Disklabs Sinyal Kesici Laptop Çantası İncelemesi

Arkadaşlar merhaba. Bugün size bir laptop çantasının ürün incelemesini yapacağım. Bana oldukça farklı ve ilgi çekici geldiği için sizlerle de paylaşmak istedim.

Dışarıdan bakınca normal bir laptop çantasına benzeyen bu çantanın diğerlerinden ayrılan bir özelliği var; sinyal geçirmiyor olması.

İncelemeye geçmeden önce çantanın fotoğraflarını paylaşayım;


P01002-094106.jpg

P01002-094055.jpg
P01002-094425.jpg


P01002-094244.jpg




Önce çantanın fiziksel özelliklerinden bahsedeyim. Çantanın ölçüleri 43 cm x 34 cm ve kullandığım 15,6" HP laptop, fotoğraflarda gördüğünüz gibi içine kolayca sığabiliyor. Çantanın dışı suya dayanıklı kumaş, içi ise sinyal geçirmez bir malzeme kullanılarak üretilmiş; fotoğrafta gördüğünüz metalik sarı kısım bu sinyal geçirmez katman oluyor. Tutmak için sağlam sapları mevcut ancak maalesef omuz askısı yok. Çanta tek bir göze sahip, harici veya dahili başka bir göz yok.

Gelgelelim bu çantanın alametifarikasına; çanta, tüm kablosuz bağlantıları engelliyor. WiFi, Bluetooth, GPS, 3G, 4G gibi gündelik hayatta kullandığımız hiçbir sinyal bu çantanın sinyal geçirmez katmanından geç(e)miyor. Yani çantanın içine koyduğunuz elektronik cihazlarınız hiçbir ağa bağlanamıyor. Telefonlar üzerinde test ettim; sinyaller çanta tarafından engellendiği için telefon adeta görünmez oluyor.

Hepiniz gibi ben de cihazı kapatıp öyle taşıyordum ve kapalı bir cihaza siber saldırı yapılamayacağını düşünüyordum. Ancak verilen eğitimlerde kapalı cihazların bile hacklenebileceğini bizlere anlatıldı. Konuyla ilgili araştırma yaparsanız birçok siber saldırının cihazlar kapalı olmasına rağmen yapıldığını görebilirsiniz. Günümüzde verilerin ne kadar önemli olduğunu anlatmama ise herhalde gerek yoktur.

Birkaç aylık kullanımıma göre artılarını ve eksilerini yazarsam;

+ Şık ve kaliteli bir çanta.
+ Yeterince geniş. Laptop dışında; ajandamı, kitabımı, laptop adaptörünü vs koyduğum halde sorun olmuyor. Fazladan cep ya da göz olmaması bu sayede problem olmuyor.
+ Veri güvenliğini bir üst seviyeye çıkarttığı için içim daha rahat ediyor.

- Farklı renk seçenekleri olsaymış daha iyi olabilirmiş. Gri, kahverengi ya da lacivert gibi.
- Omuz askısına bazen ihtiyaç duyulabiliyor, bu belki benim açımdan en büyük eksiği.



Çantayı, çalıştığım yer, laptop ve diğer ofis gereçleri ile birlikte verdi. Diğer çalışanlarda ve yöneticilerde de aynı markanın laptop çantası, tablet ve telefon kılıfları var.

Çantalara oldukça meraklı birisiyim ama yıllardır ilk kez sinyal kesici bir laptop çantasına denk geldim. Metalden imal edilmiş sinyal geçirmez kutuları görmüştüm ama bu formda bir Faraday çantası olabileceği aklıma gelmemişti.

Sonuca gelirsek; veri güvenliğine önem veren, sürekli seyahat eden kişiler için oldukça işlevli bir çanta. Cihazlar üzerinden yapılacak hack saldırılarını, taşıma sırasında engellemek için birebir.

İşlevi gereği özel bir çanta ancak gündelik kullanımda diğer çantalardan bir eksiği yok. Yakın zamanda aynı markanın telefon kılıfını da verecekler; umarım onun da incelemesini yapabilirim.

İlk ürün incelememdi, sürçü lisan ettiysek affola. 🙂

Ekleme: @cengover_ekin arkadaşımız sağolsun hatırlattı, fiyat bilgisini eklemeyi es geçmişim. Hemen aşağıda linkini paylaşıyorum.

 
Son düzenleme:
İçerisinde sanırım dört bir yanı eksiksiz saracak alüminyum veya metal parçalar var.

Biz de eskiden bir telefonu alıp her yerini eksiksizce alüminyum folyo ile sarıp aramayı deneyince ulaşamazdık. Bu çantada da benzer bir mantık olsa gerek.

Muhtemelen dediğiniz gibi üretilmiştir, metalize kumaş gibi özel bir malzeme ile izolasyon sağlanmıştır.
Aslında sizin yaptığınız ile bu çantanın yapım tekniği arasında bir fark yok; Faraday kafesi oluşturulmuş ve elektromanyetik dalgalar engellenmiş her iki uygulamada da. Kullanılan malzeme farklı sadece. Malzeme farklılığı sayesinde bu çanta daha etkin bir şekilde sinyal engelleyebiliyor; dBm baskılama olayı devreye giriyor çünkü.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı