Selam arkadaşlar, masaüstü bilgisayarlarda ekran kartına Overclock (Hız aşırtma) rehberinden sonra dizüstü bilgisayarlarda da aynı rehberi yapayım dedim çünkü soranlar oluyor onu da Diğer rehberin tasarım olarak ona benzer ve anlaşılır yazacağım yine fakat bu sefer test programımız farklı Bu rehberi kendi kartlarınızda uygulamadan önce sıcaklıkları kontrol edin. Ben güvenli limitler içerisinde rehberimi hazırlıyorum, sizin başınıza gelebilecek sonuçlardan ben sorumlu değilim, onu belirteyim. Sonuçta her GPU aynı değil ve farklı karakteristik özellikleri var. Şimdi hız aşırtmaya geçebiliriz
Yalnız şöyle de bir durum var arkadaşlar, dizüstü bilgisayar olduğundan hem işlemci hem de ekran kartı belirli bir sıcaklığı geçtikten sonra frekans kısıyor. Ben frekansları neredeyse 500MHz bile artırsam 65 derece geçildiği an frekans biraz düşüyor ve sıcaklığı sabit tutuyor. O yüzden test sonuçlarında gördüğünüz sıcaklıkların düşük olmasının sebebi bu.
Teste sokacağımız ekran kartı Lenovo Yoga 320 Model dizüstü bilgisayarın içindeki GeForce GT940MX. (i5 7200U - 12 GB RAM - 1TB HDD - 940MX) Bu testler bilgisayarın tam güçte çalışması için şarja takılı olarak yapılmıştır.
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/lenovo-geforce-940mx.b5423 kartın özelliklerine buradan bakabilirsiniz.
Gerekli Programlar
GPU-Z
İndirme linki TechPowerUp GPU-Z (v2.43.0) Download
MSI Afterburner
İndirme linki Afterburner
Superposition Benchmark
İndirme linki UNIGINE Benchmarks
İşlemlere Geçelim
1. MSI Afterburner ile GPU-Z programlarını açalım.
2. MSI Afterburner ile önce oluyorsa Core Clock azar azar artırılıp stres testine sokulmalı, ardından Memory Clock azar azar artırılıp stres testine sokulmalı. (Bendeki GT940MX, MSI Afterburner ile hız aşırtma yapılmak istendiğinde Memory Clock kısmına daha esnek davranıyor. Yani Core Clock kısmı performansa neredeyse etki etmiyor, çünkü maksimum +30 ekleyebiliyorum; azaltınca zaten performans fark etmiyor, artırınca da renkler karışıyor. O yüzden hız aşırtmayı sadece Memory Clock üzerine uygulayacağım.)
Resimde de görüldüğü sadece Memory Clock kısmına +800 eklemiş görünüyorum fakat pratikte frekanslara +400MHz eklenmiş oluyor. Normalde +1300'e kadar sıkıntısız çıkıyor fakat ya test kapanıyor ya da ekrandaki renkler karışıyor direk, +800MHz daha stabil çalışıyor.
3. +100 olarak artırdığım değerler +800'e geldiğinde sıra geldi test etmeye... SuperPosition Benchmark yazılımını açıp hem DirectX hem de OpenGL testini yaptım. Önce stok değerleri paylaşayım;
Bu DirectX testinde stok değerlerin sonucu.
Bu da DirectX testinde hız aşırtılmış değerlerin sonucu.
Bu da OpenGL testinde stok değerlerin sonucu.
Bu test de OpenGL testinin hız aşırtılmış değerlerinin sonucu.
4. Gelen değerler gayet iyi görünüyor, stabil olarak çıkabildiğimiz son değerler zaten bunlar. Sıcaklıklar da gayet yerinde, frekans düşüşü sıcaklık için olumlu etki yapmış görünüyor.
Bu da GPU-Z'nin stok değerleri gösterdiği hali.
Bu da GPU-Z'nin hız aşırtıldıktan sonraki görünümü. Biz belleklere hız aşırtma yaptığımız için daha çok "Bandwitch" değeri artmış görünüyor. Fark ettiyseniz bellek frekanslarının sadece 400MHz arttığını göreceksiniz.
Ekstra Olarak
Normalde oyun testi de yapmak isterdim fakat Alien: Isolation dışında bilgisayarda ağır denebilecek oyun yok Soran olursa da Alien: Isolation'daki değerleri de söyleyebilirim. Dizüstü bilgisayarlara OC yapmak aslında pek mantıklı değil çünkü ısındıkları zaman otomatik olarak frekans düşürüyorlar ve hız aşırtmanın bir mantığı kalmıyor. Sentetik testlerde de bu yüzden sıcaklık sabit kaldı ve FPS'ler pek fark etmedi. Önce yüksek başlıyor sonra ısındıkça frekans düşüşünün de etkisiyle eski haline geri dönüyor FPS. Yani sadece kartın sınırlarını ölçmek amaçlı yaptığım bir test oldu bu, ki genelde de bütün frekansları en düşüğe çekip öyle oyun oynarım. Hem ısıdan hem de pilden kazanıyorum böyle yapınca.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere diyelim
Yalnız şöyle de bir durum var arkadaşlar, dizüstü bilgisayar olduğundan hem işlemci hem de ekran kartı belirli bir sıcaklığı geçtikten sonra frekans kısıyor. Ben frekansları neredeyse 500MHz bile artırsam 65 derece geçildiği an frekans biraz düşüyor ve sıcaklığı sabit tutuyor. O yüzden test sonuçlarında gördüğünüz sıcaklıkların düşük olmasının sebebi bu.
Teste sokacağımız ekran kartı Lenovo Yoga 320 Model dizüstü bilgisayarın içindeki GeForce GT940MX. (i5 7200U - 12 GB RAM - 1TB HDD - 940MX) Bu testler bilgisayarın tam güçte çalışması için şarja takılı olarak yapılmıştır.
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/lenovo-geforce-940mx.b5423 kartın özelliklerine buradan bakabilirsiniz.
Gerekli Programlar
GPU-Z
İndirme linki TechPowerUp GPU-Z (v2.43.0) Download
MSI Afterburner
İndirme linki Afterburner
Superposition Benchmark
İndirme linki UNIGINE Benchmarks
İşlemlere Geçelim
1. MSI Afterburner ile GPU-Z programlarını açalım.
2. MSI Afterburner ile önce oluyorsa Core Clock azar azar artırılıp stres testine sokulmalı, ardından Memory Clock azar azar artırılıp stres testine sokulmalı. (Bendeki GT940MX, MSI Afterburner ile hız aşırtma yapılmak istendiğinde Memory Clock kısmına daha esnek davranıyor. Yani Core Clock kısmı performansa neredeyse etki etmiyor, çünkü maksimum +30 ekleyebiliyorum; azaltınca zaten performans fark etmiyor, artırınca da renkler karışıyor. O yüzden hız aşırtmayı sadece Memory Clock üzerine uygulayacağım.)
Resimde de görüldüğü sadece Memory Clock kısmına +800 eklemiş görünüyorum fakat pratikte frekanslara +400MHz eklenmiş oluyor. Normalde +1300'e kadar sıkıntısız çıkıyor fakat ya test kapanıyor ya da ekrandaki renkler karışıyor direk, +800MHz daha stabil çalışıyor.
3. +100 olarak artırdığım değerler +800'e geldiğinde sıra geldi test etmeye... SuperPosition Benchmark yazılımını açıp hem DirectX hem de OpenGL testini yaptım. Önce stok değerleri paylaşayım;
Bu DirectX testinde stok değerlerin sonucu.
Bu da DirectX testinde hız aşırtılmış değerlerin sonucu.
Bu da OpenGL testinde stok değerlerin sonucu.
Bu test de OpenGL testinin hız aşırtılmış değerlerinin sonucu.
4. Gelen değerler gayet iyi görünüyor, stabil olarak çıkabildiğimiz son değerler zaten bunlar. Sıcaklıklar da gayet yerinde, frekans düşüşü sıcaklık için olumlu etki yapmış görünüyor.
Bu da GPU-Z'nin stok değerleri gösterdiği hali.
Bu da GPU-Z'nin hız aşırtıldıktan sonraki görünümü. Biz belleklere hız aşırtma yaptığımız için daha çok "Bandwitch" değeri artmış görünüyor. Fark ettiyseniz bellek frekanslarının sadece 400MHz arttığını göreceksiniz.
Ekstra Olarak
Normalde oyun testi de yapmak isterdim fakat Alien: Isolation dışında bilgisayarda ağır denebilecek oyun yok
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere diyelim
Son düzenleyen: Moderatör: