? Hiç bilmiyoruz. O yüzden direkt öyle değil demek de mantıklı gelmiyor bana. Bunu samimi söylüyorum, zaten çoğuna inanmıyorum diye belirttim. Savunmacılık yapmıyorum yani.
Diğer arkadaştan daha mantıklı olduğunuz kesin, söyleyin Allah'ınız aşkına sizce bu ayette 20 yaşında birinden mi bahsediliyor? 9 yaşında olmasını belli etmesi için daha ne demesi gerekiyor? Bu kadar bükücülük olmaz yahu. İnanmıyorum desen daha kâfi.

Değiştirildiğine, ve insanların uydurduklarına.

Peki Allah neden o zaman yanıltıcı kaynakların olmasına izin verdi?

Kuran'da peygamberin sözü yani teknik olarak hadis.

Hadislerin çoğu yalan demek o çoğunluğa kuranıda katar.

Diğer arkadaştan daha mantıklı olduğunuz kesin, söyleyin Allah'ınız aşkına sizce bu ayette 20 yaşında birinden mi bahsediliyor? 9 yaşında olmasını belli etmesi için daha ne demesi gerekiyor? Bu kadar bükücülük olmaz yahu. İnanmıyorum desen daha kâfi.

Bugün 20 yaşında bir kızın oyuncakla oynaması garip olabilir ama o dönem için belki normal?

Dünyadaki değerler zevkler hep bugünkü gibi değildi.

Vallahi hocam bunu yüzyıllar sonra yaşamış birine sorarsan zaten 9 der. Ben inanıyorum veya inanmıyorum demiyorum fakat o zamanları bilmiyoruz. Direkt 9 demek de 20 demek de o hadis üzerine yanlış olur bence. Bilmiyoruz çünkü.

Peki Allah neden o zaman yanıltıcı kaynakların olmasına izin verdi?

Kuran'da peygamberin sözü yani teknik olarak hadis.

Hadislerin çoğu yalan demek o çoğunluğa kuranıda katar.

Kuranı katmaz hiç alakası yok. Öbür sorunun cevabı da çok basit. Ona bakarsan o kadar kötülük de yaşıyoruz, adaletsizlik de yaşıyoruz. Farklı dinler de var, ona bakarsan ateistlik de yanıltıcı. Ama izin vermiş. Sebebi de bu şüphelerin içinde kalpten inanmak.

Vallahi hocam bunu yüzyıllar sonra yaşamış birine sorarsan zaten 9 der. Ben inanıyorum veya inanmıyorum demiyorum fakat o zamanları bilmiyoruz. Direkt 9 demek de 20 demek de o hadis üzerine yanlış olur bence. Bilmiyoruz çünkü.
Hocam gözünüzü seveyim 1000 yıl önce de çocuk oyuncak sever, 1000 yıl sonra da. Bunun dönemi falan yok ki. Yaş olarak hadiste 9 diyor zaten, üstüne oyuncak salıncak ne ararsan var. Hâlâ bilemeyiz derseniz canınız sağolsun.
Bugün 20 yaşında bir kızın oyuncakla oynaması garip olabilir ama o dönem için belki normal?
Hayır bugün de garip değil belli şartlar altında. Ama bu hadiste özellikle yaşının küçüklüğü belirtilmek istenmiş. Oyuncak oynaması, salıncakta sallanması gibi detaylar niye verilsin?

Şimdi uydurmaları saymam ben hadis diye.

Zayıf hadisleri kastediyorsun sanırım evet onlarda gerçektir ama sahih kadar sağlam değildir.
Ya birader önce yalan hadis olmasına Allah izin vermez, hadisleri yalanlamak Kuranı yalanlamaya çıkar diyorsun sonra uydurma hadisleri saymıyorum diyorsun. Yani sana göre bir hadisi uydurma yapan etkenler hangileri, orjinalliğine neye göre karar veriyorsun?

Bak mesela namazın nasıl kılınacağını öğreten Buhari'nin traş olan müslümanları öldürün diye hadisi var. Bu doğru mu değil mi?

Kur’an okudukları halde traş olanları öldürün. [4816-Buhâri-Müslim-Muvatta-Nesâî-Ebu Dâvud] Bkz. Kur’an-4/93 5/32

Kuranı katmaz hiç alakası yok. Öbür sorunun cevabı da çok basit. Ona bakarsan o kadar kötülük de yaşıyoruz, adaletsizlik de yaşıyoruz. Farklı dinler de var, ona bakarsan ateistlik de yanıltıcı. Ama izin vermiş. Sebebi de bu şüphelerin içinde kalpten inanmak.

İyi de bunlar kendini ben İslam'ın elçisinin sözleriyim diye tanıtmıyor?

Yalan hadislerde var ama doğruları da var Allah bazı kişilerin hangi hadislerin doğru yanlış olduğunu bulabileceğini biliyor.

O kadar hadisçi bilim adamları vardı bunlar ömrünü harcamış ama doğruyu bulamadılar hadis inkarcılarımı buldu?

Ya birader önce yalan hadis olmasına Allah izin vermez, hadisleri yalanlamak kuranı yalanlamaya çıkar diyorsun sonra uydurma hadisleri saymıyorum diyorsun. Yani sana göre bir hadisi uydurma yapan etkenler hangileri, orijinalliğine neye göre karar veriyorsun?

Aktarma zincirine göre bu hadis aktaranlar boş beleş adamlar değildi canlarından daha büyük bir önemle aktardılar.

Zaten alimlerde tek tek herkesin hayatını inceleyip kimin doğru kimin yanlış olduğunu ve genelde çoğunluk bir hadiste ortak ne diyorsa onu kabul ettiler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

• Technopat Haberler

Geri
    Yukarı