Dünyanın oksijen ihtiyacının %85'ini okyanuslar üretirken ağaçlar neden bu kadar önemli?

Hemen aklıma gelenler:

Sel baskınları ve toprak kaymaları için faydalılar.

Doğal yaşamın evi oluyorlar. Ağaçların yok olması demek yaşayan canlı türlerinin çok büyük kısmının da yok olması demek.

Şehir içlerinde ses yalıtımı yapmaları ve zararlı gazlardan havayı temizlemeleri gibi bir avantajları var.

Orman gibi "çok sayıda" olduklarında fotosentez sırasında bulunduğu ortamın ısısına direkt etkisi var. Özellikle şehir içinde parkların ve ağaçlandırmanın çok olduğu şehirlerle diğerleri arasında hissedilen sıcaklık farkı bundan dolayı değişiyor. Buna bağlı olarak Dünya'da daha yüksek oranda ormanlık alanın bulunmasının küresel ısınmaya karşı da faydası olacağını görebiliyoruz. Ormanların, mevsimleri de belirlediği iyi bilinen bir şey.

Oksijenin büyük kısmını okyanuslar üretse de ağaçların katkıda bulunduğu kısım bizim için yine önemli. Yüzdeye bakarsak ağaçların yok olması demek oksijen miktarında %3 - 3.5 arasında bir düşüş olacağı anlamına geliyor. Kapalı bir odada 30 kişiyle askerde kaldığında düşen oksijenin ne kadar fark edildiğini göreceksin. :D

Etraflarındaki su kaynaklarını (nehir/yeraltı suları) filtreleme özelliği var.
 
Doğada filtre görevi görüyorlar çünkü. Karbondiyoksit ve karbon üretiliyor her saniye. Bunun emilimi ve doğaya geri dönüşümü lazım. Aksi taktirde sera etkisine sebep olabilecek bir karbon ve metan salınımı oluşacak. Ağaçlar olmazsa filtre kalkar. Filtre kalkarsa sera etkisi ve peşinden yok oluş başlar.
 
Kısaca açıklayayım. Ankara'da deniz yok değil mi? Yok, o zaman Ankaralılar nasıl nefes alıp verecek? Orada da ağaçlar oksijeni sağlıyor.

1618996970250.png
 
Karbon dengesinin sağlanması için.

Havadaki karbon dengesi sağlanmazsa iklimsel değişiklikler yaşanmaya başlanır, bu da sular dahil bütün doğal kaynakların etkilenmesine neden olur.

Ağaçlar ısınmaya neden olan karbondioksiti emer, akşamları da uygun ölçüde geri salarak böylece havadaki dengeyi korur.

Aşırı fazla küresel ısınma ve sera etkisi = kuraklık veya aşırı sel = oksijen salınımı yapan canlıların ölümü.
 

Geri
Yukarı