Devlet Hastaneleri = Beklemek

Devlet hastanelerinden memnun musunuz?


  • Oy verenlerin toplamı
    28
  • Anket kapandı .

CLM Project

Kilopat
Katılım
2 Ağustos 2015
Mesajlar
1.113
Çözümler
2
Devlet hastaneleri beklemektir.

Merhaba Sosyal’in baykuşları, şu saatte devlet hastanelerinin durumu nasıldır bilmiyorum fakat size 3 olumsuz, 1 tane de olumlu olay aktaracağım devlet hastaneleri ile ilgili olarak. Yazı uzun olacak, sabırlı iseniz okuyun.

1.Olay:
Hasta olan benim, tarih 25.02.2017, gece saat 2 gibi uyandım, akşam ne yeyip içti isem affedersiniz kustum. Hemen hastaneye, acil servise gittik tabi. Dedim kusarak uyandım, kalbim ağrıyor, karnım gurulduyor. Bitkin gözüküyor ve zor ayakta durabiliyordum zaten. Doktor dedi ki: ''Bir kan testi alalım önce bir de kalbine bakalım.'' Kan testinin sonucunun çıkması için tam 2 saat boyunca hastanede bekledim, hala kendimde değildim ve midem bulanıyordu. Test çıktı, doktor: ''senin bağırsağına mikrop bulaşmış'' dedi, kalbimi de kontrol ettiler bir şey çıkmadı ve mikrop olayını ben sormadan söylemedi, belki gece vakti olduğundan yorgunluktan söylemeyi unuttu ama yine de bana ya da aileme o anda söylemeliydi hastalığımı. Bu olay olumlu dediğim olay, anlayın artık neresi olumlu ise.

Bir de ayağımda bir rahatsızlık olduğu için 15 gün sonraya randevu aldım ortopedi kliniğine, olacaklar belli; ayağıma bakacak, ''film çektir, 10 gün sonra filmi getir bakalım, ona göre tedavi uygulayalım'' diyecek.

2.Olay:
Hasta, 80 yaşındaki dedem. Özetle şunu söyleyeyim adamın %99 oranında ağır engelli raporu var. Kendi başına ihtiyaçlarını karşılayamıyor, yürüyemiyor ve daha birçok şey.

En yakınımızdaki hastaneye randevu aldırdılar gittiği diyaliz merkezinden, randevu saatinden en az 30-40 dakika önce hastanede oluyoruz çünkü hastanede rezalet bir asansör sistemi var. Asansörü kullanan ve sağlam olanların yüzüne hep söylüyorum: ''bir zahmet üşenmeyin de şurada 2 kat merdiven çıkın'' diye. Benden büyük olmasalar çok ağır şeyler söylerim de neyse…

Asansör ile giriş kattan 3. kata çıkacağız en az 15-20 dakika asansör bekliyoruz. Sebebi de o asansörü kullanan benden daha sağlam olan orta yaşlı, kısa, hafif kilolu, yamuk-yumuk vücutlu teyzeler ve amcalar. O kadar insan sarrafı oldum ki hastanelere gide gele, birinin yüzüne baktığım zaman onun ne derecede hasta olduğunu anlayabiliyorum hatta teşhis bile koyabiliyorum. Örneğin; bir kadın sıra beklememek için ağlama numarası yapıyor ve nefesinin sıkıştığını söylüyordu ve orada onun numara yaptığını anlayan tek kişi bendim bekleyen 25 kişi arasında.

Asansör sürekli 8 kat inip 8 kat çıkıyor ve o balina gövdeli teyzeler yüzünden biz en az 15-20 dakika asansöre binme mücadelesi veriyoruz. Bu asansör mücadelesini tam 10 gün boyunca 10 kez yaşadım, her seferinde de en az 4-5 defa asansör binmeye çaba harcadık. Bir de sıra bekleme muhabbeti var, herkesin elinde barkod var, randevu için doktorun odasına gireceği saat-dakika belli ama bazı anlama kapasitesi düşük olan kişiler sıraya bakmıyor ve yüzsüzce odaya giriyor, sonra tartışma çıkıyor. Bir kere de bunun yüzünden benden 15-20 yaş büyük birine, ''senin bu yaptığın yüzsüzlük, utan'' dedim. Adamda utanma yok, ''evet öyleyim, yüzsüzüm, acelem var'' diyor (sanki diğerlerinin ve benim hiç kimsenin acelesi yok) ve bu kişi bir de subay (!) olacakmış. İnşallah canım, ben de cumhurbaşkanı olacağım ve senin gibileri askerlikten men edeceğim.

En son bu ayın 8’inde dedem için USG çektirdik, sağ olsun USG bölümünde çok ilgili doktorlar vardı. USG raporu 10 dakikalık muayeneden sonra 2 dakikada çıktı ve bu raporu doktora göstermemiz gerekiyordu. Gittim barkod aldım saat 10:30 civarı, barkod üzerinde tahmini randevu saati 11:47 yazıyordu. Doktorun 3 dakikada yorumlayıp reçete yazacağı bir rapor için 1 saat 17 dakika bekleyecektim. Sırada önümde 9 kişi vardı ve saat daha 10:40 civarında iken daha 09:30 saatine randevusu olan hastalar odaya giriyordu. Raporu 11:30 gibi gösterebildim doktora. Beklerken zaten diğer bekleyenlerle sohbet ettim, adamın biri ta Beylikdüzü’nden buraya Fatih’e gelmiş kalp damar cerrahisi için. Sebebi de o civarlardaki hastanelerde kalp damar polikliniğinin bulunmaması ve daha yakın olan hastanelerden randevu alamaması.

Bir de o gün, hastanede dedem için tekerlekli sandalye bulamadım, kalmamıştı. Ben de gittim kimseye sormadım, girişte duran ufak tekerlekleri olan, pembe kumaşlı bilgisayar sandalyesini aldım ve dedem onun üzerinde 2,5 saat oturmak zorunda kaldı.

3. Olay
Hasta, annem. Ayağında uzun zamandır var olan bir beze ona rahatsızlık veriyor. Yaşı da 50’ye yaklaştığı için artık zor yürüyor. 2017 Haziran ayında ayağından film çektiler, sonra ''seni yakında ameliyat edeceğiz'' dediler. Aradan yaklaşık 7 ay geçti, annem sordu hastaneye gidip, ''ben ameliyat olacaktım?'' diye. Evrakları zaten hazırda bekliyordu, anestezi kağıdı vs. Anneme ''2-3 haftaya kadar ameliyata çağrılırsınız'' dediler. Sanırım 2 hafta sonra çağırdılar yani film çekilmesinden yaklaşık 8 ay geçtikten sonra ameliyata çağırdılar ve bu Pazartesi ameliyat olacak. Bir de belinden rahatsızlığı var ve onun için de 23 gün sonraya film randevusu verdiler. Hala bekliyor film günüm gelsin diye ve bel ağrısından da zor yürüyebiliyor.

4.Olay
Hasta, kardeşim. Bu Cuma günü (9 şubat) başı sık sık ağrıyor diye nöroloji bölümüne götürdüm, dediler ''tomogrofi çekilecek'' ve 8 Mart 2017 tarihine gün verdiler tomogrofi için. Neredeyse 1 ay sonrasına gün verdiler. Rahatsızlığı göz ile ilgili olabilir diye göz hastalıklarına da randevu aldık, onu da 15 gün sonraya anca düşürebildik. Hala ''başım ağrıyor'' diyor.

Kısacası bu deneyimlerime dayanarak söylüyorum, bana hiç kimse ''devlet hastaneleri çok iyi, devlet bize bakıyor'' diye savunma yapmasın. Biliyorum bundan 18-19 sene önce berbat devlet hastaneleri vardı ama pek de bir şey değişmedi hala berbat. Param olsaydı zaten bu şekilde devlet hastanelerinde sürünmez özel hastaneye giderdim.

Bu olaylarda yer alan devlet hastanelerini şikayet etmeme rağmen bir şey yapmıyorlar, çoğu kişi şikayet ediyor benim gibi ama yine kamu kurumunu, kamuya şikayet ettiğimiz için ikisi de bir faaliyet yapmıyor.

Büyük bir not: Hastanelerde sürünmemek için daima spor yapın, ben bir de bu sebepten ötürü spor yapıyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Haklısınız evde yürüyemeyen hastam vardı, fenalaştı. Adamda kalp desen var akciğerlerinde ötem desen o da var,Ambulans çağırdım,telefonda ki adama laf anlatamıyorum diyorum yürüyemiyor, bana verdiği cevap şu"Ambulans çağırmak için geçerli bir sebebiniz olaması gerekiyor"Sanki dalga geçiyorlar.
 
Ultrason sırasını evime dönüp Facebook'ta takılarak beklemişliğim ve yaklaşık 1.5 saat sonra hastaneye geri döndüğümde hâlâ önümde 3 kişinin olduğunu görmüşlüğüm var. Kısacası konuyu açan arkadaşa sonuna kadar katılıyorum.

Not: 8. sıradaydım.
 
Son düzenleme:
Şehir nüfusuna göre değişiklikler gösterebiliyor bu bekleme durumu, örneğin ben bir ilçe'de yaşıyorum ve taş çatlasa 20 - 25 dakika bekliyorum. Hastane sırası beklemek sadece bizim ülkemize öz bir şey değil.

@YusufX1907 Bu ilgili kişinin hatası şikayet etmenizde fayda var.
 
Aynı şeyleri bende yaşıyordum, okadar çok kez doktora gittim ki o asansörde etmediğim kavgalar, tekerlekli sandalye kapmaca falan :D artık doktorlar ve çalışanlar beni tanıdığı için daha erken tedavi olabiliyorum. Bütün hastalara Allah kolaylık versin.
 
Son düzenleme:
Konu sahibi 4. olay harici elle tutulur bir durumunuz yok.
1. olayda kan testi bilerek değil teknik açıdan çıktı alınması o kadar sürer. Üstüne önceden alınan kan sırası da var ve normaldir.
2. olayda hastahaneyle ilgili bir durum değil insanların beyinsizlikleriyle alakalı bir durum.
3. olayda yine teknik ve hasta yoğunluğu kaynaklı. Çekilecek görüntüleme tekniğine göre değişkenlik gösterebileceği gibi üstüne önceden verilmiş sıraların yoğunluğu da eklenince ileri tarihlere sıra verilmektedir.
4. olayda da ise sadece haklı olduğun randevu tarihleri söz konusu, bu da yine hastane polikliniği ile alakalı bir durum ancak bölgenizi bilmediğimden suistimal olacağını zannetmiyorum. Bu gibi bir durum var ise randevu sisteminden durumu bildirebilirsiniz.
 
Bir hemşire olarak söylüyorum ki, Devlet hastaneleri ülkemiz de pek de iyi değiller, onlarca olay yaşadım hiç ilgilenmiyorlar. Özel hastane'ye gidiyorum o yüzden.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı