DRAM ve HMB farkları nelerdir?

Grooox

Centipat
Daha fazla  
DRAM destekleyen SSD'ler bir tık pahalı. Arada almaya değecek bir fark var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
DRAM, yük altındayken performansı korumaya yardımcı olan bir nevi önbellektir.
Dosya depolama veya oyun yükleme alanı olacaksa DRAM olup olmamasının hiç önemi yok. Ancak okuma yazma olarak sürekli aktif olacak bir SSD(işletim sistemi, düzenleme-render programları vs. çalışacaksa) için DRAM olması önerilir. Aktif durumda performansını korunmasına yardımcı olur ve ömrünü uzattığı da iddia edilir. Ancak böyle ciddi bir sorumluluk üstlenmeyecekse DRAM'siz modelleri tercih etmek -ekonomik anlamda- daha mantıklıdır.

M.2 yuvasına takılan NVMe tür SSD'ler için bir alternatif teknoloji vardır(SATA olanlarda yok). Host memory buffer(HMB) denilen bu özellik PCIe üzerinden sistemin RAM'i ile haberleşerek oradan kendisine bir miktar ayırdığı alanı benzer maksatla kullanır. Ancak bu alan az olduğu için DRAM ile birebir aynı etkiye sahip değildir ama hiç yoktan da daha iyidir. Bugün benim rastladığım kadarıyla çoğu model SSD'lerde DRAM yerleşimi TB başına 1GB kadardır. Mesela 1TB Kioxia Exceria G2 veya Exceria Pro satın aldığında içinde bir adet 1GB DDR4 2400 MHz DRAM çipiyle gelir. Oysa DRAM olmayan modellerde ben en fazla 200MB HMB duydum(WD Blue SN580). Bu miktar bile enderdir. Çoğu DRAM'siz modelde HMB kullanımı 100MB civarı veya altındadır.

Özet; İşletim sistemi kurmak gibi maksatlara DRAM'li SSD almak önerilir. Ancak hiçbir zaman DRAM'siz SSD alınmayacağını iddia edip bu mu modellere çöp muamelesi yapan abartılı yorumlara da fazla kulak asmayın. SN580, SN5000 gibi bolca HMB kullanan ve düzgün bir kontrolcüye sahip DRAM'siz modeller de gayet makul ve ekonomik tercihler. Bunun dışında ikinci SSD alıp depolama alanı genişletmek için de DRAM'li olması şart değildir. Mesela ben Exceria G2 gibi ilkel, yavaş, çok ısınan bir SSD'yi sırf DRAM var diye almam. Onun yerine SN5000, hatta Exceria Plus G3 bile tercih ederdim.

DRAM, yük altındayken performansı korumaya yardımcı olan bir nevi önbellektir.
Dosya depolama veya oyun yükleme alanı olacaksa DRAM olup olmamasının hiç önemi yok. Ancak okuma yazma olarak sürekli aktif olacak bir SSD(işletim sistemi, düzenleme-render programları vs. çalışacaksa) için DRAM olması önerilir. Aktif durumda performansını korunmasına yardımcı olur ve ömrünü uzattığı da iddia edilir. Ancak böyle ciddi bir sorumluluk üstlenmeyecekse DRAM'siz modelleri tercih etmek -ekonomik anlamda- daha mantıklıdır.

M.2 yuvasına takılan NVMe tür SSD'ler için bir alternatif teknoloji vardır(SATA olanlarda yok). Host Memory buffer(HMB) denilen bu özellik PCI-e üzerinden sistemin RAM'i ile haberleşerek oradan kendisine bir miktar ayırdığı alanı benzer maksatla kullanır. Ancak bu alan az olduğu için DRAM ile birebir aynı etkiye sahip değildir ama hiç yoktan da daha iyidir. Bugün benim rastladığım kadarıyla çoğu model SSD'lerde DRAM yerleşimi TB başına 1GB kadardır. Mesela 1TB Kioxia Exceria G2 veya Exceria Pro satın aldığında içinde bir adet 1GB DDR4 2400 MHz DRAM çipiyle gelir. Oysa DRAM olmayan modellerde ben en fazla 200 MB HMB duydum(WD blue SN580). Bu miktar bile enderdir. Çoğu DRAM'siz modelde HMB kullanımı 100 MB civarı veya altındadır.

Özet; işletim sistemi kurmak gibi maksatlara DRAM'li SSD almak önerilir. Ancak hiçbir zaman DRAM'siz SSD alınmayacağını iddia edip bu mu modellere çöp muamelesi yapan abartılı yorumlara da fazla kulak asmayın. SN580, SN5000 gibi bolca HMB kullanan ve düzgün bir kontrolcüye sahip DRAM'siz modeller de gayet makul ve ekonomik tercihler. Bunun dışında ikinci SSD alıp depolama alanı genişletmek için de DRAM'li olması şart değildir. Mesela ben Exceria G2 gibi ilkel, yavaş, çok ısınan bir SSD'yi sırf DRAM var diye almam. Onun yerine SN5000, hatta Exceria Plus G3 bile tercih ederdim.

Huawei ekitstor Xtreme 200e PCI-Express 4.0 1 TB M.2 SSD bu SSD alınır mı? Bütçem 2.500 TL önerileriniz nedir benim seçtiğim SSD alınır mı?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı