Diksiyon nasıl geliştirilir?

Unknowise

Decapat
15 yaşındayım. Genel sorunum insanlarla iletişim konuşurken kelimelerde takılıyorum, çoğu zaman hızlı konuşuyorum ve kelimeleri yutuyorum. Mesela bir olayı anlatırken devrik bir şekilde anlatıyorum ve kötü anlatıyorum. Sizce nasıl düzeltebilirim? Herhangi bir kursa gitmeni imkanı yok, telefon üzerinden veya kitap okuyarak yapabilirim ama kitap okurken de şöyle bir sorun var, okuduğumu anlayamıyorum yoksa sesli kitap okurum. Önerileriniz neler?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hızlı konuşmanın ve cümlelerinin devrik olmasının sebebi muhtemelen konuşma hızının düşünce hızından yavaş olmasıdır.
İnsanlar artık nedensizce yapamıyor ama sen yap, konuşurken es vermekten korkma. 2 saniye fazladan düşünüp öyle konuşmak belki de konuşmandaki gereksiz ve anlamsız 5 saniyeyi götürebilir. Bazı insanlarin kafası hep daha doludur, konuşurken içlerinden seçmemiz ve öyle konuşmamız gerekir ama.

15 yaşındayım. Genel sorunum insanlarla iletişim konuşurken kelimelerde takılıyorum, çoğu zaman hızlı konuşuyorum ve kelimeleri yutuyorum. Mesela bir olayı anlatırken devrik bir şekilde anlatıyorum ve kötü anlatıyorum. Sizce nasıl düzeltebilirim? Herhangi bir kursa gitmeni imkanı yok, telefon üzerinden veya kitap okuyarak yapabilirim ama kitap okurken de şöyle bir sorun var, okuduğumu anlayamıyorum yoksa sesli kitap okurum. Önerileriniz neler?

Bunun için diksiyon kursuna gitmene gerek yok sakin sakin konuş heyecan yapmadan. Hep aklının bir kenarında bulunsun yavaş konuşacağım diye telkin et kendini.

Hızlı konuşan insanları oldum olası hiçbir zaman anlayamadım açıkçası.
Konu hakkında bilimsel bir sonuçtan yana kendimden yola çıkarsam hep sessiz tarafta duran biriyimdir lakin kimle konuşsam konuşmamın güzel olduğunu söylüyor konuşurken hep karşımdaki kişiyi dikkatli şekilde dinlerdim konuşurken aklımda söylediklerini anlayıp sözünü bitirdiği anda direk cevap vermektense biraz bekleyip öyle veriyorum.

Diğer bir taraftan da devrik ve kelimelere takılıyormuşsun onun olayı aslında düşündünden de basit.
Türkçe karmaşık bir dil değil aslında ağız yapını alıştırman gerek bunu; makale, kitap, videolar izleyip/okuyup yapabilirsin örneğin bir bilimsel makale okuyorsun okurken kendin duyabilcen bir şekilde okursan daha güzel bir diksiyonla kelimeleri yan yana getirmeye alışırsın son olarak bilmediğin kelimeleride öğren günlük hayatta kullandığından yana bir kelimenin eş anlamlısınıda anla birisi sana söyleyince baka kalma umarım yaparsın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı