Devre nasıl kurulur?

eymen efe123

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba. Ben 15 yaşındayım ve elektrik elektronik ve yazılımı merak besliyorum. Yaklaşık 11 yaşından beri (ona yakın bir süre)yazılım yapıyorum. Artık kendi devrelerimi kurmak istiyorum ama olmuyor. Yani çok araştır ama hangi komponenti nerede kullanacağım, hangi entegre nerede olacak bilemiyorum. Bunları öğrenebileceğim bir site veya herhangi bir yer var mı? ChatGPT'yi denedim düzgün cevap vermiyor.

Merhaba. Ben 15 yaşındayım ve elektrik elektronik ve yazılımı merak besliyorum. Yaklaşık 11 yaşından beri (ona yakın bir süre)yazılım yapıyorum. Artık kendi devrelerimi kurmak istiyorum ama olmuyor. Yani çok araştır ama hangi komponenti nerede kullanacağım, hangi entegre nerede olacak bilemiyorum. Bunları öğrenebileceğim bir site veya herhangi bir yer var mı? ChatGPT'yi denedim düzgün cevap vermiyor.

Eğer oynaşmak isterseniz Tinkercad ve Fritzing'e bakın, eğer irl yapmak istiyorsanız esp/arduino gibi kartlar ve breadboard + kablo alın.

Ben ardunio ile kendi yazılımımı yapıyorum ve 13 yaşındayım. Eğer çözüm bulabilirsen bana da söyle ilgimi çekti hocam.

Merhaba, ben EEM 2.sınıf öğrencisiyim. Ben de aynı konularda meraklı olduğum için bu bölümü tercih ettim. Kısaca açıklamak gerekirse hayallerini kırmak istemem ama bu alanda gerekli eğitimleri almadığın veya kendin; DC elektronik, AC elektronik, DC devre analizi, AC devre analizi ve mantık devreleri derslerini ve içeriklerini öğrenmediğin sürece çok mümkün değil. Yukarıda diğer bir üyenin belirttiği gibi tinkercad ve fritzing ile devre denemeleri yapmak veya arduino ile kod yazma çalışmaları yapmak oyalanmak için iyi bir fikir olabilir. Yine başka bir alternatif olarak hazır yapılmış açık kaynaklı (bağlantı şemaları github veya benzeri platformlarda paylaşılan) kartları taklit etmek için Lezzetli Robot Tarifleri kanalında pcb tasarım videolarını inceleyebilirsin.

Merhaba, ben EEM 2.sınıf öğrencisiyim. Ben de aynı konularda meraklı olduğum için bu bölümü tercih ettim. Kısaca açıklamak gerekirse hayallerini kırmak istemem ama bu alanda gerekli eğitimleri almadığın veya kendin; DC elektronik, AC elektronik, DC devre analizi, AC devre analizi ve mantık devreleri derslerini ve içeriklerini öğrenmediğin sürece çok mümkün değil. Yukarıda diğer bir üyenin belirttiği gibi Tinkercad ve fritzing ile devre denemeleri yapmak veya Arduino ile kod yazma çalışmaları yapmak oyalanmak için iyi bir fikir olabilir. Yine başka bir alternatif olarak hazır yapılmış açık kaynaklı (bağlantı şemaları GitHub veya benzeri platformlarda paylaşılan) kartları taklit etmek için lezzetli robot tarifleri kanalında PCB tasarım videolarını inceleyebilirsin.

Peki bu bilgileri YouTube'dan öğrenebilir miyim? Çok zor ben de biliyorum ama öğrenmem lazım. Eğer cevap hayırsa nereden öğrenebilirim? Arduino ile projeler yapıyorum ancak bazen kendi devremi tasarlamak istiyorum Arduino çok büyük olabiliyor(küçükleride var biliyorum ama ne demek istediğimi anlamışsınızdır.)

Son düzenleme:
Peki bu bilgileri YouTube'dan öğrenebilir miyim? Çok zor ben de biliyorum ama öğrenmem lazım. Eğer cevap hayırsa nereden öğrenebilirim? Arduino ile projeler yapıyorum ancak bazen kendi devremi tasarlamak istiyorum Arduino çok büyük olabiliyor(küçükleride var biliyorum ama ne demek istediğimi anlamışsınızdır.)
Öncelikle iyi seviyede matematiğinin olduğunu varsayıyorum.(Özellikle devre analizi dersinin içeriği iyi calculus bilgisi gerektiriyor.) Youtubeda devre analizi için Kavcar ve elektronik için Transistörcü kanallarını inceleyebilirsin. Bunlarla uğraşmak yerine mantık kapıları ve çalışma şekillerini öğrenmen daha faydalı olabilir. Mantık devreleri için Türkçe kaynak bilmiyorum, yabancı kaynaklar derya deniz zaten. Eğer üniversitede bu bölümü tercih etmeyi düşünmüyorsan bunlarla kendini yormak yerine arduino/esp/stm/rpi şiddetle tavsiyemdir. Çünkü bu alandan devam etmediğin sürece bu kadar şeyi anlaman hem çok zor hem de öğrensen bile büyük bir ihtimalle yarım yamalak bir bilgi işine yaramayacaktır.

Devre tasarlamak dışarıdan göründüğü kadar kolay değil, dolayısıyla dışarıdan bir eğitimle bile bu kadar zorken tek başına öğrenebilmen fazlasıyla zor olacaktır paylaştığım kanalların içeriklerini incelediğinde sen de muhtemelen farkına varacaksın. Ki bu paylaştığım kaynaklar bile sadece basit düzey devreler için geçerli. İleri seviye devreleri tasarlayabilmek için seri haberleşme, mikrokontrolcüler, gömülü sistemler gibi bir sürü konu dışında elektromanyetik alan teorisi gibi baş belası bir konu ile de haşır neşir olmak gerekli

Son düzenleme:
Devre nasıl kurulur, hangi komponent nereye yerleştirilir gibi sorulara cevap bulman zor. Temelden başlayacaksan seni belli bir seviyeye getirecek olan kitabı önereyim sana:

Nadir Kitap gibi sitelerden ikinci el de bulabilirsin.

Ek olarak, devre tasarımı için tamamen ücretsiz olan Kicad'i kullanabilirsin.

Devre nasıl kurulur, hangi komponent nereye yerleştirilir gibi sorulara cevap bulman zor. Temelden başlayacaksan seni belli bir seviyeye getirecek olan kitabı önereyim sana:

Nadir kitap gibi sitelerden ikinci el de bulabilirsin.

Ek olarak, devre tasarımı için tamamen ücretsiz olan Kicad'i kullanabilirsin.

Kitap tavsiyeniz için çok teşekkür ederim bulabilirsem almayı düşünüyorum.

Öncelikle iyi seviyede matematiğinin olduğunu varsayıyorum.(özellikle devre analizi dersinin içeriği iyi calculus bilgisi gerektiriyor.) YouTube'da devre analizi için kavcar ve elektronik için transistörcü kanallarını inceleyebilirsin. Bunlarla uğraşmak yerine mantık kapıları ve çalışma şekillerini öğrenmen daha faydalı olabilir. Mantık devreleri için Türkçe kaynak bilmiyorum, yabancı kaynaklar derya deniz zaten. Eğer üniversitede bu bölümü tercih etmeyi düşünmüyorsan bunlarla kendini yormak yerine arduino/esp/stm/rpi şiddetle tavsiyemdir. Çünkü bu alandan devam etmediğin sürece bu kadar şeyi anlaman hem çok zor hem de öğrensen bile büyük bir ihtimalle yarım yamalak bir bilgi işine yaramayacaktır.

Devre tasarlamak dışarıdan göründüğü kadar kolay değil, dolayısıyla dışarıdan bir eğitimle bile bu kadar zorken tek başına öğrenebilmen fazlasıyla zor olacaktır paylaştığım kanalların içeriklerini incelediğinde sen de muhtemelen farkına varacaksın. Ki bu paylaştığım kaynaklar bile sadece basit düzey devreler için geçerli. İleri seviye devreleri tasarlayabilmek için seri haberleşme, mikrokontrolcüler, gömülü sistemler gibi bir sürü konu dışında elektromanyetik alan teorisi gibi baş belası bir konu ile de haşır neşir olmak gerekli.

Size çok teşekkür ediyorum. Söylediğiniz kanallara bakacağım.

Geri
Yukarı