Diskteki silinen veriler nereye gider?

En basit şekilde anlatmak gerekirse, disk üzerinde atomik düzeyde çubuklar olduğunu düşün veri yazdığında mesela çubuk yukarı kalkarsa 1 aşağı inerse 0 olarak yazıyor veriyi. Yeni veri geldiğinde bu çubuklar ona göre 0 1 olarak baştan düzenleniyor.

O zaman sanal dediğimiz şeyler gerçek değil mi yani? Anime kızlarına gerçek değil mi dedin sen? Bir dakika bunu kendim söyledim galiba!?
 
Dijital olarak her şeyin temeli 0 ve 1'lerden oluşur. Yani sen klavyeden delete tuşuna bastığında arka planda komut setleri çalışır, ve silmek istediğin dosyanın 0 ve 1'lerden oluşan kısma erişimini engeller. Aslında oradalar ama artık sana göstermez.
 
Küçükken üzerine kendi kalemiyle resim çizebildiğimiz magnetik tablo oyuncaklar olurdu. Altındaki çubuğu kaydırınca tablo silinirdi. Tam güzel tarif edemedim ama hatırlamışsınızdır umarım. Kalemin ucundaki mıknatıs, tablonun içindeki demir tozunu yukarı çekerdi ve resim çizilirdi, alttaki çubuğu kaydırınca da tüm tozlar aşağı inerdi tahta temizlenirdi.

Diskler de onlar gibi aslında; bilgisayar dünyasında tüm dosyalar bitlerden oluşuyor, 0'lardan ve 1'lerden. Tıpkı demir tozunun yukarıda veya aşağıda olması gibi. Dosya yazınca o dosyayı oluşturacak şekilde bitler oluşuyor. Sildiğinizde de o bölge boş hale geri dönüyor gibi düşünebilirsiniz. Tabi disklerde veriler kalıcı olacak temizlenmiyor, üzerine yazılıyor. Hatta bu şekilde verilerinizi kurtarabiliyorsunuz.

En basit örneğiyle şu şekilde anlatabiliriz sanırım: Önünüzde 6 tane kalem var. Kalemce alfabesine göre bunların 3'ünü yatay 3'ünü dikey koyarsanız ekmek demiş olursunuz diyelim. Hepsini yatay çevirirseniz de su olsun. Bu durumda siz ekmeği silip yerine su yazmıyorsunuz, ekmeği sağlayan veriyi suyu sağlayan dönüştürüyorsunuz. Yani ortada yaratılan veya yok edilen bir veri yok. Disk ağırlaşıp hafifleşmiyor. Herşey sanal, belki dünyamız da sanaldır, belki simulasyondayızdır.. 🤔
 

Yeni konular

Geri
Yukarı