Dünyanın altındaki insanlar yukarı bakınca nasıl uzayı görüyor?

1642718628879.png
 
Kime göre alt. Belki alt tarafta olan biziz. Kuzey taraf üstte gözüksün diyen bizleriz. Avustralyalılara göre onlar üstte biz kuzeyliler alttayız.

world map.png


Alt üst olayını geçersek. Güney yarım küredekiler kuzey yarım küreden görülemeyen bazı takım yıldızları görebiliyor. Benzer şekilde kuzeyden görülebilen bazı takım yıldızlar ise güney yarım küreden görülemiyor. Bunun en büyük örneği Kuzey Kutup Yıldızı olarak da bildiğimiz Polaris Yıldızı, güney yarım küreden görülemez.
 
Üst tarafı kuzey bölümü değil mi? Biz oradayız.
Eki Görüntüle 1276605

Uzay bu şekil bir şey.

uzay.jpg


Alttaki insanlarda üstteki insanlarda uzayı görüyor. Uzay düz veya boğanın boynuzunda olsa bile. Aynı yeri görmüyorlar ama zaten bunu anlayamazlar çünkü her yer birbirine benziyor. Aynı yeri görmüyorlar kısmı kuzey ve güney kutbu için geçerli. Umarım anlatabilmişimdir.
 
Üst tarafı kuzey bölümü değil mi? Biz ordayız.
Eki Görüntüle 1276605
Yalnız dünya dediğiniz şey kar küresi gibi sert yapıda olan ve üzerinde canlıların olduğu bir yapı değil ki. Biz bu yapının içerisindeyiz yani baktığımız yer neresi olursa olsun evvela atmosfer diye isimlendirdiğimiz gaz yuvarını daha doğrusu ışığın çarpıp bize ondan geri yansıttığını görüyoruz ki gece bu yansıma yok olduğu için gökyüzünde gördüğümüz siyahlık tamamen uzay boşluğu (yanılsamalar, ışıklar var ve gecikmeler var) olmuyor. Yani bir başka deyişle kuzey kutbundaki birinin aşağısı güney kutbundaki birinin yukarısı olabilir. Çünkü birimizin altındaki kara diğerinin yukarısı. Atmosfere giriş veya çıkış (özellikle ABD ve Rusya ya da Çin tabanlı olarak) videolarını izlerseniz orada daha iyi anlarsınız. Çeşitli açılardan atmosfere giriş yapılıyor ancak hepsinde bize göre sanki yukarıdan giriş yapılıyormuş gibi etki yaratıyor ki bunun esas etmeni Newton mekaniğindeki merkez kaç kuvvetinin, Einstein kütle çekim (evrensel çekim yasalarının aksine, uzay-zaman bükümü kapsamında) kuvvetinin birbiriyle ilişkisidir. Gerisi biraz daha tekniğe giriyor ama umarım buraya kadar da sürçü lisan yapmamışımdır.
 

Geri
Yukarı