Din Felsefi bir olgu mudur?

Felsefi olarak okunabileceği gibi tarihsel hikaye ya da daha doğru tabirla bir mitolojik anlatım olarak da okumak mümkün. Ya da hiçbirini yapmayıp sığ bir şekilde okuduğunu da düşünmek mümkün. :)
 
Din felsefesi diye bir şey vardır fakat bu dini felsefi bir olgu yapmaz. Çünkü din özgür düşünce değildir. Konusu din, yöntemi felsefedir.


Din felsefi bir olgu değilse, peki din ne tür bir olgudur? Dinlerin gayesi, varlığın kaynağını, anlamını, nedenini açıklamak ve günlük hayatı düzenleyici bir hukuk sistemi yaratmaktır.Bugün din denildiğinde akla gelen dinlerin büyük bölümünün ki budur en azından.
Hukuk sistemleri, felsefe ürünleridir. Aynı zaman da varlığın kaynağı, nedeni, anlamı gibi konular da felsefenin en temel konularındandır. Bu gün bildiğimiz antik filozofların neredeyse tamamı, yani felsefenin temellerini atan insanların neredeyse tamamı bu temeller üzerine eğilmiştir.

"Felsefe, bence böyledir, ben bunun böyle olduğuna inanıyorum" tarzında hikaye yazma olayı olmadığı için felsefe ya reel mantığa dayalı referanslar alır, eğer bu mümkün değilse kendi kurgusal mantığını inşa eder ve o felsefenin eleştirisi kendi kurgusal mantık düzlemi içerisinde yapılır.

Buradan anlaşıldığı üzere din, felsefi bir olgudur. Dindarlar buna mutlak gerçek gözüyle bakar, din felsefesi ise felsefi bir olgu olarak bakar.

"Din özgür düşünce değildir"in muhattabı hangi din?
 
(Prf. Dr. Ahmet Arslan'ın bu videosunun özeti)
Din sadece felsefi bir olgu değildir. Dini bilimler başlığı altında toplanmış önemli bir boyutu da vardır. Bu dini bilimler, ülkemizde yanlış bir şekilde ilahiyat olarak adlandırılıyor. İlahiyat ise gerçekte tam anlamıyla din felsefesidir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Din felsefesi bir olgu değildir. Felsefenin kendisi de bir olgu değildir. Felsefe düşünmeyi öğretir. Din felsefesi sadece bir kategoridir ve bununla kalmaz felsefi düşüncelerin hepsinde (altını çizmek gerek hepsinde ) konu bir yerde din veya tanrıya gelmektedir.
Birkaç örnek;
DİN FELSEFESİNDE DİN VE ESTETİK
Felsefe-Din-Siyaset İlişkisi Üzerine
Veya bununla ilgili başyapıtlar var çok uzaklara gitmemek gerek Farabi'nin el-MEDÎNETÜ'l-FÂZILA eseri ya da Platon'un Devlet kitabı.
 

Geri
Yukarı