Düşük bütçeli sistem toplama #2: 400 Euro'ya iş bilgisayarı topladık

Arkadaşlar merhaba, umarım iyisinizdir 😀 Son dönemde Türkiye`de değişen maddi durumlar nedeniyle eğlence araçlarına çok fazla para harcamak istemeyip daha uygun fiyatlı çözümler bulmak isteyenlerin sayısı artıyor, burada da çokça görüyorum. Bu sebeple ben de ortak atölyemizde CAD/CAM, tasarım ve internet amacıyla topladığımız ancak oyun sistemleriyle benzer olan sistemi sizlere tanıtmak ve dikkat etmeniz gereken durumlar hakkında bilgilendirmek için inceleme hazırladım.

Sistemimizin bütçesi 400 Euro idi - gerçekten çok dar bir bütçe - ve modelleme, tasarım, yönetim, işleme, internet, elektronik yazılım için kullanılacaktı. Bu fiyata bu işlerin altından kalkabilecek bilgisayar toplamak maalesef kolay değil, o yüzden bazı parçaların kalitesinden feragat etmek zorunda kaldık. Topladığımız sistem yine de çok dandik bir şey olmadı, işlerimizi rahatlıkla görecek. 1080P orta/yüksek ayarlarda bir-iki yıl boyunca çıkacak oyunları da oynatabileceğini düşünüyorum, bu nedenle çok amaçlı sistem toplamak isteyenler dikkatle incelememi okumalı. İsterseniz bir önceki incelememdeki gibi parça parça başlayalım.

İşlemci olarak yaklaşık 50 Euro'ya temin ettiğimiz ikinci el Ryzen 7 1700`ü kullandık. 8 çekirdek 16 izlekli ve ilk nesil Zen bir işlemci, tekli çekirdekte geride kalsa da yüksek olan hız aşırtma potansiyeli ile R5 3600`e çok yaklaşabilirsiniz. Bu nedenle hız aşırtma destekleyen bir anakart ve iyi bir soğutucu tercih etmeniz çok önemli. Özetlemek gerekirse, bu işlemci kullanmasını bilirseniz gerçekten güçlü ve bizim işlerimizi rahatlıkla görecek.

İşlemci soğutucusu tercihimiz 570 Euro'luk ağabeyde de kullandığımız Cooler Master Masterliquid Lite 120`den yana oldu. Masterliquid 120`nin farklı hortum ve tek fan kullanan versiyonu olan modelin performansı da yüksek, abartmadan hız aşırtma denemeleri yapabilirsiniz yani. Daha uygun fiyatlı bir çözüme ihtiyacınız varsa mutlaka Snowman soğutuculara bakın.

Anakart olarak Gigabyte B450M-S2H Gaming Edition kullandık. Standart S2H`ın daha büyük MOSFET soğutuculu ve kırmızı desenli versiyonu olan anakart, 7 fazlı VRM yapısına sahip. Bizim hız aşırtma işlerimizi görecek ve özellik olarak da yeterli olacak bir anakart. 55 Euro`ya temin ettiğimizi de ekleyeyim.

Bellek olarak Patriot Viper IV Red 8GB 3200MHz CL16 RAM kullandık. Belleğimizin dışa açılan soğutma kanatları hava akışından yararlanabilmesi için olumlu ancak yeşil PCB tercih edilmeseydi daha iyi olurdu. Bize şu anda 8GB RAM yetecek ancak oyun oynayacaksanız arka plan işlemlerinizin etkilenmemesi için 16GB RAM kullanmanızı öneririm.

Ekran kartı seçimimiz MSI Radeon Vega 56 Air Boost oldu. Kartın bakımını yaptıktan sonra gayet serin çalışıyor ancak Blower tip fandan dolayı biraz sesli. Bu ekran kartına Vega 64 BIOS`u atıp UV ve OC yaparak kartın performansını ve verimliliğini daha iyi seviyeye getirebiliyorsunuz ancak BIOS atabilmek için VRAM`in Samsung marka olması gerekli. İşlemcimiz gibi ilgilenebilirseniz gayet memnun kalacağınız bir kart, 1080P oyunculuk için gayet uygun.
Gizli özellik: Kartın güç girişlerinin üstünde yer alan GPU Tach LED`leri kartın yük durumunu belirtir. Kartın arka plakasındaki ejderha sembolünün yanında iki adet (kürdanla açıp kapatabileceğiniz) şalter var, bunlardan biri GPU Tach ışıklarını kapatırken diğeri de kırmızı-mavi olmak üzere rengini ayarlar.

Sistemde Kingston A2000 256GB NVMe SSD verileri depoluyor. Firma verisine göre 2000/1100 okuma yazma hızına, 150K/180K IOPS`a ve 150TBW ömüre sahip olan model SM2263ENG kontrolcülü, DDR4 DRAM`li ve 96L TLC yongalı. Özellikleri göz önüne alınınca tam bir fiyat/performans ürünü olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında Toshiba P300 1TB HDD de sistemde yer alıyor. Sınıfına göre gayet iyi hıza (200/180) sahip.

Sistemi Cooler Master MasterBox MB511 kasada barındırıyoruz. Hem hava akımı hem de malzeme kalitesi çok iyi olan kasanın fiyatı da uygun, ayrıca kırmızı detayları sistemin geri kalanıyla uyum sağlıyor.

Sistemimizi AeroCool Aero Bronze 750W Full Range besliyor. Bu güç kaynağı (45 Euro) tam bir fiyat/performans ürünü çünkü hem 80+ Bronze verimli, hem DC-DC konvertörlü, hem OVP, UVP OPP, SCP, OCP, SIP, OTP korumalı, hem rulmanlı fanlı, hem siyah düz kablolu, hem de Japon 105C birincil kapasitörlü. Sistemimizi rahatlıkla besleyecek hatta yükseltmelere de imkan tanıyacak bir model.

Özetlemek gerekirse önceki incelememde de belirttiğim gibi dengeyi koruyarak (bence) güzel bir sistem ortaya çıkarmış olduk. Bu sisteme aksesuarlar da aldık, onların haricen incelemesini yapacağım. Siyasete çok girmemek kaydıyla her türlü yorumunuzu ve sorunuzu bekliyorum, okuduğunuz için teşekkür ederim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı