Dil nasıl öğrenilir?

Yok, kalp kıracak veya bir şey yarıştıracak bir durumumuz yok. Ben dilciyim ve öğretmenim, hem kendimce hem de öğrencilerime dil kazandırırken ister istemez belirli bir tecrübem oldu ve aktarmak istedim. Siz farkında olarak veya olmayarak 'oyun kelime öğretir grammar öğretmez' diye çok basite aldınız ama ben kibar bir şekilde kelime denen şeyin kapsamının çok büyük olduğunu söyledim, siz okey deyip geçmek yerine dalgaya vurdunuz. "hmm o da doğru, haklısınız" deyip geçmek çok da zor değil. Son olarak da dediğiniz gibi kalp kırmaya gerek yok, özüre de gerek yok, iyi günler

Hocam bende dilciyim bir yıl YDT'ye gireceğim.

Grammer ehliyetse, dil bilgisi arabanın yakıtıdır. Arabayı sürmeyi bilmeden denerseniz beceremezsiniz, sürmeyi bilseniz bile kelime bilgisi olmadan hiçbir yere varılmaz. İnternnetten videolar ve belli kelime-grammer kitapları ile uzun süre çalışmanın meyvesi olarak B1'e gelinebilir. Daha devamı için dili konuşanların ülkelerine veyahut internet ile daha fazla pratik gerekiyor. Her gün çalışmanız gerek.

Başlangıç seviyesinde bir dil kitabı veya uygulama (Duolingo, Babbel gibi) kullan.

Konuşacaksın bunun başka çaresi yok, ister kendi kendine, eğer dili öğrenen başka bir arkadaşınız varsa da onunla. Yoksa gramermiş, kelime ezberiymiş, kursmuş, telefondan günde 15 dakika tekrarmış bir seviyeden sonra bir işe yaramaz. 2 sene deli gibi kursuymuş, tekrarıymış, kelime ezberiymiş hepsini yaptım bir türlü Almanca'yı istediğim gibi öğrenemedim ha ne zaman ki Almanca'yı insanlarla konuşmaya başladım o zaman öğrenmeye başladım.

Kelime ezberi, telefondan tekrarı vs. konuşmanın yanında ek olarak yaparsan fena olmaz onun dışında öğrenmek istediğin dilde belli bir seviyeye geldikten sonra basit oyunlarla başlayarak oyun da oynarsan faydasını görürsün.

Konuşmadan zamanla öğrenirim diye düşünüyorsan, çabalar durursun bir türlü istediğin seviyeye gelmez, bir yabancıyla konuşurken sürekli ıııııııı dersin.

Konuşmak için tabii ki biraz bir şeyler biliyor olmanız lazım ondan sonra Allah ne verdiyse konuşun yanlışsa yanlış yabancının pek umurunda olmaz hatta çabaladığınız için anlayışlı da olurlar.

Eğitim amaçlı olanlar hariç hiçbir oyun, film, dizi, video, kitap size İngilizce'yi sihirli bir şekilde öğretmez. Öncelikle dilin kurallarını öğrenmelisiniz daha sonra bunu çalışarak, sürekli görüp duyarak ve kendiniz kullanarak geliştirmelisiniz. Belirli bir seviyede geliştikten sonra daha ileri seviyeye geçerek oyun, film, dizileri İngilizce deneyimlersiniz ama bunları da sadece izlemek dinlemekle kalmayıp duyduğunuz yeni kelime ve kalıpları araştırıp öğrenmeli gerekirse not almalısınız. Dil adım adım ilerlenen bir süreç. Belirli bir temeli kaptıktan sonra gelişmiş seviyede ingilizce içeriklerle haşir neşir olup anadili ingilizce olan özellikle ağır aksanlı insanlarla konuşmak çok şey katıyor.

Dilin kurallarını anlayacak kadar öğrenip o dilde ne seviyorsanız onu yapmanız lazım. Kitap, oyun vs fark etmez. Dil bilgisinin düzensiz çekimlerine, deyimlere falan ders çalışırken değil de kitap, dizi, film gibi içeriklerle daha iyi öğrenirsiniz. Sonra gramer kurallarına daha detaylı baktığınızda bol örnek görmüş olacağınız için çok daha kolay kavrarsınız. Başta gramere ağırlık verme hatasına düşmeyin. Bizde nedense dil çalışmak gramer çalışmak gibi yanlış bir anlayış var. Bol içerik tüketmek akıcı anlama için çok daha önemli. Dil bilgisi ve kelime çalışmanın tek amacı okuduğumuzu dinlediğimizi daha iyi ve akıcı anlamak olmalı. Yazma ve konuşma da okuduğumuzu yazdığımızı taklit ederek gelişiyor.

Başlangıç için assimil yöntemi bence güzel. Çok az dil bilgisi ile motomot çeviri ve kısa kural anlatımları ile ilerliyor. Yani anlama odaklı bir yöntem. Bence biraz sıkıcı ama geleneksel kitap/kurs çalışmasına göre çok daha hızlı ilerlersiniz. Popüler diller için mağlum sitelerde mevcut. Yöntem güzel ama kaynaklar eski ve video olmadan baydığı için pek kullanamadım ama yöntem olarak çok mantıklı.

Bence en popüler 100-200 kelimeye bir baktıktan ve temel dil bilgisi kurallarına göz attıktan sonra direkt basit videolar ile ilerlenebilir.

Mecbur kalmadan dil öğrenilmez. Mesela buradaki Suriyelilerin çoğu geldikten sonra 1 ayda Türkçeyi öğreniyorlar. Çünkü öğrenmediği zaman iş bulamazlar ve aç kalırlar. Mecbur kaldıkları için zor da olsa öğreniyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…