Eğitim sistemi hakkında

Hyrooa

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Bursa
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Buraya yazacaklarım tamamen benim fikrim. İsterseniz cahil deyin fark etmez ama sadece konuşmak istiyorum başka bir amacım yok. Anadolu lisesine giden 10. sınıf bir öğrenciyim. Hayatım boyunca sayısal dersleri hep ilgi duymuşumdur. Hep bir işlem yapma, sayı yazmaya merakım vardır. Ve sayısal derslerin - bana göre - neredeyse hepsi (biyoloji hariç) mantığa dayalı. Yani ezber yok. Biyoloji biraz daha ezbere yakın ama yine de severim biyolojiyi. Bu yüzden sözel derslerin (tarih hariç) hiçbiri sevmem. Çünkü hepsini EZBERLEMEM lazım. Tarihi sevmemin nedeni kimin torunlarıyım, zamanında kimlerle savaşmışız diye merak etmem. Edebiyattan örnek vereyim. Haftada ZORLA 6 saat görüyoruz. Hoca Dede Korkut hikayelerinin açıklamalarıyla ilgili 20 madde yazdırdı. 20 maddenisi her cümlesi uzun ve arapça kelimeler içeriyor. Daha saymadığım "Halk hikayeleri, Köktürk Kitabeleri, Bilge Kağan Yazıtları, Kül Tigin Yazıtları, Sav, Sagu, Aruz, Koşuk" gibi bir sürü tanımlar var. Bakın diyebilirsin "Ulan bunları dabilir be" ama ezber yeteneğim yok. Yok oğlu yok yani. Hocalar da bunlar sınavda çıkacak deyince ben daha da zor duruma giriyorum. Aynısı coğrafya, felsefe içinde geçerli. Bakın mesela niye böyle değil? Sayısal sevenler haftada 3 saat edebiyat görsün, fizik, kimya, biyoloji haftada 3 saat olsun. Sözel sevenlerde haftada 3 saat coğrafya felsefe falan görsün. Niye illaki ben sevdiğim dersleri 11. sınıfta görmeye başlıyorum. Ben niye 11 sene boyunca sevmediğim derslere maruz kalıyorum? Ek olarak şu SEÇMELİ DERS" adı altındaki yalana gelelim. Müzik veya resim seçeceksin. Bak bak seçmeli derse bak. Yahu kardeşim ikisine de ilgim yok ikisini de sevmiyorum ZORLA ikisinden birini seçtiriyorsun bana. Resim seçsem resim çizdirecek, müzik seçsem enstrüman çaldıracak. Yok yani yok enstrüman çalamıyorum, resimde çizemiyorum. Aynısı sözel, EA, veya dilciler içinde geçerli. Sen niye matematik sevmeyen birine zorla haftada 6 saat matematik veriyosun? Konuşucaklarım bu kadar arkadaşlar bana katılırsın, katılmazsınız size kalmış. Cahil, toxic, ergen diyecek kişilerin geleceğini de biliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Buraya yazacaklarım tamamen benim fikrim. İsterseniz cahil deyin fark etmez ama sadece konuşmak istiyorum başka bir amacım yok. Anadolu lisesine giden 10. sınıf bir öğrenciyim. Hayatım boyunca sayısal dersleri hep ilgi duymuşumdur. Hep bir işlem yapma, sayı yazmaya merakım vardır. Ve sayısal derslerin - bana göre - neredeyse hepsi (biyoloji hariç) mantığa dayalı. Yani ezber yok. Biyoloji biraz daha ezbere yakın ama yine de severim biyolojiyi. Bu yüzden sözel derslerin (tarih hariç) hiçbiri sevmem. Çünkü hepsini EZBERLEMEM lazım. Tarihi sevmemin nedeni kimin torunlarıyım, zamanında kimlerle savaşmışız diye merak etmem. Edebiyattan örnek vereyim. Haftada ZORLA 6 saat görüyoruz. Hoca Dede Korkut hikayelerinin açıklamalarıyla ilgili 20 madde yazdırdı. 20 maddesini her cümlesi uzun ve Arapça kelimeler içeriyor. Daha saymadığım "Halk hikayeleri, Köktürk Kitabeleri, Bilge Kağan Yazıtları, Kül Tigin Yazıtları, Sav, Sagu, Aruz, Koşuk" gibi bir sürü tanımlar var. Bakın diyebilirsin "Ulan bunları da bilir be" ama ezber yeteneğim yok. Yok oğlu yok yani. Hocalar da bunlar sınavda çıkacak deyince ben daha da zor duruma giriyorum. Aynısı coğrafya, felsefe içinde geçerli. Bakın mesela niye böyle değil? Sayısal sevenler haftada 3 saat edebiyat görsün, fizik, kimya, biyoloji haftada 3 saat olsun. Sözel sevenlerde haftada 3 saat coğrafya felsefe falan görsün. Niye illaki ben sevdiğim dersleri 11. sınıfta görmeye başlıyorum. Ben niye 11 sene boyunca sevmediğim derslere maruz kalıyorum? Ek olarak şu SEÇMELİ DERS" adı altındaki yalana gelelim. Müzik veya resim seçeceksin. Bak bak seçmeli derse bak. Yahu kardeşim ikisine de ilgim yok ikisini de sevmiyorum ZORLA ikisinden birini seçtiriyorsun bana. Resim seçsem resim çizdirecek, müzik seçsem enstrüman çaldıracak. Yok yani yok enstrüman çalamıyorum, resimde çizemiyorum. Aynısı sözel, EA, veya dilciler içinde geçerli. Sen niye matematik sevmeyen birine zorla haftada 6 saat matematik veriyorsun? Konuşacaklarım bu kadar arkadaşlar bana katılırsın, katılmazsınız size kalmış. Cahil, toxic, ergen diyecek kişilerin geleceğini de biliyorum.
Seçmeli ders konusunda ben de size katılıyorum. Diğer yazdıklarınıza gelecek olursak maalesef sevmediğimiz dersleri de görmek zorundayız. Evet ezber yapmak çok zor falan ama buna mecburuz. Belki iş hayatımıza iyi belki de kötü bir etkisi olur onu bilemem. Bizde tarih dersinden 30 maddede ezber yapacağız. Ben hala 30 tane maddeyi nasıl ezberleyeceğimi bilemiyorum. Düşünürsen bu ezber matematik veya fizik dersleri için de geçerli. Onlarda da formül ezberlemek zorundayız. Bu durum nasıl değiştirilebilir bilmiyorum dostum. Başarılar dilerim herkese...

Aslında memleketimizde uygulanan sistemin kökenleri tanzimata kadar gider (müfredat olarak gider. Yapı olarak tevhid-i tedrisata bakabilirsiniz). Geri kalmış olan eğitimi hızla toparlamayı amaç edinmiştir. Avrupa'i tarzdır bu tarz. Herkesin belli şeyleri bilmesini ister. Ara elemanın en azından temel şeyleri bilmesini ister. Belli bir entellektüalite seviyesinde olmasını ister (gerçi günümüzde liseler bu görevini Türkiye'de kaybetti). Aynı şeyler resim ve müzik içinde geçerli. Hayat sadece mesleki eğitimden ibaret değildir. Ama şu hususta haklısınız ki örneğin bazı prosedürlerden dolayı sözel okuyamayıp EA okuyan çocuk neden ileri matematik görür. İşte soru bu olursa sistemde aksilik olduğu görülür. Ama Türkiye gibi bir yere ne amerikanvari ne de Asya'nın herhangi bir ülkesinin eğitim sistemi olmaz. En ideali Avrupa'dır. Ama düzgün yaparsak...

Sistem iyi demiyorum ancak eşit ağırlık bölümünde matematik var. Neden matematik dersi verilmesin?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı