Dolar 9.45, Euro 11 TL

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dolar 10 lira olduğu zaman ve 10 lira altına düşmeyeceği artık kabullendiği zaman paradan sıfır atarlar. "Doları 1 lira yaptık Ameriga ağlıyor eĞ" diye şeyler söylerek millete oradan buradan şeyler fırlatacaklar. Buraya yazıyorum.
 
Güncelleme olarak dolar şu andan itibaren 9.49 oldu.
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_2021-10-21-21-24-11-518_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2021-10-21-21-24-11-518_com.android.chrome.jpg
    48,9 KB · Görüntüleme: 25
Finansal okur yazarlık önemli, bunun yapılmasının başlıca nedeni ihracat yapanların gelirlerini TL/Dolar cinsinden yükseltmek, yüksek gelir yüksek likidite yani yüksek borçlanmanın önünü açar, bu da bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde önemli hatta zorunlu bir şeydir. İhracatın en yoğun olduğu çeyrekte Türkiye şu an, keyfi yapılan bir şey değil. Mesele faizlerle alakalı değil, sürdürülebilir ekonomi yaratılmadığı sürece ki bunun için herhangi bir adım atıldığını görmek de zor işte bu yüzden böyle indirimler enflasyonun da zirve yaptığı bir ülkede dövizlere ciddi derecede yansıyor. Enflasyon bu denli yüksek olmasa faizlere bağlı döviz kurlarındaki oynama kimsenin dikkatini çekmeyecekti. Enflasyon bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için vazgeçilemez bir politikadır, enflasyon olmadan bir ülkede gelişme ve büyüme olmaz, önemli olan şey makul seviyelerde tutulması ve süreklilik sağlanması, tüketici tüketebilmeli bu tüketime bağlı olarak üretici kar marjını ve maliyetini düşürüp hem içe hem de dış tarafa ticaretini yayarak ekonomik büyüme sağlamalı. Bunun da esas yolu borçlanmadır bu yüzden ara sıra Merkez Bankaları böyle faiz indirimleri veyahut başka kalemler kullanarak üreticinin dış satımdan elde ettiği geliri maksimuma çıkartmaya çalışır, bu son bir aydaki gelişmelerin temel sebebi budur. Enflasyon ise maalesef son 4.5 yıldır bir problem ve giderek kartopu etkisi yaratıyor.

Türkiye'nin ihraç ürünleri, yabancı hammadde ve ithal ara mamüllere bağlı olduğu için, dövizdeki yükseliş ihracat sektörünün tümünü memnun etmiyor. Hammadde ve işçilik ücreti dolar bazında düştüğü için sadece tekstil gibi sektörler döviz artışından memnun. İhracatçıların önemli bir kısmı hammaddeyi dışarıdan alıp, yüksek enerji fiyatlarıyla üretim yapıyor. Dolar yükseldikçe üretim maliyetleri etkileniyor.
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_2021-10-21-21-46-52-652_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg
    Screenshot_2021-10-21-21-46-52-652_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg
    49,1 KB · Görüntüleme: 21
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı