Ehliyet alma süreci

darkiroNNN

Hectopat
Katılım
26 Eylül 2018
Mesajlar
458
Makaleler
1
Çözümler
2
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Bu yazımda B sınıfı ehliyet alırken başımdan geçenleri ve neler yaptığımı anlatmaya çalışacağım.

4 Aralık'ta 18 yaşımı doldurdum ve Sürücü kursuna başvurmak için aradım. Bizden Doktor raporu istediler. Kendi anlaştıkları özel bir hastaneden Sürücü olabilir belgesi aldık (Rapor için kan grubunuzun yazılı olduğu bir belge gerekiyor, yoksa kan vermek zorundasınız). Raporu aldıktan sonra Kursa gittim ve kayıt yaptırdım. Kursların kayıt günleri her ayın 1-10'u arasında oluyor, sonrasında da teorik dersler başlıyor.

1 hafta boyunca teorik ders alıyorsunuz. Motor parçalarından ilk yardıma, trafik levhalarına kadar. Bu 1 haftalık teorik eğitim bittikten sonra Randevu sistemi açılıyor. Teorik sınav için E-sınav randevusu Kurs hocaları tarafından alınıyor. Ücret 80 TL(2019 Şubat). Ücreti hocalarınız önceden yatırabiliyor ve siz kursa parayı sonradan verebiliyorsunuz. Randevu aldıktan sonra sınav giriş kağıdınız çıkıyor, sizi kurstan hocanız arayıp çağırıyor. Kursa gidip sınav giriş belgesini alıyorsunuz.

Gelelim sınav gününe. Sınav günü giriş belgeniz ve kimliğiniz yanınızdayken, e-sınav merkezi bulunan, kağıtta yazan okula, sınav saatinden 20 dk önce gidin. Sizi sınav zamanı çağırıyorlar kontrolleri vs. yapıp yerinize oturtuyorlar. Karşınıza 50 soruluk bir sınav çıkıyor, ama korkmayın. Bu sınav genelde mantığa dayalı oluyor. 40 dakika süreniz var fakat ben 6-7 dakikada sınavı bitirip çıktım. Sorular aşırı kolay yani. Sınav sonucunuzu bitirdiğiniz anda öğreniyorsunuz zaten çıkıştaki makineden kağıdınız çıkıyor ve notunuz yazıyor (Ben 90 aldım).

Sonrasında kursunuzla iletişime geçiyorsunuz ben sınavı geçtim diye. Onlar da size direksiyon dersi için gün, saat veriyorlar.(Ben teorik sınava girmeden önce direksiyon dersine girmiştim. Zaten önceden araba kullandığımı söyledim, o yüzden simülasyona sokmadan direk direksiyona geçtik. Normalde size simülasyona girmek ister misin diye sorarlar.) Direksiyon dersine gidiyorsunuz, aracı kullanıyorsunuz, parkuru 2-3 tur dönüyorsunuz. Ne kadar iyi kullandığınıza bağlı olarak hocanız size söylüyor zaten tekrar gel ya da gel sınav randevunu alalım diye (Ben sadece 2 gün gittim. Her gün 1 saat). Direksiyon sınavı için gün alacaklarını, sonra da beni arayacaklarını söylediler. Birkaç gün sonra da aradılar zaten. Şu gün, şu saatte sınava gireceksin diye bilgi veriyorlar. Herhangi bir belge vermiyorlar sadece kimliğinizle gitmeniz yetiyor. Hocanızla iletişiminiz iyiyse bir sıkıntı olmuyor zaten.

Sınav günü geldiğinde en az 10 dk önce Sınav alanında olun. Sınav kurulu üyeleriyle tanışın, muhabbet edin ortamı rahatlatın. Önce aracın önünde fotoğrafınızı çekecekler. Sonra da sınava başlayacaksınız. İlk önce Kaputu açtırıyor, motor bölümünde neler bulunduğunu soruyor. Örneğin, Yağ kontrol çubuğunu gösterip bu nedir diye soruyor ve ben cevap veriyorum. Sonrasında kaputu kapatıp bagaja geçiyorsunuz. Bagajda size neler bulunduğunu soruyor ve söylüyorsunuz (İlk yardım çantası, Reflektör, Kriko, Bijon anahtarı, Stepne(Yedek lastik)). Sonrasında lastikleri ayağınızla kontrol ediyorsunuz. Sonrasında Araç içine geçiyorsunuz. Araca oturduktan sonra Sırasıyla koltuğunuzu ayarlıyorsunuz, Aynalarınızı ayarlıyorsunuz, Kemerinizi bağlıyorsunuz. Kurul görevlisi size aracın içinde Göstergeleri, Kısa far,Uzun far,sinyaller ve pedalları soruyor. Sonrasında aracın kaç vites olduğunu soruyor. Bunları cevapladıktan sonra size Hazırsanız gidebiliriz diyor. Aracı vites boşta olsa bile debriyaja basarak çalıştırın buna bakıyorlar. Sola sinyal verip yolunuza çıkın. Kurallara uyarak, mevcut hız sınırını geçmeden sürün. Kurul üyeleri muhabbet etmeye, sizi sakinleştirmeye çalışacaktır. Zaten biliyorsanız rahat rahat cevap verirsiniz. Sınav parkuru değişiklik gösteriyor o yüzden kendime göre anlatacağım. İlk önce hafif bir yokuşta kalkış yapıyorsunuz. sonrasında biraz dolandıktan sonra Paralel park bölümüne geliyorsunuz. Burada dörtlüleri yakıp duruyorsunuz. Arkada oturan kurs hocanız ve kurul üyesi araçtan inip sizi izliyorlar. Park yeri aracın 1.5 Katı uzunluğunda oluyor. Aracı alana soktuktan sonra içeride iki hamle hakkınız var. Aracı kaldırıma değdirmeyin ve kaldırım tarafındaki lastikler sarı çizginin içinde veya üstünde dursun. Yoksa sınavınız iptal olur. Parkı yapıp çıkıyorsunuz, biraz ilerledikten sonra ani fren bölümü var. Burada saatte 30 KM'ye kadar çıkıp debriyaj ve frene asılıyorsunuz. Ani fren sırasında araç stop ederse sınavınız orada sonlanıyor. sonrasında L parka geçiyorsunuz. Burada aracı tek hamlede sokmalısınız yoksa sınavınız orada sonlanıyor.

L park sonrası sınava başladığınız alana geri dönüyorunuz. Ve hocalarınız eğer var ise size hatalarınızı söylüyor ve sınavdan geçtiğini söyleyip tebrik ediyor. Direksiyon sınavında herhangi bir puan yok. Ya geçersiniz ya kalırsınız. sadece 5 hata puanı hakkınız vardır. Neyse sınav bittikten sonra hocanız size sertifikanızın 1 hafta-10 gün içinde çıkacağını söylüyor. Benimki 8 günde çıktı. Sertifikanızı aldıktan sonra Nüfus Müdürlüğünden ehliyet başvurusu yapıyorsunuz. yine aynı şekilde kan grubunuzun yazılı olduğu bir belge gerekiyor yoksa kan tahlili yaptırmak zorundasınız. Müdürlüğe 813 TL (2019 fiyatı) verdikten sonra İşlemlerinizi yapıyorlar. Size Geçici ehliyet olarak bir kağıt veriyorlar. Ehliyetiniz gelene kadar o kağıtla araç kullanabilirsiniz (SERTİFİKAYLA ARAÇ KULLANMAYIN CEZASI VAR).

Ehliyet serüvenimiz burada sonlanıyor ve artık ehliyet sahibi bir bireysiniz. :D Eğer bir sorunuz var ise buradan sorabilirsiniz, bildiğim kadarıyla cevaplarım. Tekrardan iyi Sosyal'ler :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İlk başvurunuzdan beri kaç gün sürdü toplam?
1.5 ay bile sürmedi aslında. Ayrıntılı olarak anlatmam gerekirse 4 Aralık'ta doğmama ramğen kimliğimde 4 Ocak yazıyor. Bu yüzden Aralık zamanı Ön kayıt yaptırdım. Ocağın 4 ünde de ana kayıt yaptırdım. Ocak 11'den 17 Şubat'a kadar sürdü. Normalde daha uzun sürer fakat hocalarımız sürüşümü biliyordu. 17 Şubat pazar günü sınava girdim. 25 Şubat'ta da Sertifikam çıktı Geriye de sadece Nüfus müdürlüğünden randevu alıp ehliyeti almak kalıyor ki sonrasında da ehliyetini almış oluyorsun.



Bu arada kurs, Kartal Bigem Sürücü Kursu, Sınav yeri, Uğurmumcu arkadaşlar. Kurs'u Doğan Kabak sayesinde öğrendim Hocalar da gayet bilgili ve kültürlü insanlar. Alptekin Işıkalp'i tanıyan olur mu bilmem ama (Eski Ralli Pilotu) orada özel sürüş dersleri veriyor. Diğer bir hocamız da Hakan Uçucu. Kendisi de eski Ralli Pilotu. Bi ara bi yarışa katılacaklardı birlikte fakat unuttum (Sarıkamış Rallisi). Yani Kartal tarafında oturan var ise bu kursu öneriyorum cidden.
 
Son düzenleme:
Eline sağlık usta.

Bir sorum olacak. Ehliyete başvurmayı düşünüyordum. Bana dediler ki "Yaz gibi kaydol. Yazın ehliyet almak daha kolay". Sen ne düşünüyorsun bu konuda?
 
Eline sağlık usta.

Bir sorum olacak. Ehliyete başvurmayı düşünüyordum. Bana dediler ki "Yaz gibi kaydol. Yazın ehliyet almak daha kolay". Sen ne düşünüyorsun bu konuda?
sallayacağım ama, belki direksiyon dersindeki hava koşullarından dolayıdır bilmiyorum. Ama zaten kötü havalarda da araç kullanacaksınız. Ben 1 gün yağmurlu havada 1 gün güneşli havada sürdüm, sınav günü hava güneşliydi o yüzden bir sıkıntı olmadı.
 
Eline sağlık usta.

Bir sorum olacak. Ehliyete başvurmayı düşünüyordum. Bana dediler ki "Yaz gibi kaydol. Yazın ehliyet almak daha kolay". Sen ne düşünüyorsun bu konuda?
Beklemene gerek yok. Kurs ile direksiyon ders saatlerini tam olarak anlaş. Sonra sen öğrendin gelmene gerek yok diyebiliyorlar. Mevzuata göre tam saatlerini talep et.
 
Beklemene gerek yok. Kurs ile direksiyon ders saatlerini tam olarak anlaş. Sonra sen öğrendin gelmene gerek yok diyebiliyorlar. Mevzuata göre tam saatlerini talep et.

Selamlar.

Hafta içi işte olduğum için hafta içi olan direksiyon derslerine büyük ihtimal katılamayacağım. Hakkım olan direksiyon ders saatlerini hafta sonu ya da akşam üzeri telafi eder mi sürücü kursları?

Bilginiz var mı?
 
Selamlar.

Hafta içi işte olduğum için hafta içi olan direksiyon derslerine büyük ihtimal katılamayacağım. Hakkım olan direksiyon ders saatlerini hafta sonu ya da akşam üzeri telafi eder mi sürücü kursları?

Bilginiz var mı?
5 sene önce pazar günleri gitmiştim. Genelde kurslar zaten hafta içi 17.00 sonra teori eğitimi veriyordu. Direksiyon dersleri hafta sonu oluyor.
 

Geri
Yukarı