Düzgün Diksiyon Mu Daha Önemli Doğru Yazım mı?

Günlük Hayatta Düzgün Diksiyon Mu Daha Önemlidir Yoksa Doğru Yazım Mı?

  • Düzgün Diksiyon

    Oy: 25 92,6%
  • Doğru Yazım

    Oy: 2 7,4%

  • Oy verenlerin toplamı
    27
Ortadan ikiye ayrılabilen özellikler değil ki bunlar. İnsanlarla dil kanalıyla iletişime geçerseniz yazım kurallarını anlayamazsınız. Sonuçta karşınızdaki insan yazı dili ile değil konuşma dili ile konuşuyor. Yazı diline gelirsek; imla ve noktalama kuralları da diksiyonun bir parçasıdır zaten. Koyduğunuz virgül, üç nokta, noktalı virgül vurguladığınız kelimeyi, ögeyi belirtir. Kurallı ve düzgün bir yazı olmazsa diksiyon hiç olmaz zaten. Birbirinin tümleyeni olan bu iki yapıyı neden ayırdınız anlayamadım.
 
Diksiyon hayatın her yerinde önemlidir. Sen bi' iş görüşmesine gitsen karşıdaki adamla düzgün konuşamaz isen adam bu ne diyor lan deyip seni eler bile listeden. Ha zaten eğer Technopat Sosyal'de aktif bir üyeysen yazım kurallarında çok ama çok gelişiyor. :)

Sıralamaya koyacak olursak ilk önce diksiyon daha önemli derim.
 
Bana sorarsanız insanın hayatına diksiyondan daha çok etki eden bir şey daha yok, gerek iş saatlerinde yöneticilerin gözünde gerek gündelik hayatta yeni tanışılan insanların gözünde, kültürlü bir birey olarak daha çok ön plan'a çıkmayı sağlıyor. Sadece forumda yazı yazarken değil gündelik hayatta da kullanmanızı öneririm, Türkçe yazıldığı gibi okunmayan bi dildir dersek yanlış olmaz sanırım ve yanlış telaffuz edilen sözler çok itici gelir. Aslında Yazı dili ve Konuşma dili olarak ikiye ayırabiliriz, mesela:

Kalacağım - Kalıca:m
Gideceğim - Gidice:m
Duruyorsa - Duruyosa

Bu konuda bir kazanım elde etmek isterseniz '' Diksiyondan Mikrofona '' isimli eseri okumaya başladım, diksiyon hakkında gayet bilgilendirici tavsiye ederim, tabi isterseniz farklı eserlere de göz atabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Diksiyonum pek iyi degildir, konustugum zamanlar Alman Türkcesi denilen lehceyle konusuyorum ister istemez. Ama sanal alemden bahsediyorsak elbette Dogru Yazim daha önemli.

Sevgiler. :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı