Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Sigara haramdır

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@201189 Bir de benim anlamadığım bir Müslümanın, başka bir Müslümana düşman gibi davranması yasak değil miydi ya? İnsanlar keşke inandıkları dinin kitabını bir kere açıp okusalar. Fikirlerine uymayan bir şey olduğu zaman direkt olarak düşman oluyorsunuz, kafir oluyorsunuz.

Ayrıca çok genel ayetleri ele alıp "insan vücuduna zararlı şeyler, çevreye zararlı şeyler haramdır" başlığı altında her şeye haram diyebiliyorsak yarın bir gün çıkıp benzine de "haram" denildiğinde ne diyeceksiniz? Bu kadar genel ayetleri alıp istediğiniz yerde kullanabiliyorsanız o zaman benzin de haram oluyor. Sonuçta çevreye zararlı bir şey değil mi? :) İslam'ı kafanıza göre yorumlamayın, kılavuza bakın.

Ben açıklama yapmasın demiyorum ki. Yapsın ama nedense hep hükümetin işine geldiği zaman yapıp dikkat dağıtıyor. Diyanet, siyasal bir yapı olmaktan kendini çekmesi lazım diyeceğim de başındaki adam siyasetten zaten. Benim sigaranın haram olmasıyla bir sorunum yok. Benim diyanetin hükümete çalışması tarafında sorunum var. Diyanet, siyasal bir yapı değildir. Hükümete bağlı değildir, devlete bağlıdır. İşte öyle işleyecekler, işlemeyip hükümete çalışırlarsa eleştirme hakkına sahip olurum.

Yahu siyasal bir yapı değil zaten. Sen zamlar geldiği anda konuştuğu için öyle diyorsun. Ne desin, bu aralar çok zam geldi sigara hakkında konuşmayayım mı desin?
@201189 Bir de benim anlamadığım bir Müslümanın, başka bir Müslümana düşman gibi davranması yasak değil miydi ya? İnsanlar keşke inandıkları dinin kitabını bir kere açıp okusalar. Fikirlerine uymayan bir şey olduğu zaman direkt olarak düşman oluyorsunuz, kafir oluyorsunuz.

Ayrıca çok genel ayetleri ele alıp "insan vücuduna zararlı şeyler, çevreye zararlı şeyler haramdır" başlığı altında her şeye haram diyebiliyorsak yarın bir gün çıkıp benzine de "haram" denildiğinde ne diyeceksiniz? Bu kadar genel ayetleri alıp istediğiniz yerde kullanabiliyorsanız o zaman benzin de haram oluyor. Sonuçta çevreye zararlı bir şey değil mi? :) İslam'ı kafanıza göre yorumlamayın, kılavuza bakın.

Benzini almazsan olmaz, yoksa araba gitmeyecek. Sigara içmeyince senin aleyhine bir şey olmuyor. Üstelik para israfı. Benzin alırken israf yapıyor musun? Fetvayı bilgili insanlar verir. Kimse kafasına göre yorumlayamaz, yorumlamadı da.

"Faiz ve vergi helal ama" diyen arkadaşlar whataboutism safsatası yaptıklarının farkında değiller herhalde. Ne zaman doğruya doğru, yanlışa yanlış diyen bir millet olacağız?

Whataboutism: Whataboutery olarak da bilinen Whataboutism, karşı argümanları doğrudan çürütmeden, rakibini ikiyüzlülükle suçlayarak gözden düşürmeye çalışan tu quoque safsatasının bir çeşididir.

Yahu siyasal bir yapı değil zaten. Sen zamlar geldiği anda konuştuğu için öyle diyorsun. Ne desin, bu aralar çok zam geldi sigara hakkında konuşmayayım mı desin?
Sadece sigara konusunda mı konuştular siyasi olarak? :D Açılışlarda var, sel oluyor gidip cübbeyle bölgeye CB'nin yanında geziyor. Siyasal konuşmalar yapıyor. Din ve devlet işleri ayrı olması gereken yerde birleşmeye başlıyor. Hala neden acaba bahsettiğim diğer konulara yorum yapamadığını çok merak ediyorum? Tahmin etmesi çok zor değil ama umarım düşündüğüm şey değildir.
Benzini almazsan olmaz, yoksa araba gitmeyecek. Sigara içmeyince senin aleyhine bir şey olmuyor. Üstelik para israfı. Benzin alırken israf yapıyor musun? Fetvayı bilgili insanlar verir. Kimse kafasına göre yorumlayamaz, yorumlamadı da.
Sigara içen insanlar da keyfinden içmiyordur herhalde değil mi? Bu yorumun şeye benziyor. "Sucuk pahalı" diyen birisine "yeme o zaman" demek gibi bir şey. Sigara içmediği zamanlar stres, öfke yaşayan dolu insan oluyor. Sigara içmenin doğru olduğu şeyin doğru bir şey olduğunu söylediğim yok ama bahsettiğiniz ayetlere göre değerlendiriyorsak benzin de aynı kapsama giriyor. Özel bir açıklaması yok.

Sadece sigara konusunda mı konuştular siyasi olarak? :D Açılışlarda var, sel oluyor gidip cübbeyle bölgeye CB'nin yanında geziyor. Siyasal konuşmalar yapıyor. Din ve devlet işleri ayrı olması gereken yerde birleşmeye başlıyor. Hala neden acaba bahsettiğim diğer konulara yorum yapamadığını çok merak ediyorum? Tahmin etmesi çok zor değil ama umarım düşündüğüm şey değildir.

Sigara içen insanlar da keyfinden içmiyordur herhalde değil mi? Bu yorumun şeye benziyor. "Sucuk pahalı" diyen birisine "yeme o zaman" demek gibi bir şey. Sigara içmediği zamanlar stres, öfke yaşayan dolu insan oluyor. Sigara içmenin doğru olduğu şeyin doğru bir şey olduğunu söylediğim yok ama bahsettiğiniz ayetlere göre değerlendiriyorsak benzin de aynı kapsama giriyor. Özel bir açıklaması yok.

Ben Ali Erbas'a söylerim bundan sonra gezmeye giderken cübbe yerine eşofman giyer. Aranızdaki buzları eritirsiniz. 😅 Ayet değerlendirmesine gelince de onu alimler yapsın. Benim söz söyleyebileceğim bir alan değil.

Ben Ali Erbas'a söylerim bundan sonra gezmeye giderken cübbe yerine eşofman giyer. Aranızdaki buzları eritirsiniz. 😅
Forumda neden tartışma yapamayıp insanlar tarafından önyargıyla yaklaşılıyorsun sana söyleyeyim.

Karşındakinin yazdığı önce şey içinden basit cevap verip sıyrılabileceğin şeyleri seçiyor ve cevaplayıp konuyu değiştiriyorsun. :) Ben sana önyargıyla yaklaşmayıp tartışmaya çalışıyorum, bana da aynısını yapıyorsun. Benim için sorun değil, herkesle tartışırım. Fakat karşımdakinin de benim gibi haklıya haklı, haksıza haksız demesini beklerim. Bu güne kadar haksız çıktığım yerde de karşımdakine "doğru söylüyorsun" demişliğim çoktur. Bu konuda da diyeceğim şeyler olur belki diyeceğim de bu şekilde tartışırsan zor.

Sigaranın haram veya helal olması konusunda yorum yapacak kadar İslam bilgim olmadığını kabul ederim. Diyanetin dediği şeyi düzgün şekilde açıklamasına ve örnekler vermesine katılırım. Burada mevzu o değil, mevzu diyanetin işine geldiği zaman bu işlere girişmesi. Fakat diyanet her ne zaman ki gidip siyaset yaparsa o zaman tepki koyarım ortaya. Din ve devlet işleri birbirine karışamaz, TR laik bir ülkedir.

Sorulardan kaçmayıp cevaplandırır, haksız olduğun yerde "haksızım" dersen çok daha iyi tartışma olur. Bir şeyi sadece din ile ilgili diye ölümüne savunmanın bir anlamı yok.

9 Şubat itibariyle Diyanet İşleri Bakanlığı sigarayı haram kabul etti.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Burada bir yanlışı da düzeltmek isterim. Diyanet 9 Şubatla beraber haram kabul etmedi sigarayı. Diyanet zamlar gelince konuşuyor diyen arkadaşlara da bir kaç açıklamasını paylaşmak istiyorum.

1644510892997.png

Ara ara çıkar bununla alakalı açıklama yapar. Sigaranın haramlığı yeni söylenmiş bir şey değil, 2 sene oldu.
Forumda neden tartışma yapamayıp insanlar tarafından önyargıyla yaklaşılıyorsun sana söyleyeyim.

Karşındakinin yazdığı önce şey içinden basit cevap verip sıyrılabileceğin şeyleri seçiyor ve cevaplayıp konuyu değiştiriyorsun. :) Ben sana önyargıyla yaklaşmayıp tartışmaya çalışıyorum, bana da aynısını yapıyorsun. Benim için sorun değil, herkesle tartışırım. Fakat karşımdakinin de benim gibi haklıya haklı, haksıza haksız demesini beklerim. Bu güne kadar haksız çıktığım yerde de karşımdakine "doğru söylüyorsun" demişliğim çoktur. Bu konuda da diyeceğim şeyler olur belki diyeceğim de bu şekilde tartışırsan zor.

Sigaranın haram veya helal olması konusunda yorum yapacak kadar İslam bilgim olmadığını kabul ederim. Diyanetin dediği şeyi düzgün şekilde açıklamasına ve örnekler vermesine katılırım. Burada mevzu o değil, mevzu diyanetin işine geldiği zaman bu işlere girişmesi. Fakat diyanet her ne zaman ki gidip siyaset yaparsa o zaman tepki koyarım ortaya. Din ve devlet işleri birbirine karışamaz, TR laik bir ülkedir.

Sorulardan kaçmayıp cevaplandırır, haksız olduğun yerde "haksızım" dersen çok daha iyi tartışma olur. Bir şeyi sadece din ile ilgili diye ölümüne savunmanın bir anlamı yok.

Cümlelerinizde cevap verebilecegim bir sey olmadığı için cevaplamadım. Yanlış anlamayın. Sorulardan kaçtığım da yok. Sigara içmeyince stresleniyor demişsiniz. O zaman Yeşil Ay'ın bunlarla ilgili destekleri var. Onlara katılacaklar. Sigara icmeyince öfkeleniyorsa yine icerse yine problem. Ek olarak diyanetin işine geldiği zaman girişiyor diyorsunuz. Yukarıda gazete haberleri attım. Adam 2 senedir sürekli tekrarlıyor bunu.

Cümlelerinizde cevap verebilecegim bir sey olmadığı için cevaplamadım. Yanlış anlamayın. Sorulardan kaçtığım da yok. Sigara içmeyince stresleniyor demişsiniz. O zaman Yeşil Ay'ın bunlarla ilgili destekleri var. Onlara katılacaklar. Sigara icmeyince öfkeleniyorsa yine icerse yine problem. Ek olarak diyanetin işine geldiği zaman girişiyor diyorsunuz da. Yukarıda gazete haberleri attım. Adam 2 senedir sürekli tekrarlıyor bunu.
Attığın haberlerin içeriğine bakarsan orada da diyanetin siyasete karıştığına dair iddiaların bulunduğunu görebilirsin. :)

Benim diyanetle bir sorunum yok. Fakat bu ülke laik bir ülke, Müslüman bir ülke değiliz. Siyasette olan şeylere diyanetin karışması saçma bir şey. Diyanet açıklama yapsın, fetva versin ama gidip olayların üstüne yapması sence mantıklı mı? Din ve devlet işlerinin ayrı ilerlemesi gerekirken tek adam rejiminde bu tam tersine ilerliyor şu anda.

Desene bakanlarımız sigarayı bıraktı, güncelledik diye.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı