Merhaba öncelikle. 16 yaşındayım. Evimin yakınında bir dövüş kulübü buldum, yazılacağım, yarın deneme idmanına gideceğim. Aklıma çok soru takıldı, cevaplarsanız sevinirim.
1- utancımı nasıl yenebilirim?
2- dövüş sporunu becerebilir miyim?
3- yumruklarımın sertliği gelişir mi?
4- fiziğim kötü, göbeğim var, nasıl ayarlayacağım?
5- sıfırdan öğrenmek mümkün mü?
6- lisansım çıkar mı, turnuvaya katılabilir miyim?
7- gelişmek kaç ay sürer?
Cevaplarsanız çok sevinirim, iyi geceler dilerim.
Tek tek cevap vermek gerekirse;
1- Utancını yenmek için kendin bir yol izlemelisin ama bana kalırsa yapacağın spora, dövüşe odaklan. Kendini verdiğinde utanmaya bile vakit ayıramayacağını fark edeceksin.
2- Düzenli bir programla ilerlersen ve idmanlarını verimli geçirirsen becerememen için bir sebep yok. Şu an piyasada adı olan herkes de bir zamanlar senin gibiydi. Bunu bile kendine bir motivasyon kaynağı belirleyebilirsin.
3- Sen o spora, dövüşe gittiğin müddet ellerin, beraberinde karma bir dövüş sanatıysa ayakların hatta bütün vücudun gelişecek. Gün geçtikçe sende gelişmeleri fark edeceksin.
4- Göbeğinin, kilonun olması çok önemli bir nokta değil bence tabii ki bu yaptığın dala da bağlı. Ama ben çevremde karma dövüş sporları ile ilgilenen birçok kilolu kişinin il veya ilçe çapında dereceler yaptığını gördüm. Kendini sıkarsan ve kilo verebilirsen ama daha iyi olur tabii. Yediklerine, içtiklerine dikkat etmeye başlayabilirsen zaten vücut artık hareket etmeye başlayacak. Kilo vermen kaçınılmaz olur.
5- Herkes sıfırdan öğreniyor sende öğrenebilirsin. Hiçbir şey bilmediğini düşünüp motivasyonunu kaybetme. Yavaş yavaş öğreneceksin.
6- Hızlı bir şekilde ilerlersen hocaların seni zaten fark edecektir. Hızlı bile olmasa azimli ve hırslı olursan bu yine fark edilmene yetecektir. Kendini yeterince geliştirdiğin zaman lisans çıkarmak, yarışmalara çıkmak zaten kolay iş diyebiliriz.
7- Gelişme zamanı herkes için değişebilir. En doğru teknikle azimli ve verimli bir şekilde çalışırsan en erken şekilde gelişmeni göreceksindir.