Dolmayan bölümlere girilebilir mi?

selimpk

Centipat
Daha fazla  
Üniversite taban puanlarına bakarken kendi şehrimdekilere bakayım dedim. Mühendislik bölümleri neden bu şekilde gösteriyor? Geçen sene elektrik elektronik mühendisliği ve gıda mühendisliği bölümlerinde boş kontenjan kalmış. Gıda mühendisliğine sadece 1 kişi girmiş. Yıllardır dolmuyormuş bu iki bölüm. Sınavdan sonra bu bölümleri tercih etsem kontenjan mevzusundan girebilir miyim sıralamam kurtarmaz.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2025-03-11-18-45-13-608_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-03-11-18-45-13-608_com.android.chrome.jpg
    117,6 KB · Görüntüleme: 38
  • Screenshot_2025-03-11-19-14-04-194_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-03-11-19-14-04-194_com.android.chrome.jpg
    68,2 KB · Görüntüleme: 35
  • Screenshot_2025-03-11-19-09-57-340_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-03-11-19-09-57-340_com.android.chrome.jpg
    68 KB · Görüntüleme: 34
Bazı bölümlerde sıralama şartı var. Mühendislik bölümlerinin çoğunda da en kötü ihtimalle 300k sıralama yapmanız istenir. 301k yaparsanız bırakın yerleşmeyi tercih listenize ekleyemezsiniz bile

Emin değilim ama küçük bir ihtimalle dikey geçiş yapacaklar için kontenjan ayırmış olabilirler. Ayrıca arkadaşın dediği gibi sıralama şartı var, tutmuyorsa girilemiyor.

Hocam 300K taban puan olduğu için ve bu tarz alt seviyede üniversitelerin birçok bölümleri 280-300k da alıyor bazı mühendislikleri ve insanlar kendi şehrine neresi yakınsa orayı yazıyor hepsi aynı olduğu için bana göre.

Bazı bölümlerde sıralama şartı var. Mühendislik bölümlerinin çoğunda da en kötü ihtimalle 300k sıralama yapmanız istenir. 301k yaparsanız bırakın yerleşmeyi tercih listenize ekleyemezsiniz bile.

Hocam dediğiniz gibiymiş şu an bakarken bir sitede okudum kontenjan boşluklarının sebebi 300k barajı imiş yoksa mantıken ek tercihlerde bu bölümlerde patlama olurdu.

Mühendislik barajı 300.000. Aşması çok kolay bir baraj. Gidip birkaç ay çalışsanız bile ilk 100.000’e giriyorsunuz zaten. Kontenjanı dolmayan yerler için gerekli şartları sağlarsanız direkt girebilirsiniz. Çoğunlukla da tek şartı baraj oluyor.
Sayısaldan 100.000'e 1 ay çalışarak girmeyi kolay mı buluyorsunuz?

Sayısaldan 100.000'e 1 ay çalışarak girmeyi kolay mı buluyorsunuz?
Bir ay değil, birkaç ay. Dört sene güzel bir lise eğitiminin üzerine 4-5 ay günde 4-6 saat ders çalışırsanız kolay. TYT kısmındaki fen, sosyal, matematik ve Türkçe soruları aşırı basit. AYT için fizik, kimya ve biyoloji yine basit. AYT’deki fizikte bile 4-5 tane sözel soru çıkıyor. Lisedeyken dersleri dinlediyseniz ufak bir tekrar yeterli oluyor. Matematikte integral, geometri ve türev için biraz pratik yapmanız gerekir ama o da halledilir. İlk 100.000’e girmek dolayısıyla zor değil. İlk 10.000’i hedefliyorsanız dört sene boyunca düzenli çalışmanız veya son sene günde 10 saate yakın çalışmanız gerekir.

Tabii ki lise eğitiminiz boyunca hiç ders dinlemediyseniz durum başka. TYT’ye 2020’de girerken bir tane bile Türkçe soru bankası bitirmemiştim, sadece derslerden aklımdan kalan konular ve normal okuma yeteneğim ile Türkçeden 40 doğru yapabilmiştim. Sosyali de katarsak sınavda hiç çalışmadan yapabileceğim 60’a yakın soru vardı. Matematik ve fen de zor değildi.

AYT de yine zorlayıcı değil. Meraktan 2024’ün fen sorularını çözdüm, 40 soruda 40 doğru yapabildim. Matematik kısmını çözmedim ama basit tarzda sorular var. Liseden yeni mezun hâlimle ne zorlukta olurdu tahmin edemem ama üniversite mezunu hâlimle cidden kolay geliyor.

@Tim bu konularda bilgiliyseniz özelden kunusabilir miyiz zamanınız varsa.

@Tim ya da direk burada konusalım sıralama olarak 200k girmem lazım şimdi.
TYT adına
1-Türkçe 20 -30 arası
2-mat - 0-10 arası.
3-sosyal 14-19
4 fen 10- 15 arası

AYT adına.
0-10 arası

Kalan sürede mim 200K girmem gerek bu mevcut durumda ne yapmam lazım.

Son düzenleme:
Türkçeye biraz çalışmanız gerekli. Matematikte geometriye çalışabilirsiniz. Hepsini doğru yaparsanız iki sınavda toplam 20 net getiriyor. AYT’de de fizik, kimya ve biyoloji için YouTube’dan ders dinleyip birkaç soru bankası bitirebilirsiniz. Bu derslere günde 3 saat ayırırsanız sınava kadar en kötü 35 net fen bölümünden gelir.

Matematik netiniz düşük olduğu için ona da odaklanmalısınız. Temel konuları, problemleri ve geometriyi bitirince TYT’de yaklaşık 30 net civarı eder. AYT’ye de TYT’deki temel konuları, fonksiyonları ve polinomları bitirerek hemen başlayabilirsiniz.

Ayrı bir konu açıp sorularınızı sorabilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı