Düz vites ileride yok mu olacak?

Elektrikli araçlarda şanzımana ihtiyaç yok güç doğrudan tekerleklere aktarılıyor. Sıfır kayıp mis gibi. Taycan gibi araçlarda çift kademe vardı sanırım. Ancak binek otomobillerde şanzıman falan kayıplara karışacak bariz bu.
 
Hocam ozaman ilerde vites diye bir şey olmaz zaten tabi ilerde elektrik araba tamamen ilerde geçiş yaparsa benzinlik diye bir şey olmaz sadece şarj istasyonu olur ilerde.
Evet, yüksek ve neredeyse kesin ihtimal böyle olacak.
 
Hayır, manuel vites hiçbir zaman yok olmaz bunun nedeni aracın torku ve hızı arasında seçim yapabilme kabiliyetinin kullanıcıya bazı sürüş avantajları sağlamasıdır.
Tork eğrisi diye bir şey kalmayacak, her devirde tork aynı. Verimsiz içten yanmalı motorların kötü yanlarından biriydi tork eğrisi.

Ayrıca manuel vites olmadan da sen çoğu otomatik vites ile istediğin devirde istediğin viteste kullanım yapabiliyorsun. İşin güzel tarafı ise senin yapabileceğinden kat kat daha hızlı vites geçişlerini şanzıman hallederken sol ayağın rahat ediyor. En profesyonel sürücüler bile yeni tip tork konvertörlü ya da çift kavramalı şanzımanların çeyreği kadar hızda vites değiştiremez. Yarış araçlarında kullandığın tip manuel şanzımanlar yok artık, sıralı şanzıman tercih ediliyor.

Gelecekteki süper araba ve kas arabalarında görürüz.
"Artık" o sınıftaki yeni arabaların torku, kullanıcıların %99.999'unun manuel viteslerle düzgün kullanamayacağı duruma geldi. O güçlerde sadece en profesyonel kişilerin kullanabileceği şanzımanla da o sınıfta araba satmaya çalışan firma pek kalmadı. Çok değil, 15 yıl sonra içten yanmalı motoru olan arabaları tamamen unutun artık. :D Tabii şimdiki şanzımanları da...

Türkiye'deki alım gücü nedeniyle muhtemelen millet eski arabasını 30-40 yıl kullanacak, orası ayrı konu.
 

Geri
Yukarı