Öncelikle konuya @333365 hocamı etiketleyerek başlamak istiyorum.
Arkadaşlar, yakın bir zamanda kurstaki rehber hocamla da görüşeceğim. Ama şimdi bazı kişilerden fikir almak istiyorum. İstanbul, Ankara gibi şehirlerde yaşayanlar veya konuda belirteceğim üniversitelerde okuyan kişiler yardımcı olursa çok sevinirim.
Öncelikle dilden girip, YDT 70 net ile 27K sıralama yapmış bir kardeşinizim. İlk senem ve mezuna kalmak istemiyorum. TYT'ye hiç çalışmayıp, çoğu zamanımı YDT'ye harcadım. Onu fullemeye çalıştım. Sınavdan önceki haftalarda kurslarda denemeler 75-76-77 arası gelirken sınavda bir düşüş oldu. Açıkçası bu netleri yapsam da bir şeyin değişmeyeceğini fark ettiğim için pek üzgün değilim. Sadece TYT çalışmadığım için pişmanım. Neyse, ben özellikle vakıf üniversitelerini araştırdım ama az önce biraz göz gezdirdiğim kadarıyla iyi devlet üniversitelerine farklı bölümlerle girebiliyormuşum . Ben sadece İngiliz Dili ve Edebiyatı - Mütercim Tercümanlık ve İngilizce Öğretmenliğini araştırmıştım ve bunlardan birisini istiyordum. Hepsine ilgim var ama mütercim tercümanlık daha çok ilgimi çekiyor.
Parası, bursu, indirimi falan şu anlık önemli değil. Ben inceleme alanımı iyice daraltmak istiyorum ki detaylıca araştırabileyim.
Bu listedeki üniversitelerden hangisi iyi, hangisi kötüdür? Bu kişiden kişiye değişir elbet ama fiziksel olarak görmediğim için oralarda yaşayan veya okuyan birilerine sormak daha iyidir elbet. Soracağım da. Şimdilik forumdan yardım almamın nedeni bu gece bunları kafama takmadan uyuyabilmek için .
İstanbul ve Ankara şart değil, onu belirteyim. Ama ikisinden biri olsa iyi olur. Nişantaşı hakkında iyi duyumlar almadım. Bir de Gelişim Üniversitesi hakkında pek iyi konuşan yok. Özellikle bazı yerlerde internet çekmiyormuş orada, öyle duydum. Sağlık ve Teknoloji hakkında bir bilgim yok sanırım o da pek tutulmuyor. Sizlerin güzel bulduğu, başka vakıf üniversiteleri var mıdır?
Ayrıca burada 3 farklı seçenek var. Birisi (İO) olarak ayırt edilmiş, diğeri farklı bir fakültede. Bunların farkı tam olarak ne? Puanları falan da farklı. Bunu da merak ediyorum. İO dedikleri ikinci öğretim sanırım. Bunu direkt bir tercih olarak yazamayız değil mi?
Şimdi gelelim özellikle @333365 hocama sormak istediğim kısma. Turizm Rehberliği ve Karşılaştırmalı Edebiyat bölümlerini istediğim birkaç üniversitede okuma şansım var. Akdeniz'i çok istiyordum açıkçası. Ama bunun için mütercim tercümanlıktan vazgeçmeye değer mi sizce? Karşılaştırmalı edebiyat bölümünü de direkt eleyelim isterseniz. Şu ana kadar saydığım bölümlerde iş imkanı ne kadar var bilemiyorum ama turizm rehberliği ve İngilizce öğretmenliği daha ağır basıyor gibi. Gerçi atanabileceğimiz ne malum . Turizm rehberliği bölümü nasıldır? Bir bilginiz var mı? Turizm rehberliği okuyan arkadaşlar var mıdır forumda? Turizm rehberliğinin de ayrı bir cezbedici yanı var. Hem gezip hem para kazanıyoruz ama tabii bunun hazzına düşmemek gerek hemen. Turizm rehberliği, İngilizce öğretmenliği veya mütercim tercümanlık kadar İngilizceden donanımlı çıkarabilir mi beni? Yoksa dilden çok arkeoloji, mitoloji, sanat tarihi veya dinler tarihi tarzı şeyler mi öğretiliyor bu bölümde?
Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Ama aklıma takılan her şeyi sormak istedim. Konu onay sürecindeyken de araştırmama devam edeceğim. Mümkün olduğunca her yerden bilgi ve öneri alıp bunları aklımın bir yerinde depolayarak sentezlemek istiyorum.
Hocam, öncelikle bu hızlı cevap için teşekkürler. Profilinize de yazmıştım ama benden önce fark etmişsiniz konuyu .
Elemem doğru olur mu sizce? Çok istediğim bir üniversitede okuyabilirim ama 4 sene direkt boşa gider sanırım. Elesem daha mantıklı görünüyor. Karşılaştırmalı edebiyat nasıldır peki? Tek bir dille o bölüme girmek eksiklik olur mu?
Dokuz Eylül veya Koç. Koç pek ihtimali yok gibi duruyor sıralamamın biraz fazla altında bu. Bir de son zamlardan sonra facia olmuştur Koç'un dönem ücretleri .
@217099 anliyorum. Eger tercuman olmak istiyorsan tercumanliga gitmeni oneririm ve karsilastirmali edebiyat bölümü pek bilinmez. Turkiye'de yeni yeni duyulmaya basliyor, cogu hocaya sorsan belki onlar bile bilemez
@217099 anliyorum. Eger tercuman olmak istiyorsan tercumanliga gitmeni oneririm ve karsilastirmali edebiyat bölümü pek bilinmez. Turkiye'de yeni yeni duyulmaya basliyor, cogu hocaya sorsan belki onlar bile bilemez
Hmm, anladım. Sağ olun.
Yine döndük dolaştık vakıf üniversitelerine geldik öyleyse.
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı nasıldır? O da pek bilinmiyor sanırım. Aslında 4 sene sonrasında İngilizceden ne kadar donanım sahibi olarak çıkacağım da önemli, bu da İngiliz Dili ve Edebiyatına yöneltiyor, formasyon işleri ile uğraşıp öğretmen olunabilir ama zahmetli iş.
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünü Bilkent'te okurum okursam, onu da belirteyim. Değer mi yine de?
@217099 deger de formasyon olayina cok bel baglama derim. Sebebi de atanamamis bir sürü egitim fakultesi mezunu var ve oncelik de onlara veriliyor. Muhtemelen özelde calisirsin.
@217099 deger de formasyon olayina cok bel baglama derim. Sebebi de atanamamis bir sürü egitim fakultesi mezunu var ve oncelik de onlara veriliyor. Muhtemelen özelde calisirsin.
Anladım, sağ olun yardımınız için.
Mütercim tercümanlık için Başkent Üniversitesi falan var %50 indirimli. Bir yandan da öğretmenlik, İngiliz dili ve edebiyatı gibi bölümlerden Yeditepe, İstanbul Bilgi Üniversitesi var. Direkt Amerikan dili ve kültürü bölümü için ise %50 indirimli, en son 19K'dan almış bir Bilkent var. Pek olası durmuyor ama yazarım yine de tercihin sonlarına.
Mütercim tercümanlık için bölüm açan iyi vakıf üniversitesine denk gelmedim hiç. Çoğuna sıralama yetmiyor . Ama diğer bölümlerde rahatça birkaç güzel üniversite var girebileceğim. Sınav anından daha zor vallahi bu tercih dönemi.
Eğer öğretmenlik gibi bir düşüncen varsa doğrudan eğitim fakültesi bitirmeye çalış, İngilizce Öğretmenliği için uğraş da onun da atamaları ortada. Sırtımı devlete yaslayayım gerisi rahat tezi de çürüdü yavaştan. Ben senin yerinde olsam mütercim tercümanlık okurdum, kendim de İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Eğer edebiyat derslerine karşı bir ilgin ve kitap okuma alışkanlığın yoksa zulüm gibi gelir bu edebiyat bölümleri. Bunu söyleyeyim de.