Dizel araçlarda neden yasaklar var?

Benzinli araçlar da sıfır atık değil nihayetinde. Madem amaç çevrecilik kökten elektrikliye geçelim 0 emisyon mis gibi.
Arabanın kendi emisyonu olmasa da o araba üretilirken ve sonrasında arabayı şarj ederken kullandığın elektriği nasıl elde ettiğin de genel emisyonu belirliyor. Dünya'da 1 milyarın üzerinde şahsi ve yaklaşık 400 milyon ticari araç var, sen bunları bir anda ortadan kaldırıp değiştiremiyorsun. Şu anda yılda 90-100 milyon arası araç üretimi yapılıyor, bunların hepsini elektrikliye çevirsen bile bütün arabaların değişim süresi 15-20 yıl arasını buluyor.

İşin bir de şarj istasyonları ve ihtiyaç duyulacak elektrik miktarını karşılama meselesi var. Şu anda hiçbir ülke her gün şarja takılacak milyonlarca arabanın yükünü kaldırabilecek durumda değil. Şu anda kullanılandan çok daha fazla miktardaki enerjiyi üretebilecek hale gelinmesi lazım, bunların dağıtımını sağlayacak altyapının yapılması lazım. Kısacası iş sadece arabaların elektrikliye dönmesiyle bitmiyor, Dünya çapında ek trilyonlarca dolarlık yeni enerji şebekesi masrafın da oluyor. Bunun da inşası yıllar sürer.
 
Son düzenleme:
Dizel araçlar çok yüksek emisyonlara sahip. Yakıtın yapısı gereği çok fazla kurum(toz veya kül) ve atık gaz(Karbondioksit vb.) oluşturuyor. Egzoz üstüne birçok filtre, katalizör ve DPF konulmasına rağmen yeni emisyon standartlarını karşılayamıyor. Yeni araçlarda bu kadar filtreye rağmen emisyonların azalması için Adblue sıvısı gerektiriyor. İlk başta tırlarda ortaya çıksa da şimdi birçok yeni araçta Adblue sıvısı(Üre ve su karışımı, benzin istasyonlarında rahatlıkla bulunabiliyor) isteniyor. Bu sıvı egzoza püskürtülerek emisyonları azaltıyor. Adblue benzin gibi yeniden doldurulması gerekiyor, boşalırsa tamamen araba kendini kilitliyor araç. Bunlara rağmen çok zorluyor. Benzinde ise bu kadar şeye ihtiyaç duyulmuyor.
Dizel araçların katalizör, DPF vb. bakımları da çok pahalı oluyor. Ama çok daha fazla tork ürettiği için benzinli araçlara göre daha çabuk vites geçebiliyorlar. Örneğin bizim eski 1.6 Cruze bir yokuşta 3. viteste 4K RPM'leri görürken şimdiki aracımız 2011 Peugeot 3008 1.6 HDI 4. veya 5. vites 2K RPM civarında rahatlıkla çıkabiliyor. Bu da dizel araçların benzinlilere göre daha az yakmasını sağlıyor. Dizel araçların tercih edilmesinin önemli bir nedeni de bu.
 
Arabanın kendi emisyonu olmasa da o araba üretilirken ve sonrasında arabayı şarj ederken kullandığın elektriği nasıl elde ettiğin de genel emisyonu belirliyor. Dünya'da 1 milyarın üzerinde şahsi ve yaklaşık 400 milyon ticari araç var, sen bunları bir anda ortadan kaldırıp değiştiremiyorsun. Şu anda yılda 90-100 milyon arası araç üretimi yapılıyor, bunların hepsini elektrikliye çevirsen bile bütün arabaların değişim süresi 15-20 yıl arasını buluyor.

İşin bir de şarj istasyonları ve ihtiyaç duyulacak elektrik miktarını karşılama meselesi var. Şu anda hiçbir ülke her gün şarja takılacak yüz milyonlarca arabanın yükünü kaldırabilecek durumda değil. Şu anda kullanılandan çok daha fazla miktardaki enerjiyi üretebilecek hale gelinmesi lazım, bunların dağıtımını sağlayacak altyapının yapılması lazım. Kısacası iş sadece arabaların elektrikliye dönmesiyle bitmiyor, Dünya çapında ek trilyonlarca dolarlık yeni enerji şebekesi masrafın da oluyor. Bunun da inşası yıllar sürer.
Yılda 90 - 100 milyon araç üretimi mi? Bu bilginin kaynağı nedir? Cok abartılı bir rakam. Ayrıca her ülkede yüz milyonlarca araç. Bu da abartılı.
 
Yılda 90 - 100 milyon araç üretimi mi? Bu bilginin kaynağı nedir?
Sadece Toyota ve Volkswagen'in üretimi toplamda 20 milyonun üzerinde. :D 2019'un ardından pandemi ve çip krizi nedeniyle üretim düşüyor. 2018 yılında 97 milyon civarı. Mercedes/BMW/Audi gibi premium markaların bile her birinin yıllık üretimleri 2 milyon civarında hatta ikisi bunu da geçiyor.

Screenshot_3.png


Ayrıca her ülkede yüz milyonlarca araç. Bu da abartılı.
İfade hatası olmuş orada, milyonlarca olarak düzelttim.

Yıllara göre en fazla araba üretilen 4 ülke bunlar, tabii bu ülkelerin markalarının yurt dışı tesislerdeki üretimleri burada görünmüyor. Ülke içi tesislerin üretim sayısı bunlar. Yukarıdaki toplam istatistiğe yakın sayılar. Yine 90 milyonun üzerinde hatta 100'e yakın yıllar var 2015 yılından beri.

Screenshot_1.png
 
Son düzenleme:
Avrupa bile şu an %100 dizeli yasaklıyoruz, kullanmiyoruz diyemiyor. Bazı şehirlerde yasaklar getirilse de komple bir yasaklama için kendilerine 10 yıl süre verdiler. Büyük ihtimalle 10 yıl içinde elektrik şarj istasyonları ve elektrik üretim kapasitesini arttırmak için büyük yatirimlar gelecektir. Üreticiler de 10 yılda yeterli ARGE yapar elektrikli otomobiller için.


Üreticilerin buyuk bir kismi binek araçlarda benzin + hibrite geçti zaten. Çevreye, insana, sağlığa değer veren Avrupa ülkelerinde geçiş sureci boyle. Onlar en kotu dizel araçlarından vazgeçip yeni bir otomobile geçecek kadar alım gücüne sahip de sen ne yapacaksın?

Toplu taşıma ve ticaride büyük oranda dizel kullanilan, yakıt fiyatları sebebiyle de binek araçlarda dahi kucumsenmeyecek seviyede dizel kullanan bir ülke olarak öyle 10 yilda geçiş yapamayacaksin ve en az 30 yıl o zararlı gazlari yaşadığın şehirde yiyeceksin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı