Direksiyon sınavı sizce yeterli mi?

Makaleler
6
Daha fazla  
Direksiyon sınavının yetersiz olduğunu düşünüyorum. Belirli bir rota var ve bu rota sabit olduğu için biraz ders alan birisi bile ezbere ehliyet alabiliyor. Belirli bir rota içerisinde yapılması bence mantıklı değil. Ani fren için bile belirli bir alan var ve ani fren yapacağını bildiği için sorunsuz bir şekilde yapabiliyor. Sabit bir rota olunca biraz ders aldıktan sonra yapacağı hareketleri ezberliyor ve sınavda kolay bir şekilde geçebiliyor. Sınavi geçtikten sonra gerçek trafiği görüyor ve muhtemelen düzgün bir şekilde süremiyor. Bu durum araba sürmekten soğutabiliyor. Direksiyon sınavının bu şekilde olması sizce mantıklı mı?

Yeterli değil. Almanya'daki ehliyet sınavları bu konuda çok daha başarılı. Ezberletilen güzergah üzerinde ezberletilen manevraları yapınca geçiyoruz. Sonra da trafik daha geçiş üstünlüğünden, şerit değiştirmekten, hız limitlerinden bihaber insanlarla doluyor. Eskiden daha betermiş. Bu hali yine iyi.

Sınavda test edilen şeyler gerçek hayatta tam karşılığını bulamıyor ancak bunu sınava yansıtmak zor. Bana soracak olursanız bence mantıklı ama daha da geliştirmeli gece sürüşü vs. getirilmeli. Eski sürücüleri şimdi sınava sokun çoğu kalır bu başka konu ama eskiden daha da beterdi onun için dedim.

@son anda necip'ın dediği gibi ezberletilen güzergah yerine ayrı bir yerde yapılması bence daha doğru olur.

Ne buna ayrılabilecek alan ne de bütçe mevcut maalesef. Anca yıllar geçtikçe halk bilinçlenirse bu şartlar sağlanabilir. Bence şu an araba sürmekten ziyade trafik önceliği ve trafik ahlakı gibi eksik olduğumuz konularda sınav yapılmalı.

@Bestty
Bütçe açısından nasıl bir sorun olur? Dersi belirli bir güzergah üzerinden verip sınavı ezberlediği güzergah yerine ayrı bir güzergah üzerinde verebilirler. Trafik ahlakı konusunda haklısınız ama sınavı geçtikten sonra çoğu kişi bu kurallara tam anlamıyla uymuyor. Örneğin sınavda sinyal vermezsen geçemiyorsun ama sınavı geçtikten sonra kaç kişi düzgün bir şekilde sinyal veriyor?

@Bestty
Bütçe açısından nasıl bir sorun olur? Dersi belirli bir güzergah üzerinden verip sınavı ezberlediği güzergah yerine ayrı bir güzergah üzerinde verebilirler. Trafik ahlakı konusunda haklısınız ama sınavı geçtikten sonra çoğu kişi bu kurallara tam anlamıyla uymuyor. Örneğin sınavda sinyal vermezsen geçemiyorsun ama sınavı geçtikten sonra kaç kişi düzgün bir şekilde sinyal veriyor?

Trafiğe kapalı alanda düzgün bir eğitimin ardından farklı senaryolar oluşturarak sınav yapılması en idealidir. Ancak dediğim gibi ne her sınava girene bu eğitimi verecek öğretmen sayısı ne de alan ve süre yetmez gibi.

Sinyal konusunda da aslında bilmediğinden değil de trafikteki diğer bireyleri umursamadığından yapmıyorlar. Yani yavaşlamadan dönerse kaza yapacağı için yavaşlıyor ama arkadakinin hayatı onun umurunda olmadığı için sinyal vermeden dönüyor. Bu da trafik ahlakına giriyor.

Sinyal konusunda da aslında bilmediğinden değil de trafikteki diğer bireyleri umursamadığından yapmıyorlar. Yani yavaşlamadan dönerse kaza yapacağı için yavaşlıyor ama arkadakinin hayatı onun umurunda olmadığı için sinyal vermeden dönüyor. Bu da trafik ahlakına giriyor.
Bu konu ne yazık ki sadece trafikte geçerli değil. Markette bile böyle davranılıyor. Bunun çözümü ülkenin geneline eğitim verilmesi. Sadece okulda olmaz eve gidince de çocukların bu konudaki eğitimi devam etmeli. Şu an 30 küsür yaşındayım ben hala trafikte sabırlıyım, çoğu zaman sinyal veririm, yol önceliğine dikkat ederim. Bende aynı eğitimden geçtim öbürleri de. Bu da şunu gösteriyor, çekirdekten gelen bir problem. Şunu da ekleyeyim sinyal verenleri acemi zannediyorlar ben ayaklarım yetişmezken babamın kucağında sürerdim şu an 30 yaşımdayım.

Bu konu ne yazık ki sadece trafikte geçerli değil. Markette bile böyle davranılıyor. Bunun çözümü ülkenin geneline eğitim verilmesi. Sadece okulda olmaz eve gidince de çocukların bu konudaki eğitimi devam etmeli. Şu an 30 küsur yaşındayım ben hala trafikte sabırlıyım, çoğu zaman sinyal veririm, yol önceliğine dikkat ederim. Bende aynı eğitimden geçtim öbürleri de. Bu da şunu gösteriyor, çekirdekten gelen bir problem. Şunu da ekleyeyim sinyal verenleri acemi zannediyorlar ben ayaklarım yetişmezken babamın kucağında sürerdim şu an 30 yaşımdayım.

Hocam aslında eğitimin evde verilmesi için öncelikle bu bireylerin eğitilmesi gereklidir. Yani o adam trafik ahlakını öğrendikten sonra evdeki oğluyla yola çıkınca ona örnek olacak.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı