Duolingo İngilizce öğrenmek için yeterli bir uygulama mı?

Bir dönem düzenli olarak yaklaşık 2 aylık bir kullanımım oldu. Genel olarak Duo size kelime bilgisi dışında bir şey katamaz. Fakat gündelik olarak pratik yapmanızı sağlayabilir, az da olsa kendinizi İngilizce'ye maruz bırakabilirsiniz bu sayede. Ancak Duo size komple dil öğretemez kesinlikle. Mesela benim İngilizce seviyem tahminen B1-B2 civarında fakat yaklaşık 2 haftada ünite sonu derslerini yaparak 130 İngilizce seviyesine (C1 oluyor bu) kadar çıktım. Tutarsız çalışıyor bu açıdan.

Bunun dışında temel dil bilginiz yoksa dizi ve film izleyerek de komple İngilizce falan öğrenemezsiniz. Sadece pasif bilgi kazanmış olursunuz, ki bu da İngilizce biliyorum demek değildir. Bu tarz bir yöntem size grammar bilgisi kazandırmaz. Belli kalıplara aşinalığınız artar, bu da normal hayatta duyduğunuz/okuduğunuz şeyleri anlama kabileyetinizi geliştirir fakat akademik metinleri, süslü cümleleri anlayamazsınız. Grammar bilginiz yeterli olmayacağı için akıcı konuşamaz, yazamaz ve aktif kelime kullanamazsınız. Bir enstürmanı çalmak ile dinlemek arasındaki fark gibi düşünün bunu.

Benim şahsi tavsiyem YouTube'daki ücretsiz kurslar ile temel dil bilgisini kavramanız, ardından düzenli olarak İngilizce'ye maruz kalmanız. Discord gibi mecralarda yabancılar ile sesli/sessiz sohbet edebilirsiniz mesela. Direkt buna uygun sunucular var Discord'da. Ek olarak aşağıda paylaştığım sitede İngilizce seviyelerine göre haberler paylaşıyorlar, burada da günde 10-15 dakika geçirirseniz kendinizi bir miktar daha geliştirirsiniz. Son olarak ChatGPT'yi kullanın. Size hem tavsiyeler verir hem de seviyenize göre sizinle sohbet eder.

Son düzenleme:
Bir dönem düzenli olarak yaklaşık 2 aylık bir kullanımım oldu. Genel olarak Duo size kelime bilgisi dışında bir şey katamaz. Fakat gündelik olarak pratik yapmanızı sağlayabilir, az da olsa kendinizi İngilizce'ye maruz bırakabilirsiniz bu sayede. Ancak Duo size komple dil öğretemez kesinlikle. Mesela benim İngilizce seviyem tahminen B1-B2 civarında fakat yaklaşık 2 haftada ünite sonu derslerini yaparak 130 İngilizce seviyesine (C1 oluyor bu) kadar çıktım. Tutarsız çalışıyor bu açıdan.

Bunun dışında temel dil bilginiz yoksa dizi ve film izleyerek de komple İngilizce falan öğrenemezsiniz. Sadece pasif bilgi kazanmış olursunuz, ki bu da İngilizce biliyorum demek değildir. Bu tarz bir yöntem size grammar bilgisi kazandırmaz. Belli kalıplara aşinalığınız artar, bu da normal hayatta duyduğunuz/okuduğunuz şeyleri anlama kabileyetinizi geliştirir fakat akademik metinleri, süslü cümleleri anlayamazsınız. Grammar bilginiz yeterli olmayacağı için akıcı konuşamaz, yazamaz ve aktif kelime kullanamazsınız. Bir enstürmanı çalmak ile dinlemek arasındaki fark gibi düşünün bunu.

Benim şahsi tavsiyem YouTube'daki ücretsiz kurslar ile temel dil bilgisini kavramanız, ardından düzenli olarak İngilizce'ye maruz kalmanız. Discord gibi mecralarda yabancılar ile sesli/sessiz sohbet edebilirsiniz mesela. Direkt buna uygun sunucular var Discord'da. Ek olarak aşağıda paylaştığım sitede İngilizce seviyelerine göre haberler paylaşıyorlar, burada da günde 10-15 dakika geçirirseniz kendinizi bir miktar daha geliştirirsiniz. Son olarak ChatGPT'yi kullanın. Size hem tavsiyeler verir hem de seviyenize göre sizinle sohbet eder.

Ben zaten dilin temel yapısını biliyorum. Benim kelime ve gramer eksikliğim var. Dediğiniz discord sunucularını nasıl bulabilirim?

Bu iş istikrar işi. Duolingo bu süreçte yardımcı olur tabii ama tek başına yeterli değil. Deli seviyesinde çalışman lazım. Şu yazıyı yazarken bile önce İngilizce düşünmen lazım. Günde minimum 3 saat verimli İngilizceye ayırman lazım. Bak 1 kerede 3 saat demiyorum. Gün içerisinde yayman gerekiyor. Aç grammer kitabına bak değil her anı İngilizce yaşamalısın. Sosyal medyada takip ettiklerini ana dili İngilizce olan insanlar olmasına özen göstermeli çevrendeki her şeyi İngilizceye çevirmelisin. Ezberlemek için ezberlememeli. Kişi konuştuğunda beynin onu algılayabilmeli. Sonra belli kalıplı cümleleri aynı şekilde sende hayatta kurabilmelisin. 30 günlük kendine bir challange yap. Elinden geldiğince gördüğün ve düşündüğün her şeyi İngilizce olarak yapmaya çalış. Birine bir soru sormadan önce bile İngilizce olarak öncek afanda cümlesini kur. Bu sürede ChatGPT'den yardım alabilirsin. Yapay zeka uygulamaları cümlenin grammer yapısını ve kullanım şeklini örnekleyebiliyor. Sonrasında prebly, italki gibi yerlerden kendine eğitmen belirle. Bu 30 günlük süreçten sonra. Sonra eğitmeninle belirlediğin tarihte görüşmeler yap. Bu süreci artık eğitmenle devam edersin. Eğer yapabilirsen bu sürede para biriktir ve 1-2-3 sene artık o sürede kendini geliştirebildiğin kadar geliştir ve 3-6-12 olacak şekilde bütçenin yettiği şekilde yurt dışı dil eğitimine git. Bütçe çıkmıyorsa gönüllü projeler oluyor onları kovalayabilirsin. Bu projeler üzerinden kendini geliştiren tanıdığım arkadaşlar var. Son söyleyebileceğim şey motivasyon. Bu dili neden öğrenmelisin? Sana ne katkı sağlayacak? Öğrenmenzsem ne olur? Gibi kendine sorular sor. İnsanlar iyi bir motivasyonla çoğu şeyi başarır. Biraz gelişigüzel yazdım ama süreç bu şekilde olmalı.

Temel dil bilgisi/yapısı = grammar oluyor zaten. Siz "Dilin temel yapısı" ile tam olarak neyi kastediyorsunuz? Anlayamadım.
Yani az çok bir şey biliyorum dil'e sıfırdan başlamıyorum. Benim Duolingo'yu kullanmadaki amacım kelime öğrenmek o yüzden yani bir yandan da başka şeyler yapacağım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı