Dünyadan Yüzlerce Mil Ötede 3 Boyutlu Yazıcılarla Et Üretildi

djgozlerifacali

Hectopat
Katılım
3 Aralık 2018
Mesajlar
901
Makaleler
1
Çözümler
3
Yer
İstanbul/İzmir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Uzay yemekleri bilindiği üzere yetersiz kalıyor ama yeni teknoloji astronot yemeklerinde yavaş yavaş devrim gerçekleştiriyor. Oysa ilk astronotlar diş macununkine benzer tüplerle besleniyorlardı. Bugünün astronotları dondurma ve taze meyve yiyebiliyor hatta yiyeceklerini sıvı tuz ve biberle tatlandırabiliyorlar.

Ama hala mikro yer çekimine karşı koyabilecek türdeki yiyecekler için kısıtlamalar mevcut. Mesela kırıntı oluşturabilecek yiyecekler tehlikeli olarak görülüyor. Çünkü bu yiyecekler uzay aracının elektrik sistemlerini veya filtrelerini tıkayabilir.

Yiyeceklerin ayrıca devam eden görevlerin kötüye gitmesi durumunda uzun süre dayanabilmesi gerekiyor. Buyüzden teknoloji şirketleri uzay aracında yiyecek üretebilmenin yollarını arıyorlar. Eylül ayının sonlarında, bir İsrail gıda teknoloji şirketi olan AlephFarms, 3D yazıcıları ile uzayda ilk defa et üretmeyi denedi. Deney tamamen yeni bir deney değil. AlephFarms 2018 Aralık’tan beri laboratuvarda üretilen biftekleri pişiriyor. Şirket, etin her türlü zor koşulda üretilebileceğini kanıtladı.

Laboratuvarda üretilen etleri yapmak için AlephFarms ineklere küçük bir biyopsi yaparak hücreler elde etti. Hücreler daha sonra ineğin iç yapısına benzer özellik taşıyan bir besin sıvısına yerleştirildi. Oradan ince bir biftek olarak büyüdüler. Ürünü tadanlar onun arzulanan bir tat bıraktığını söylüyor. Bu, ürünün geleneksel bifteğin tadını ve dokusunu taklit ettiği anlamına geliyor.

Eti uzayda üretebilmek için AlephFarms işlemlerini biraz değiştirmek zorunda kaldı. Öncelikle, inek hücrelerini ve besin suyunu kapalı şişelere yerleştirdiler. Daha sonra, şişeleri Kazakistan’daki Soyuz MS-15 uzay aracına yüklediler. 25 Eylül’de, uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Rus kesimi için yola çıktı ve Dünya’dan yaklaşık 400 mil öteye gitti.

Şişeler istasyona vardığında, kozmonot olarak bilinen Rus astronotlar, onları Rus şirketi 3D Bioprinting Solutions firmasından manyetik bir yazıcıya yerleştirdiler. Yazıcı, daha sonra et üretmek için bu hücreleri kopyaladı. Örnekler kozmonotlar tarafından tüketilmeden 3 Ekim’de Dünya’ya geri döndü.

3D Bioprinting Solutions proje yöneticisi GrigoriyShalunov Business Insider’a “Bu deney kesinlikle konseptin kanıtıydı” dedi. Şirketin gelecekte Ay ve Mars’taki derin uzay görevleri ve ilk koloniler için bir protein kaynağı sağlamayı umduğunu söyledi.

Bu deneme uzayda yapay olarak gıda yetiştirilen ilk deneme değil. 2015 yılında astronotlar Uluslar Arası Uzay istasyonunda marul yetiştirmişlerdi. NASA şu anda çeşitli meyve ve sebze üretebilen “uzay bahçesi” geliştiriyor. Bu deney etin Dünya’nın herhangi bir yerinde üretilebileceğini gösteriyor. Etleri mikro yer çekiminde üretme kabiliyeti, sadece astronotlar için iyi bir haber değil ayrıca şirketlerin Dünya üzerindeki aşırı ortamlarda -özellikle de su veya toprakların az olduğu yerlerde- et üretilebileceğini de gösteriyor.

Normalde doğal yollardan 1 kilogram biftek üretmek 5,200 galon sudan daha fazla su gerektiriyor. Ama laboratuvarda et üretmek doğal yollardan üretmeye kıyasla 10 kat da az su ve arazi gerektiriyor. Laboratuvarda et üretmek çok daha hızlı. AlephFarms bu üretimi dakikalık biftek olarak adlandırıyor. Çünkü pişirmesi birkaç dakika alıyor.

Doğal kaynakları korurken daha fazla yiyecek üretme ihtiyacı öncesine kıyasla çok daha acil. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinden yeni bir rapor, bizim yiyecek endüstrimizin toplam sera gazı yayılımının yüzde 37’sini oluşturduğunu ortaya çıkardı.

Business Insider’a verdiği demeçte AlephFarms, uzay deneyinin bu zorluklara doğrudan bir cevap olduğunu söyledi. Şirket “Amerikalılar ve Rusların, Araplar ve İsraillilerin; çatışmaları bir kenara bırakıp takım kurmak ve iklim krizi – gıda güvenliği ihtiyaçlarını ele almak için bilimin arkasında birleşmesinin zamanı geldi. Hepimiz aynı gezegeni paylaşıyoruz.” dedi.

Çeviren: Zehra AYDIN

Kaynakça: 1- Meat Has Been Grown in Space For The First Time, Hundreds of Miles Above Earth

2- Dünyadan Yüzlerce Mil Ötede 3 Boyutlu Yazıcılarla Et Üretildi

Ben kendi yorumumu da ekleyeyim. Bu tarz bir üretim seri hale getirilebilirse gıdaların fiyatları çok düşük bir seviyeye inebilir. Bu da bütün insanlık için çok faydalı bir yapı olur.
 
Son düzenleme:
Lezzet olayını nasıl yapıyorlar acaba? Yoksa sadece doyuruculuk ve protein mi? Çünkü bugün yurtdışında yediğiniz bir et ile ülkemizdeki bile farkederken bunu uzaya nasıl yansıtıyorlar acaba.
 
Ya saçmalamayın ama lütfen, dünya düz ve uzay yok o perfektif acı bize gösterilenler de Holywood'un oyunu 😂. Burda yok mu onlardan?
Yani değişik kafalar var evet ama henüz o kafaya erişebilen olmadı sanırım. Gerçi tek tük bastıranlar var ama henüz organize olamadılar:)
 
Astronotlar danaya girmiş.

Hayvandan doku alınıp öyle 3D yazicida bu et üretiliyor. Israilli bir şirketti bunu yapan ismini bilmiyorum. Tadi birebir ayni olmaz gibi çünkü normal hayvandaki sinir ve yağlar yok bu ette. Yapay tatlandiricilarla enjekte yapmış olabilirler ama o da ne kadar başarılı olur bilemem.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı