Doları kim yükseltip kim düşürebiliyor?

Soruyu düzeltmek lazım: Türk Lirası'nın değerini kim düşürüyor? Bu düşüşü tersine çevirebilir miyiz?

Buna cevabım "evet" olacaktır. Ancak bu duruma sebep olan kişileri geride bırakarak bir çıkış yolu sağlayabiliriz.
 
Dolar dünya çapında değer kaybediyor Amerikada enflasyon çok yüksek. Bizim paramız değer kaybettiği için bütün para birimlerinin değeri bizim ülkemizde artıyor.
 
Küçükken hep merak etmişimdir. Doları baz alırsak Amerika'nın resmi parası. Bu fiyatı Amerika mı belirliyor yoksa Türkiye mi bir türlü çözemedim.

Döviz 2012-2013 yılından beri sürekli artışta. Yani TL uzun yıllardır sürekli olarak değer kaybediyor. Aradan kaç yıl geçmiş. Hala bu soruyu soruyorsunuz. Milyon tane yerde açıklamaları yapıldı. Bunca zaman komada mı yaşıyordunuz? Neden hiçbir şeyden haberiniz yok? İnsan bu soruyu sormaya gerçekten çekinir artık. Yine de kişisel olarak algılamayın. Ülkenin en az %50'sinin durumu sizinle tamamen aynı. Her şey alenen yaşanmasına rağmen çoğu kişinin resmen hiçbir şeyden haberi yok. Çoğu insan her nasıl oluyorsa şuursuzca hareket ediyor. Gerçekten hayret edilecek bir şey bizim ülkenin içinde olduğu bu durum.
 
Arz talep belirler X ülkesi düşünün bu ülke 70 muz ihraç ediyor ve 100 muz ithal ediyor olsun ne oldu 30 muz açık verdik açığı kapatmazsak ülkede muz azalacağı için değerli olur.
 
Temelde bankaların döviz alım satımlarında piyasaya göre belirlediği oranlara göre değişiyor. Piyasayı da ülkenin durumu belirler.
 
1 Türk lirası 1 dolara nasıl eşit olur:
1) nüfus 60 milyon civarına düşerse.
2) Türk olmayan hiç kimseye vatandaşlık verilmezse.
3) hiçbir politikacıya devletten maaş verilmez, koruma, araç, ve ev tahsis edilmezse.
4) liyakatsizlik ve cahillik biterse.
5) ana sanayide lider firmalar oluşturursa.
6) üretim artıp insana değer verilirse.
7) denetleme üst düzey olursa.
8) boş memurluklar sonlandırılırsa.
9) vakıf ve dernekçilik sonlandırılırsa.
10) gösteriş sona erip israftan vazgeçilirse.
Daha sayılacak çok şey var Türk lirasının dolar karşısında değer kazanmasını istiyorsan bunlar sadece başlangıç.
 
Doları böyle serbest piyasanın serbestliğini kısıtlayacak hamle yapan devlet görevlileri yükseltir. Ülke ne kadar sıkı bir denetim altında olursa serbest piyasadaki yatırımcı o ülkede kendisinin de kısıtlanacağını bilip çıkar. Kimse senin paranla iş yapmaz olur ve paran değer kaybeder. Ondan sonra tamamen duygusal karar alıp "İslamda faiz yoktur" diyip faizle oynarsanız. Stagflasyona merhaba dersiniz. Sonrasını zaten birlikte göreceğiz.
 
Peki bu yönetim sistemi baştan sona değişirse düzelme ihtimali var mı?

Yeni gelecek yönetim bunları yapacak ki düzlüğe çıkabilelim:
1-) Yatırımcının güvenini kazanacak.
2-) Üretim konusunda daha çok çalışma yapacak.
3-) Merkez bankasının başında uzman biri olacak.
4-) Merkez bankası bağımsız olacak.
 
Dış mihraklar.

f15f3f027cf6dd0.jpg
1635108585382.png
 
Bir şeyin fiyatını arz ve talep belirler. Bir şey ne kadar fazla ise o kadar değersizleşir. Bizim durumumuzda doların miktarı genel olarak sabit, o yüzden talep üzerinden gidelim. Türkiye gerek dengesiz siyasi yapısı, üretmeyen bir ülke olması, kasasındaki paranın az olması, sürekli borçlanması, din gibi nedenlerden oluşan gruplaşma ve ırkların birbirine düşman olması gibi birçok sebep yüzünden Türkiye Devleti dolayısıyla da Türk Lirası'na olan talep azalıyor. Hiçbir yatırımcı, hiçbir patron, hiçbir girişimci bu kadar karışıklığın olduğu bir yerde iş yapmak istemez. O yüzden hiçbir yatırım olmuyor ve yeni alanlar kurulmuyor. Var olan önceden kurulmuş fabrikalar ve diğer tesisler ise bu karışıklık yüzünden iş yapamaz hale geliyor. Para sirkülasyonu azalıyor ve ekonomi dönmüyor. Bunların hepsinin birleşimi sonucu da Türk Lirası değer kaybediyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı