MarkusRuhl
Hectopat
- Makaleler
- 1
Merhaba, kendi kendime koyduğum dikkat dağınıklığı olarak nitelendirdiğimiz bir sorun ile karşı karşıyayım. Kendime bu tanıyı koyma sebebim aslinda uzun surelere tekabül ediyor fakat başlarda onemsemedigim için zamanla birikti, birikti ve su an artık taşma noktasına geldi diyebilirim. Bu kadar sorun edilecek ne var diyebilirsiniz, çok uzatmadan açıklamaya çalışayım. 8. Sınıfta pandemi ile hayatıma buyuk olcude zarar vermeye başlayan sosyal medya ve ergenlik hazlari beni ilerleyen yılların yasanacaklari için haberdar etmişti aslında. Surekli bir şeyleri ertelemek, beynime bir anlık dopamin uğruna verdiğim zararlar yani bunların haddi hesabi yok. Şimdi mi aklına geldi diyeceksiniz. Evet, maalesef ki şimdi aklıma geldi, cunku yaşım ilerlerikce nasıl davranacagimi bildiğim icin bunlardan da pişmanlık duymuyor degilim. Bu pişmanlığım lise 2. Sınıf bitene kadar hatta lise 3. Sınıfın ortalarina kadar devam etti. Şimdi bunun ne alakası var derseniz izninizle olayın asil derinliğine giriyorum. Bildiğiniz gibi dopamin beynimizde çok hızlı salgılanır. Bu sayede biz de ulaşılması kolay ve bizi yatıştırdığı için bir nevi anlık olarak sakinlestirip beyine mutluluk hormonunu verdiği için bırakmıyoruz. E kardesim 8. Sinifa kadar sen nasıl geldin derseniz, o zamanlar sosyal medyam yoktu bu yüzdende sıkılmayı biliyorduk. Bu gunlerde hangimiz açıp bir kitap okuyabiliyoruz? Hangimiz ailemizin bize söylediklerini tam anlamiyla yerine getiriyoruz? Hangimiz telefonda video kaydirmayi bırakıp hayallerimize odaklanabiliyoruz? Bunlara engel olan tek şey Sosyal medya ve bizi bu ortama hapsedenler. Peki nasıl kurtulacağız derseniz inanın ben de bu sorunun cevabını bulabilmek adına buradayım. İnternette gördüğüm bir yazıyı odaklanip anlayarak okuyamıyorum. YouTube'da bir videoyu baştan sona ileri sarmadan izleyemiyorum, ve bunu Shorts'ta dahi yapıyorum acelem olmamasina rağmen. İste bunlar anlık dopamin ihtiyacının ortaya çıkardığı sonuç. Az sure Maksimum Haz. Psikolog bir ablaya sahip olmama rağmen derdimi gidip paylaşamıyorum. Biliyorum ki onun çabası da yeterli degil. Sizce ne yapmalıyım, istedigim üniversite için her şeyi yapmaya hazırım ama masanın başında oturup yarim saat bile ders yapamıyorum, bir paragraf sorusunu tam anlamıyla odaklanarak cozemiyorum. Ne zaman duzelecek bu? Kurtulabilen var mi?
Son düzenleyen: Moderatör: