Dolar yükseliyor ama satanlar kar ediyor mu gerçekte?

İşte zarardan kar etmek deniliyor bu duruma. İnsanlar kar etmiyor evet ama zarar da etmiyor. Doların komple alınmaması vs bir çözüm değil doğru düzgün bir ekonomik yönetim olmadığı için insanlar haliyle kendi parasına güvenmiyor. Bir ülkenin parasının değerini belirleyen şey ülkenin gücüdür. Basılan paranın değerini o güç belirler. O güç de tek kişinin elinde olduğu için asla stabil değil. O yüzden insanlar parasını daha değerini koruyan dövizlere aktarıyor
 
Dolar veya altın alarak sadece paramızın değerini koruyabiliriz, bu ülkede dolardan veya altından kar etmek mümkün değil. O yüzden 8'e alıp 10'a satmak yerine önemli olan o parayı elde tutmak.
 
Sanayide tecrübem var biraz. Adam 2 yıl önceki işçiliği 50 TL yapıyordu. Ancak bu sene geldi hala 50 TL alıyor işçilik olarak. %35 civarı böyle alıyor.
 
Millet doları alıyor 8 liradan, dolar 10 lira oluyor, satıyor. Diyor ki ''Aaaa 2 lira kar ettim off iyi para''
E iyi de, Dolar 8 lira iken 5 liraya alacağın ürün, dolar 10 lira olunca 7 lira oluyor. Hani kar? Bir süredir bunu düşünüyorum, hiç bir şekilde kar edemiyoruz ki. 2 lira kazandım sanıyorsun ama her şeye de 2 lira zam geliyor, değişen hiç bir şey olmuyor. İnsanlar neden seviniyor doları sattım da kar ettim diye?
Eline geçen para arttigi icin kâr ettim olarka bakiyor. 5 verip 7 almak kazanc sayiliyor ama aslinda oyle degil. Dolar artarken dolara yatirmis oldugun para da artiyor dogal olarak ama dediginiz gibi urunlerin de fiyati artiyor. Aslinda hicbir sey degismiyor kâr etmis olunmuyor. Muhasebe hocamiz yakin bir tarihte boyle bir olay ornek vererek "kâr etmis olunmuyor, sadece eldeki paranin degeri korunmus oluyor" seklinde ozetlemisti. Degisen bir sey yok aslinda
 
Şuanda dolar satan kitle; 1-Dolarla borcu olan kurumsa firmalar 2-İthalat yapan orta ve büyük ölçekli şirketler. Yerleşiklerden (Yani biz) çok fazla satan yok. Biz daha çok, "Ekonomist Reisimizin" sayesinde TL'de kalmak istemiyoruz. Cebinde TL olan kaçıyor.

Daha durun, asgari ücret bir belirlensin, TL faizleri daha da düşsün, hükümet karşılıksız para basmaya devam etsin görün o zaman siz doları. Daha gidecek çok yolu var.
 
Artışlardan değil de, daha çok dalgalardan ve paritelerden faydalananlar asıl karı elde ediyor. Yani 5'den aldı 10 oldu sattı, sonra geri çekilmede 9' dan geri aldı 11 de sattı gibisinden.
 
Kar falan etmiyor mesela bilgisayar alacaksın para biriktiriyorsun diyelim elinde 500 TL paran var dolara yatırdın dolar artınca paran 550 TL oluyor bilgisayarın fiyatı aynı mı oluyor hayır. Sadece aradaki farkı korumuş oluyorsun.
 

Geri
Yukarı