E-sporcular Valorant'ta neden farklı çözünürlük kullanır?

Valorant'ta hangi e sporcuyu gördüysem (Türk yabancı) fark etmez neredeyse hepsi 1280*960 falan kullanıyor. Neden acaba? CS'de olsa boyut farkı diyeceğim de neden böyle? Normal 1980*1080'e göre farkı nedir?
Düşük çözünürlüklerde fareyi oynatmanız gereken alan daha azdır. Düşük sens, düşük DPI oynayan oyuncular için iyi oluyor. Valorant'ta 4:3'ün 16:9'dan farkı yok UI dışında. Bazıları gözlerini bu şekilde alıştırdığı için 1080'e geçtiğinde oynayamadığını düşünüyor (aslında olan şey el alışkanlığının buna uygun olmaması). Bunun kaynağını araştırır atarım fakat yanlış bilmiyorsam (yanlış bilgiyse düzeltin lütfen) farenizin ekranda kaç piksel gitmesi gerektiğini DPI'nızla ayarlıyorsunuz. Yani 1080p'de en sağdan en sola imleci götürmek 1000 DPI'da yaklaşık 1 inçlik bir hareket sergilemeniz gerekir. Bu hareket 720p çözünürlükte 0.6 yada 0.7 inç olacaktır. Dolayısıyla elinizi hareket ettirmeniz gereken alan daha az olacak. Eğer çözünürlük değiştirirseniz fare hakimiyetinizde bariz kayıplar yaşanacaktır. Bu yüzden esporcular alıştıkları çözünürlüklerde devam etmeyi tercih ederler. Sonuçta fareye bu şekilde hakimler. Normalde diğer oyunlarda sahip oldukları çözünürlükle beraber yaklaşık olarak aynı e-dpi ile başlarlar.
 
Düşük çözünürlüklerde fareyi oynatmanız gereken alan daha azdır. Düşük sens, düşük DPI oynayan oyuncular için iyi oluyor. Valorant'ta 4:3'ün 16:9'dan farkı yok UI dışında. Bazıları gözlerini bu şekilde alıştırdığı için 1080'e geçtiğinde oynayamadığını düşünüyor (aslında olan şey el alışkanlığının buna uygun olmaması). Bunun kaynağını araştırır atarım fakat yanlış bilmiyorsam (yanlış bilgiyse düzeltin lütfen) farenizin ekranda kaç piksel gitmesi gerektiğini DPI'nızla ayarlıyorsunuz. Yani 1080P'de en sağdan en sola imleci götürmek 1000 DPI'da yaklaşık 1 inçlik bir hareket sergilemeniz gerekir. Bu hareket 720p çözünürlükte 0.6 ya da 0.7 inç olacaktır. Dolayısıyla elinizi hareket ettirmeniz gereken alan daha az olacak. Eğer çözünürlük değiştirirseniz fare hakimiyetinizde bariz kayıplar yaşanacaktır. Bu yüzden esporcular alıştıkları çözünürlüklerde devam etmeyi tercih ederler. Sonuçta fareye bu şekilde hakimler. Normalde diğer oyunlarda sahip oldukları çözünürlükle beraber yaklaşık olarak aynı e-DPI ile başlarlar.

Valorant'ta res sensi etkilemiyor.
Sadece alışkanlıktan 16.9 ya da 4.3, 5.3 kullanılıyor.
Düşük DPI kullanmak isteyen niye 4.3 geçsin ki?
Eğer ki öyle olsaydı yani res azaldıkça hızlansaydı düşük DPI olarak kalmazdı o DPI.
Otomatikman de düşük DPI kullanmak isteyen biri kendini kandırarak med DPI kullanmış olurdu.
Sens Res'e etkisi yok.
 
Eğer ki öyle olsaydı yani res azaldıkça hızlansaydı düşük DPI olarak kalmazdı o DPI.
DPI değişmiyor. Yapman gereken hareketin miktarı değişiyor. Dots per inch. Yani inç başına nokta sayısı. Ne kadar yüksekse ekranda ki hareket o kadar yüksek olacaktır. 1 nokta, 1 piksellik hareket. 1080 pikselli bir görüntüden 1000 DPI ile yaklaşık olarak 1 inçlik bir hareket gerçekleştirilecek. Yani 720p için 1 inçten daha az bir mouse hareketi gerçekleştirdiğinizde en sağdan en sola gidecektir mouse. DPI to PPI diye aratabilirsin. Yani çözünürlüğü değiştirdiğiniz zaman yapmanız gereken hareketin miktarı değişecektir.
Eğer ki öyle olsaydı yani res azaldıkça hızlansaydı düşük DPI olarak kalmazdı o DPI.
Hocam, çözünürlük düştüğünde yapmanız gereken hareketteki değişimin ne kadar büyük olduğunu sanıyorsunuz? Arada devasa bir değişim yok. Ayrıca tekrar belirtiyorum, ekranda 1080 piksel varken en sağdan en sola götürmekle, 720 piksel varken en sağdan en sola götürmek için gereken hareketin miktarı değişiyor. Farenin hızı veya hassasiyeti değişmiyor. Bunun fare hakimiyetinize etkisi var. Farenizin hızına değil. Normalde 1000 e-dpi ile (hassasiyet çarpanı 1, fare dpi'ı 1000) Valorant oynayan birini düşünelim. Solunda 500 piksel uzaklıkta bir rakip var. 0.5 inçlik (1.27 cm) bir hareket ile rakibe ulaşacak. Fakat bu rakam 720p çözünürlükte 500 piksel değil de, tahminen 400 piksele yakın bir mesafe olacak. Bu seferde yapması gereken hareket 0.4 inçlik (1 cm) bir hareket olacak. Buda 1080p oynamaya alışmış bir oyuncunun 720p'de vuruşu fazla sola götürerek kaçırmasıyla sonuçlanır. Unutma ki DPI ve PPI eşit şeylerdir. Aynı şey değiller fakat eşitler. Dots per Inch = Pixels per Inch. Bu durum tam tersi olursa. Yani 720p oynamaya alışmış biri 1080pde aynı vuruşu denerse bu da fareyi yeterince sola götürmeyerek kaçırmasıyla sonuçlanır. 1024×768'e alışmış bir oyuncu, 1600x1200'e geçtiğinde yine böyle bir sorunla karşılaşacaktır. Farenin hızında veya hassasiyetinde değil, farenin konumunda sorun yaşayacaktır.
 
DPI değişmiyor. Yapman gereken hareketin miktarı değişiyor. Dots per inch. Yani inç başına nokta sayısı. Ne kadar yüksekse ekranda ki hareket o kadar yüksek olacaktır. 1 nokta, 1 piksellik hareket. 1080 pikselli bir görüntüden 1000 DPI ile yaklaşık olarak 1 inçlik bir hareket gerçekleştirilecek. Yani 720p için 1 inçten daha az bir mouse hareketi gerçekleştirdiğinizde en sağdan en sola gidecektir mouse. DPI to ppı diye aratabilirsin. Yani çözünürlüğü değiştirdiğiniz zaman yapmanız gereken hareketin miktarı değişecektir.

Hocam, çözünürlük düştüğünde yapmanız gereken hareketteki değişimin ne kadar büyük olduğunu sanıyorsunuz? Arada devasa bir değişim yok. Ayrıca tekrar belirtiyorum, ekranda 1080 piksel varken en sağdan en sola götürmekle, 720 piksel varken en sağdan en sola götürmek için gereken hareketin miktarı değişiyor. Farenin hızı veya hassasiyeti değişmiyor. Bunun fare hakimiyetinize etkisi var. Farenizin hızına değil. Normalde 1000 e-DPI ile (hassasiyet çarpanı 1, fare DPI'ı 1000) Valorant oynayan birini düşünelim. Solunda 500 piksel uzaklıkta bir rakip var. 0.5 inçlik (1.27 cm) bir hareket ile rakibe ulaşacak. Fakat bu rakam 720p çözünürlükte 500 piksel değil de, tahminen 400 piksele yakın bir mesafe olacak. Bu sefer de yapması gereken hareket 0.4 inçlik (1 cm) bir hareket olacak. Bu da 1080p oynamaya alışmış bir oyuncunun 720P'de vuruşu fazla sola götürerek kaçırmasıyla sonuçlanır. Unutma ki DPI ve ppı eşit şeylerdir. Aynı şey değiller fakat eşitler. Dots per ınch = pixels per ınch. Bu durum tam tersi olursa. Yani 720p oynamaya alışmış biri 1080P'de aynı vuruşu denerse bu da fareyi yeterince sola götürmeyerek kaçırmasıyla sonuçlanır. 1024×768'e alışmış bir oyuncu, 1600x1200'e geçtiğinde yine böyle bir sorunla karşılaşacaktır. Farenin hızında veya hassasiyetinde değil, farenin konumunda sorun yaşayacaktır.

Evet ama hayır.
Kas hafızası oturan bir şey.
16.9'dan 4.3 geçersen de aynı kas hafızanı korursun.
Kendimden biliyorum.
Profesyonel bir e-spor oyuncusunu örnek verecek ise.
Aim.dll ilk 16.9 Oynuyor'du 4.3 oynuyor artık.
Competitive de oynayan bir oyuncu sensini belki 1 piksel bile hata payı yapacak bir setupa geçmez.
 

Geri
Yukarı